Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Δ. Λακασάς: Ως το 2020 οι εξαγωγές θα αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ

 Σχέδιο για την ανάπτυξη του συνόλου των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αντιπροσωπεύουν μέχρι το έτος 2020 το 50% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση της μεταποίησης με την άσκηση εξειδικευμένης βιομηχανικής πολιτικής,
θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού στη συνάντηση του με τους παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας.
Εντός της εβδομάδας, οι φορείς θα συναντήσουν στο Μαξίμου τον Αντ. Σαμαρά, και θα θέσουν στο «τραπέζι» του διαλόγου μία σειρά από απόλυτα ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία κρίνονται ως ρεαλιστικά.
Ιδιωτικός τομέας
Ειδικότερα, οι εξαγωγείς θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό τους πρώτους άξονες ενός νέου σχεδίου, το οποίο επεξεργάζονται και αφορά στην υλοποίηση ενός εθνικού στόχου με ορίζοντα το έτος 2020, προκειμένου οι ιδιωτικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις να φθάσουν να αποτελούν το 50% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι τότε.
Το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα δεν ξεπερνά το 30% και στη διαμόρφωση του λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις των εξαγωγών, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
«Ο ιδιωτικός εξωστρεφής τομέας της οικονομίας είναι ο πυλώνας σ' αυτό το σχέδιο. Από τα πρώτα δεδομένα του σχεδίου προκύπτει πως η επίτευξη του είναι εφικτή και ρεαλιστική.
Οι εξαγωγές θα αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ
Προϋποθέτει βέβαια πως από το έτος 2015 και έπειτα η ελληνική οικονομία θα καταγράφει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5-3%», επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δ. Λακασάς.
Οι εξαγωγές θα αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ
Η εξέλιξη του σχεδίου, κατά τον ίδιο, θα οδηγήσει σε επίπεδα ανεργίας τη χώρα κάτω από 15%. Ο ΣΕΒΕ θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ασκήσει την επιρροή του στο ζήτημα της αποκατάστασης συνθηκών επαρκούς ρευστότητας στην αγορά, συρρίκνωσης του κόστους του χρήματος, ειδικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ταχύτερης αποπληρωμής των πάσης φύσεως υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Οι εξαγωγές θα αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ
«Λευκός Τειρεσίας»
Παράλληλα, ο ΣΕΒΕ θα καταθέσει στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά την ανησυχία του μήπως η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα κινδυνεύσει να μπει εκ νέου σε καθοδικό κύκλο, λόγω ακριβώς του κρίσιμου προβλήματος της ρευστότητας, καθώς και του υψηλού κόστους δανεισμού.
Αναφορικά με το τελευταίο, ο ΣΕΒΕ έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία», έτσι ώστε οι 2.500 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με σταθερή εξαγωγική επίδοση την τελευταία δεκαετία, να δανείζονται με κόστος χρήματος, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 5%.
Ακόμα, κατά τους εξαγωγείς, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι τα πρώτα δείγματα για τον τουρισμό είναι θετικά για το τρέχον έτος, γεγονός που θα πρέπει να συνδεθεί με το σύνολο της εξωστρέφειας, προβάλλοντας παράλληλα τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

http://www.imerisia.gr/