Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συνυπέγραψαν ιστορία ο Δήμος Μαραθώνος και ο ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ”

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ”
 Ο ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Σε μία λιτή και όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, η τελετή παράδοσης - παραλαβής για μόνιμη έκθεση στο χώρο,
ακριβούς αντιγράφου της μαρμάρινης κεφαλής του Διός που βρέθηκε κοντά στα τείχη του Δίου (χρονολογείται τον 2 αι. μ.Χ.) και αποτελεί το έμβλημα του συλλόγου ΑΠΣΔ Πιερίας “ΖΕΥΣ”.
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΘΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟ
Επίσης, ενός στεφάνου ελιάς φιλοτεχνημένου από την εικαστικό, ερασιτέχνη δρομέα και μέλος του συλλόγου Ράνια Σαλαμάντη, εμπνευσμένου από χρυσό στεφάνι ελιάς που βρέθηκε στην Αρχαία Πύδνα και αποτελούσε τιμητική αμοιβή των νικητών σε αθλητικούς αγώνες.
 Το ειδικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής που εγκαινιάζει μία μόνιμη σχέση αμοιβαίας, δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ιορδάνης Λουίζος και ο Πρόεδρος ττου ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ” Χρήστος Μυστρίδης. 
Στην τελετή, στην οποία χαιρετισμό απήυθυναν επίσης, η Διευθύντρια του Μουσείου Ειρήνη Σπανού, ο πρώην πρόεδρος, νυν τεχνικός σύμβουλος της ΕΟΣΛΜΑ-Υ  και πρόεδρος του ΑΠΣ Απόλλων Δυτικής Αττικής Κων/νος Σάμιος παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών του Μαραθώνα, μέλη, φίλοι και υποστηρικτές του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ”, κάτοικοι της περιοχής. Την επιμέλεια παρουσίασης της εκδήλωσης είχε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Μαμουζέλος, ο οποίος στη μνήμη των περισσότερων έχει συν δυαστεί με την ιστορική «Αθλητική Κυριακή», καθώς και την περιγραφή μεγάλων αθλητικών γεγονότων.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
 Δήμαρχος Μαραθώνος - Ιορδάνης Λουίζος: «Ενώνουμε δυο παγκόσμια σύμβολα: τον Όλυμπο και τον Μαραθώνα»
Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ιορδάνης Λουίζος, παρέδωσε στον πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου, ως αναμνηστικό δώρο, συλλεκτική κασετίνα με τα μετάλλια του 1ου Ημιμαραθωνίου Δρόμου Μαραθώνα, ενώ στην σύντομη ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με την σημερινή τελετή, χάρη στην προσφορά του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας, τιμούμε ταυτόχρονα και φέρνουμε κοντά δύο σύμβολα με παγκόσμια ακτινοβολία και αίγλη. Αφ’ ενός, ο Μαραθώνας και το αγώνισμα που φέρει το όνομά του, ο Μαραθώνιος δρόμος. Για ολόκληρη την ανθρωπότητα είναι σύμβολο της επίμονης και διαρκούς προσπάθειας για την υπέρβαση που είναι προϋπόθεση για την επίτευξη τόσο των ατομικών στόχων, όσο και των πανανθρώπινων ιδανικών. Αφετέρου ο Όλυμπος το παγκόσμιο μνημείο της φύσης, με την σπουδαία αρχαιολογική κληρονομιά. Με τις αξιέπαινες προσπάθειες των μελών του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ” , το εμπνευσμένο από την αρχαία Πύδνα στεφάνι και το αντίγραφο του Διός από το ιστορικό ΔΙΟΝ, έχουν από σήμερα σημαντική θέση στο χώρο του Μουσείου μας, αλλά κυρίως στις καρδιές μας» .
