Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Εκτονώνεται η διεθνής κρίση για τη Συρία

Πρόθυμη να αποδεχτεί ότι το υπό σχεδιασμό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περιέχει την απειλή στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας δηλώνει η Αμερική, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη επί της αρχής για τον διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της
χώρας.

Η συμφωνία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι από τη Γενεύη, προβλέπει την καταστροφή ή απομάκρυνση των χημικών όπλων έως τα μέσα του 2014. Διεθνείς παρατηρητές θα πρέπει να έχουν φτάσει στο συριακό έδαφος έως τον Νοέμβριο του 2013, ενώ η Συρία να καταθέσει μια ολοκληρωμένη λίστα με τα αποθέματα των χημικών της όπλων εντός μίας εβδομάδας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα προσφύγουν στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβολή προσωρινών μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν από τα Ηνωμένα Έθνη, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Συρία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Εάν τα συγκεκριμένα μέτρα κριθούν ανεπαρκή, τότε βάσει του άρθρου 42 του Κεφαλαίου 7 το Συμβούλιο Ασφαλείας «μπορεί να προχωρήσει με αεροπορικές, θαλάσσιες ή χερσαίες δυνάμεις στην ανάληψη της δράσης που θα ήταν αναγκαία για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης».

Διαβάστε το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών εδώ.

«Αυτό που κάποτε φαινόταν αδύνατο έχει γίνει το σχέδιο - η επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί από την συνεργασία του κ. Άσαντ, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθεί την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εμφύλιος πόλεμος» πρόσθεσε ο Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) σε συμφωνία επί ενός  προσχεδίου για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Ομπάμα: «Παραμένουμε σε ετοιμότητα»

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ θα δεχτεί τον διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα προς το έθνος, λίγο πριν από την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία.

«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα το καθεστώς Άσαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις, που να αποδεικνύουν ότι ο Άσαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου. Κι αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν σε ετοιμότητα για δράση» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Απέρριψε τη συμφωνία ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός 

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέρριψε από την πλευρά του την αμερικανορωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, με την αιτιολογία ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση, και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

«Η ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» δήλωσε ο ηγέτης του στρατού, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς.

«Αδιαφορούμε πλήρως για αυτήν την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς» είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ικανοποιημένο το Παρίσι για τη συμφωνία

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προόδου», και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή της.

«Η συμφωνία επί του σχεδίου που επιτεύχθηκε στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς λίγο μετά τη σχετική ανακοίνωση.

Οι διαπραγματεύσεις και η αναβολή της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο

Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει λίγο πριν από την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας ότι «οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε καθοριστικό σημείο».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι (ΗΠΑ) και Σεργκέι Λαβρόφ (Ρωσία) είχαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου συνομιλίες με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Κογκρέσο να αναστείλει την εξέταση απόφασης για τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία και δέχτηκε να δώσει μια ευκαιρία στην διπλωματία, ενώ οι Ρώσοι, σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ, πρότειναν να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε στη συνέχεια να καταστραφεί.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παραδέχτηκαν χθες ότι η διαδικασία αυτή θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί και υπογράμμισαν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εξακριβώσουν με βεβαιότητα αν ο Άσαντ τηρεί τις υποσχέσεις του.

Επιφυλάξεις Μπαν Κι Μουν

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τις προθέσεις της Συρίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι France 24.

«Είναι σημαντικό οι αρχές της Συρίας να εφαρμόσουν όσα έχουν πει, για να αποδείξουν την καλή τους πίστη» επισήμανε αρχικά ο Μπαν Κι Μουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προβεί σε «μια σταθερή και αποφασιστική δράση» στην περίπτωση που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. 

«Εάν επιβεβαιωθεί από την επιστημονική εξέταση ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, αυτό θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει σταθερά και αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους εγκλήματα δεν θα συμβούν ξανά, καθώς και να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης».


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

http://www.zougla.gr/