Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Πούτιν: Θα βοηθήσουμε τη Συρία αν οι ΗΠΑ επιτεθούν

Επιμένει στη θέση του κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των G20, που έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, είπε ότι οι αντάρτες και όχι ο Άσαντ έριξαν τα χημικά στη Συρία.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «προβοκάτσια» από πλευράς των επαναστατών, οι οποίοι, όπως είπε, ήθελαν να προσελκύσουν περισσότερη βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, μια επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος νομιμοποιείται μόνο για λόγους αυτοάμυνας και τόνισε ότι εκείνοι που δρουν διαφορετικά θα είναι παράνομοι.

«Τους βοηθήσαμε οικονομικά και με την αγορά όπλων και ελπίζουμε να έχουμε συνεργασία ανθρωπιστικού επιπέδου και να υποστηρίξουμε τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις αυτή την περίοδο», είπε επίσης αναφερόμενος στη συριακή κρίση.

«Δεν συμφωνούμε με τον Ομπάμα αλλά ακούμε ο ένας τον άλλο»

Όσον αφορά στις πληροφορίες περί «παγωμένου» κλίματος  στη Σύνοδο και τις φήμες που τον ήθελαν να ζήτησε να καθίσει μακριά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο τραπέζι των συζητήσεων, ο κ. Πούτιν είπε ότι το κλίμα ήταν θερμό.

«Είχαμε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και δε ήμασταν όρθιοι, όπως είπατε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε αλλά ακούμε ο ένας τον άλλο. Συμφωνήσαμε σε ένα σημείο, σε ένα σενάριο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Πάντως, όσον αφορά γα το θέμα του Σνόουντεν, ένα ζήτημα που «ψύχρανε» τις θέσεις ΗΠΑΣ – Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ότι δεν συζητήθηκε.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει ανταλλαγή του Σνόουντεν με κάποιο Ρώσο υπήκοο, γιατί «δεν έκανε κάποιο έγκλημα στα εδάφη μας και δεν κατηγορείται για κάτι στη Ρωσία».

«Δε βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας - Βρετανίας»

Σχετικά με την ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας, έπειτα από τη δήλωση Πούτιν ότι η Βρετανία είναι ένα... «μικρό νησί, για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς», ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δε βλέπει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο εγώ αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την κατάσταση στη Συρία. Ωστόσο, διατηρούμε καλές σχέσεις. Είναι σημαντικό να έχουμε καλή σχέση. Είναι κατά μία έννοια μία ξεχωριστή σχέση γιατί είμαστε και οι δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και συχνά συνεργαζόμαστε. Ευτυχώς σήμερα δε βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τη Βρετανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην Αίγυπτο λέγοντας ότι: «Ανησυχούμε πολλοί με την κατάσταση στην Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι είναι φίλοι μας και η χώρα είναι πολύ σημαντική για την γύρω περιοχή. Αν η χώρα γίνει αδύναμη τότε όλα θα είναι απρόβλεπτα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο στρατός προσπαθεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και υπάρχουν τρομοκράτες και αυτό είναι επικίνδυνο για την ίδια την Αίγυπτο.

«Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει η ισορροπία στην Αίγυπτο και θα συνεργαστούμε με μία νόμιμη κυβέρνηση», είπε.

Ομπάμα: «Όλοι σχεδόν συμφωνούν μαζί μου ότι ο Άσαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση

Σε αντίθεση με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σχεδόν όλοι στη G20 συμφώνησαν μαζί του ότι ο Άσαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τα χημικά.

Μάλιστα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον Αμερικανικό λαό για τη Συριά.

«Πάνω από 1.000 παιδιά πέθαναν από χημικά. Αυτό δε κατασκευάστηκε από κάποιον. Δε το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να κάνουμε επέμβαση. Με εξέλεξαν για να τελειώσουμε τους πολέμους. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και αυτή είναι μία από αυτές τις στιγμές», σημείωσε.

Όσον αφορά στις σχέσεις του με τον Πούτιν, ο Ομπάμα είπε ότι η συζήτηση που είχε μαζί του ήταν «εποικοδομητική»

Συζητήσαμε το θέμα της Συρίας και ήταν το σημαντικότερο ζήτημα που θίξαμε, ενώ το θέμα Σνόουντεν δεν προέκυψε.

Σχετικά με τη Συρία του είπα ότι δεν περιμένω να συμφωνούμε, αλλά είναι πιθανό ότι μετά την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ ο Πούτιν να πάψει να διατηρεί την ίδια θέση. Είπαμε όμως ότι συμφωνούμε ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικού δρόμου και για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε μαζί Ρωσία και ΗΠΑ. Το θέμα της χρήσης χημικών σε παιδιά αρκεί για να ενεργήσουμε», πρόσθεσε.



Ερντογάν: Σχεδόν όλοι συμφώνησαν σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Πάντως, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες της G20 υποστηρίζουν μια επέμβαση εναντίον της Συρίας.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι ηγέτες που πήραν μέρος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται με τη σφαγή που διέπραξε το συριακό καθεστώς εναντίον του λαού του, προσθέτοντας ότι δήλωσαν πως μια επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού είναι «εξαιρετικά απαραίτητη».