Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ

Έκθεση, με θέμα "Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει", θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις 23 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ιδιαίτερη τιμή για την κατεχόμενη Μόρφου, της οποίας ο άγιος Μάμας είναι ο πολιούχος της, καθώς και για τους εκτοπισμένους από τις πατρογονικές εστίες κατοίκους της. Ο Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης ύστερα από σχετική πρόσκληση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. 
Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της 4ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δράσης των πέντε μουσείων της πόλης, "Κίνηση 5Μ".

Η έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάζει την ευρεία διάδοση της τιμής ενός αγίου, που παραμένει "ζωντανή" σε διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου. Αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό καλύπτουν την περίοδο από τον 6ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Στον καθεδρικό ναό αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, βρίσκεται η σαρκοφάγος του (3ος μ.Χ. αιώνας), ενώ τμήμα της τιμίας κάρας του, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό, στην πόλη Langres της Γαλλίας.

Αρχικά, δίνεται το στίγμα της ταυτότητας του αγίου, που μαρτύρησε στην Καισάρεια της Μ. Ασίας στα χρόνια του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.) και γίνεται αναφορά στην καταγωγή του εικονογραφικού τύπου του ως έφηβου βοσκού. Το κύριο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στη διάδοση της τιμής του αγίου Μάμαντος στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του αγίου με τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης άγιο Δημήτριο, τονίζοντας την ιδιότητα του μυροβλήτη και ιαματικού αγίου. Η έκθεση κλείνει, παρουσιάζοντας την εξάπλωση της τιμής στη μεσαιωνική Δύση.

Μέσα από ναούς, τοιχογραφίες, εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, θρησκευτικές πανηγύρεις, τοπωνύμια προβάλλεται μία ενιαία λατρευτική παράδοση, που επιβιώνει σε περιοχές της Μεσογείου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο δρ. Νικόλαος Μπονόβας, Αρχαιολόγος ΜΒΠ. Από τη Μητρόπολη Μόρφου υπεύθυνος είναι ο βυζαντινολόγος, δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου.

Έκτος από τη Μητρόπολη Μόρφου, κειμήλια πρόσφεραν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Μητροπόλεις και Μονές από την Κύπρο, το Άγιον Όρος και Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Ελλάδας. Επίσης, θα παρουσιαστούν εκθέματα από τη Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, τη Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη, τη Συλλογή Αρσέν & Ρουπέν Καλφαγιά. Επίσης από τα εξής μουσεία και άλλους φορείς: Museo Correr, Yale University Art Gallery, Agence photographique, Réunion des Musées Nationaux, Picture Library, National Gallery London κ.ά. 


http://www.agioritikovima.gr/