Χρήστος Μυστρίδης: «Στόχος μας η συμβολή στην ανάδειξη της πλούσιας αθλητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου»
 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ” Χρήστος Μυστρίδης αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μαραθώνα και την διεύθυνση του μουσείου για την υποδοχή και την φιλοξενία τόνισε: «Σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής και αθλητικής μας κληρονομιάς αποτελεί η παρουσία και η πολυεπίπεδη δράση των αθλητικών συλλόγων του τόπου μας, στην οικογένεια των οποίων ανήκει και ο σύλλογός μας. Διοργανώσεις αγώνων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοινωνικές δράσεις, εκπροσώπηση της  Πιερίας και ευρύτερα της Ελλάδας στο εξωτερικό αποτελούν ορισμένες μόνο από τις εκφάνσεις της απτής δράσης του ΑΠΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ "ΖΕΥΣ"[.....].Είμαστε βέβαιοι ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί απαρχή της συνεργασίας μας, με την δέσμευση να προσφέρουμε και στο μέλλον αντίγραφα εμπνευσμένα από ό,τι αθλητικό φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πιερία. Με τον τρόπο αυτό θα εμπλουτίσουμε  περαιτέρω το μουσείο μαραθωνίου δρόμου και θα συμβάλλουμε στην ανάδειξη της πλούσιας αθλητικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Ξεχωριστή τιμή για τον “ΖΕΥΣ” και την πολιτιστική Πιερία
«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον σύλλογό μας, αλλά και για την πολιτιστική και αθλητική Πιερία η διάθεση εκθεσιακού χώρου μέσα στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου» σημείωσε σε δήλωσή του, ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου “ΖΕΥΣ” Βαγγέλης Γερομιχαλός. «Είμαστε περήφανοι που μαζί με τα μετάλλια και βραβεία μεγάλων Ολυμπιονικών και Μαραθωνοδρόμων, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας» τόνισε ο Γ.Γραμματέας Δημήτρης Γρηγοριάδης, που, από κοινού, με τα μέλη του Δ.Σ. Αλέκα Σουλιώτου, Κορνηλία Καλαιτζίδου και Χαράλαμπο Ιωαννίδη, απένειμαν αναμνηστικά δώρα στους: Ειρήνη Σπανού - Διευθύντρια του Μουσείου, Βλάση Καραβασίλη - Πρόεδρο του ΑΠΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ Νέας Μάκρης Δήμου Μαραθώνα.
Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα στον κήπο του Μουσείου
Αμέσως μετά, όλα τα μέλη της πολυμελούς (70 άτομα) αποστολής του συλλόγου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου από την κα Πόπη Κοροβέση και στάθηκαν ιδιαίτερα στο μετάλλιο του Σπύρου Λούη από την Ολυμπιάδα της Αθήνας του 1896. Ακολούθως, παρέστησαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 1ου Ημιμαραθωνίου Μαραθώνα, η οποία έγινε με μία ξεχωριστή εκδήλωση στον κήπο του Μουσείου Μαραθωνίου.
 Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών στρατιωτικών αρχών και φορέων, οι πρέσβεις του Μεξικού και της Σλοβενίας, εκπρόσωποι πρεσβειών, εκπρόσωποι του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΣΛΜΑ-Υ, δωρητές του Μουσείου, αντιπροσωπεία της χορηγού ιαπωνικής εταιρίας TORAY κ.α.
Ακολούθησε εξαιρετική συναυλία από τον Βασίλη Λέκκα και τους Α. Φιλανδριανού, Ορφ. Ζαφειρόπουλο και Μαρ. Αυγέρη, σε έργα Σκαλκώτα, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Μπερνστάϊν,Γκέρσουϊν με μουσική κάλυψη από το κουαρτέτο εγχόρδων Crescendo.
ΣΤΕΦΑΝΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Εντυπωσιακή συμμετοχή στον 1ο Ημιμαραθώνιο Μαραθώνα
Εξάλλου, με μεγάλη συμμετοχή και οργανωτική επιτυχία διεξήχθη το πρωί της επόμενης ημέρας (Κυριακή), ο 1ος Ημιμαραθώνιος δρόμος Μαραθώνα. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Δήμο Μαραθώνα σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό  Σύλλογο «Τελμησσός», με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ,  ήταν πιστοποιημένος κατά τα πρότυπα της ΑΙΜS, ενώ υποστηρίχθηκε και από την ΕΟΣΛΜΑ-Υ. Συνολικά στον κυρίως και στους παράλληλους αγώνες (4χλμ, 1χλμ και 500μ. special Olympics) πήραν μέρος περισσότεροι από 2.500 δρομείς κάθε ηλικίας, που έγιναν «μέρος της ιστορίας» σύμφωνα με το μότο του νέου θεσμού.
Ο αγώνας  διεξήχθη κάτω από ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, είχε έντονο ανταγωνισμό και τελικός νικητής αναδείχθηκε στους άνδρες ο Αντώνης Παπαδημητρίου (Άρη Θεσσαλονίκης) με χρόνο 1ώρ. 15.19. Στις γυναίκες επικράτησε η βετεράνος των μεγάλων αποστάσεων Χάϊντι Διακουμοπούλου με 1ώρ.27.57.
Θετική παρουσία είχαν στους αγώνες και τα 70 μέλη του δρομικού κινήματος, που ανήκουν στον Σύλλογο Δρομέων Πιερίας και τερμάτισαν όλοι με επιτυχία και με ενθουσιασμό τον αγώνα.  Στο περιθώριο της αποστολής στον Μαραθώνα, το Δ.Σ. του συλλόγου “ΖΕΥΣ” τίμησε για την φιλοξενία, αλλά και για την γενικότερη προσφορά του στον κλασσικό αθλητισμό, τον πρωταθλητή Ελλάδος (δεκαετία του 1950), στο αγώνισμα των 5000 μέτρων Ανωμάλου Δρόμου (κατηγορία εφήβων), Κων/νο Κορδατζάκη.