Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ο κ. Δημήτρης Λακασάς για τις προσπάθειες του ΣΕΒΕ προς τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Στο  πάνελ από αριστερά: Α.Κακούδης, Δ.Λακασάς, Θ.Αλγιανάκογλου,  Γ.Δημητριάδης, Ι.Τσιτσόπουλος
Εκδήλωση ΣΕΒΕ-ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα ΙΙ»
 Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Φορέας διαχείρισης
προγραμμάτων, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και  «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)»στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η αίθουσα του ξενοδοχείου ‘’Les Lazaristes’’ γέμισε ασφυκτικά από τις επιχειρήσεις- μέλη του ΣΕΒΕ καθώς και συμβούλους επιχειρήσεων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς αναφέρθηκε στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών και την καθοριστική συμβολή τους στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής μας οικονομίας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία. Παράλληλα ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΣΕΒΕ για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής ρευστότητας  και την αναγκαιότητα έγκαιρης  υλοποίησης του εθνικού σχεδίου για τις εξαγωγές, προβάλλοντας ταυτόχρονα την καθοριστική συμβολή του ΣΕΒΕ στη διαμόρφωση του προγράμματος ‘’Εξωστρέφεια’’ τόσο στον Α’ κύκλο όσο και στο Β’ κύκλο προκήρυξης. Παράλληλα τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενός νέου προσωρινού πλαισίου στήριξης για την χώρα μας με αύξηση του ορίου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων από 200.000 σε 500.000€, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα σχετικά όρια να αξιοποιήσουν προγράμματα του ΕΣΠΑ όπως και το Εξωστρέφεια ΙΙ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και του ΕΦΕΠΑΕ, κ. Θωμάς-Φωκίων Αλγιανάκογλου, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων με προγράμματα όπως το Εξωστρέφεια Ι και ΙΙ και με καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, καλώντας τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διευρύνοντας την διείσδυση και τη δικτύωσή τους σε νέες αγορές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τέλος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ με το ΣΕΒΕ γα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τυχόν αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στα προγράμματα χρηματοδότησης που διαχειρίζεται η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ καθώς και για την προβολή του νέου προγράμματος «Εξωστρέφεια ΙΙ» με βάση το δίπτυχο όπως τόνισε χαρακτηριστικά : «Εξωστρέφεια Τώρα-Εξωστρέφεια Παντού».

Ακολούθως, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γρηγόρης Δημητριάδης παρουσίασε την πρόοδο των ενεργειών του εθνικού σχεδίου για τις εξαγωγές και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα λάβει το Υπουργείο την επόμενη περίοδο για την περαιτέρω διευκόλυνση και στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Έργου της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ. Αθανάσιος Κακούδης και ο Υπεύθυνος Δημοσιότητας και Πληροφόρησης κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος παρουσίασαν τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» και των χρηματοδοτικών εργαλείων που το υποστηρίζουν.

Συγκεκριμένα ο κ. Α. Κακούδης παρουσίασε τα σκοπό του προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων, τις επιλέξιμες ενέργειες και δαπάνες, τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης, τα ποσοστά ενίσχυσης, καθώς επίσης σημεία προσοχής για την ορθή υποβολή της πρότασης.

Από την πλευρά του ο κ. Ι. Τσιτσόπουλος παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των ΤΕΠΙΧ, ΕΤΕΑΝ, ΕΤεΠ, JEREMIE που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για τη διευκόλυνσή της ρευστότητάς τους.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων και χαιρετισμών οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισε εκ μέρους του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Ιωάννης Ποδιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία,μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, τηλ. 2310 480000www.e-kepa.gr), στο ΣΕΒΕ, στα Επιμελητήρια και τις Συνεταιριστικές Τράπεζες της Κεντρικής Μακεδονίας και στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (τηλ. 801 11 36300).