Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Εμπλοκή με 7.000 δηλώσεις Ε9 λόγω κενού ασφαλείας

Προβλήματα με 7.000 δηλώσεις Ε9 λόγω κενού ασφαλείας στο Taxisnet
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε αλλαγές στην εφαρμογή του Ε9 προκειμένου να αυξήσει την ταχύτητα του συστήματος που έως εκείνη την ώρα ήταν εξαιρετικά αργή.
Ωστόσο αυτή η παρέμβαση στην παραμετροποίηση προκάλεσε κενό ασφαλείας, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που έμπαιναν με το ΑΦΜ τους στο Taxis για να υποβάλουν το Ε9 να βρίσκονται ενώπιον στοιχείων άγνωστων υπόχρεων και άγνωστων ακινήτων που δεν είχαν καμία σχέση με τα δικά τους ακίνητα ή στοιχεία.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίσθηκε από τη ΓΓΠΣ και επιδιορθώθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας Unisystems την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των προβληματικών Ε9 και μέσα στην εβδομάδα θα ειδοποιήσει τους εν λόγω φορολογουμένους να διορθώσουν τις όποιες λανθασμένες μεταβολές. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι το τεχνικό αυτό πρόβλημα δεν είναι ούτε άγνωστης ούτε μεγάλης έκτασης και ξεκαθάρισε ότι οι λανθασμένες μεταβολές θα διορθωθούν. 
«Το πρόβλημα ανέκυψε διότι προσπαθούμε να κάνουμε ένα Zastava να τρέξει σαν Ferrari», δηλώνει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως η εφαρμογή του Ε9 σχεδιάσθηκε προ ετών από την εταιρεία Unisystems με τη λογική ότι οι υποβολές δεν θα ξεπερνούσαν τις 15.000 ημερησίως.
«Τις τελευταίες ημέρες έμπαιναν στο σύστημα ημερησίως 100.000 δηλώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το υπουργείο ανέμενε ότι οι υποβολές δηλώσεων Ε9 για το σύνολο του 2013 θα ήταν 500.000, αλλά αυτές τελικά θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. Ο ίδιος παραδέχεται λάθη στον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ωστόσο σημειώνει πως το βασικό πρόβλημα είναι η πεπαλαιωμένη τεχνική υποδομή, η οποία πρέπει να αναβαθμισθεί.