Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Διάλογος μεταξύ δημάρχων για την πρόταση εκλογικού νόμου

Γ. Μιχελάκης:Οι δήμοι αποφασίζουν για τα ραδιόφωνα
Ανοίγει ο διάλογος επί της πρότασης της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά από συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο υπουργός
Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αποφασίστηκε η σύσταση κοινών ομάδων εργασίας που θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του νέου εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε ένα εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να οδηγήσει στο ακηδεμόνευτο των ΟΤΑ, έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση των τοπικών κοινωνιών και με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στόχος είναι «να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές στις τοπικές κοινωνίες».

Εκ μέρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ εντάσσει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σε μια γενικότερη ατζέντα, που αφορά την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δημόσιο βίο και ειδικότερα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε «επιδιώκουμε ένα νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κρίση», που μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο  για την υποστήριξη των ανέργων, της ανάπτυξης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας». 

Οι δυο πλευρές συζήτησαν τα οικονομικά των δήμων. 

«Οροφή», όπως σημείωσε ο κ. Τζανακούλης, «για να λειτουργήσουν οι δήμοι αποτελούν οι περσινοί προϋπολογισμοί». 

Το θέμα των οικονομικών των δήμων συζητεί τώρα η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ  στο υπουργείο Οικονομικών και με  τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Ραδιοφωνικοί σταθμοί

Στους δήμους παραπέμπει το ζήτημα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς η κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης τόνισε πως επειδή οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, τόσο οι δομές όσο και το προσωπικό θα πρέπει να αξιολογηθούν από τους δήμους.

«Ειδικά για τα ραδιόφωνα, ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Οι Δήμοι είναι αυτοί, οι οποίοι θα κρίνουν ποιες υπηρεσίες χρειάζονται σε ποιο βαθμό και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με αυτό» τόνισε.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΚΕΔΕ για το θέμα, ενώ ήδη πολλοί δήμαρχοι έχουν τοποθετηθεί κατά της κατάργησης των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και το πέρασμα των εργαζομένων στην κινητικότητα.

Σύμφωνα με το Mega, η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει την καταγραφή των εργαζομένων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μόλις 500 άτομα.

http://www.tovima.gr/