Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές της Π.Ε. Πιερίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Αγαπητή κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
            Με την ψήφιση του Νόμου 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», καλείστε να λάβετε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς της περιοχής
μας σχετικά με το άνοιγμα ή μη των καταστημάτων πλέον των 7 Κυριακών που ο ίδιος Νόμος ορίζει.
            Σας ζητούμε πριν την έκδοση της αποφάσεώς σας να λάβετε υπ’ όψιν σας το γεγονός ότι σύσσωμοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι όλης χώρας  και μέσω της Εθνικής μας Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου διαφωνούμε στην προοπτική ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων είναι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες που δουλεύουν τις επιχειρήσεις τους οικογενειακά προκειμένου να μπορέσουν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Διαφωνούμε ακόμη και για τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο ( 4 στις περιόδους των εκπτώσεων, 2 πριν τα Χριστούγεννα και 1 των Βαΐων ) για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων λειτουργίας τους καθώς θεωρούμε ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δε έχει καμία απολύτως σχέση με τη λειτουργία ή μη των καταστημάτων τις Κυριακές, ότι οι επιπλέον ώρες λειτουργίας δεν θα προσθέσουν οικονομικά οφέλη στις επιχειρήσεις αλλά αντίθετα θα επιφέρουν επιπλέον λειτουργικά έξοδα. Ειδικά δε με τον ορισμό του ορίου των 250 τ.μ. στην ψήφιση του νέου Νόμου η Κυβέρνηση δείχνει να έχει αντιληφθεί το γεγονός ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, δουλεύουν πάντα εις βάρος των μικρών καταστημάτων.
            Συνεπώς, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Ελλάδος και της Εθνικής μας Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σας δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την περαιτέρω λειτουργία των καταστημάτων στην περιοχή μας και πέραν όσων ο Νόμος 4177/2013 ορίζει, με μόνη διαφοροποίηση τη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και έως 250 τ.μ. της Κυριακής ανάμεσα στην εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης επισκεψιμότητας στα εμπορικά καταστήματα και του γενικότερου εορταστικού χαρακτήρα των ημερών.
            Ακόμη, ειδικά για το Δήμο Κατερίνης και την παραλιακή ζώνη της περιοχής, σας δηλώνουμε τη σύμφωνη γνώμη μας ως προς τη λειτουργία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στην Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης όλες τις ημέρες (Κυριακές και αργίες) έως τις 12 το βράδυ και για το διάστημα από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου όμως μόνο όσων τα καταστήματα δεν υπερβαίνουν τα 250 τετραγωνικά μέτρα. Θεωρούμε ότι η λειτουργία των μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων πρέπει να περιοριστεί σε όσα ο Νόμος ορίζει, δηλαδή καθημερινές έως τις 9 και το Σάββατο έως τις 8, χωρίς καμία απολύτως συζήτηση για τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας.
Αγαπητή κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
Οι πρόσφατες μεταβολές επηρεάζουν βαθιά την λειτουργία της αγοράς, άμεσα ή έμμεσα προκαλούν και συνεπάγονται τον αυξημένο ρόλο σας στην ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δράση σας σε παράγοντα σταθερότητας. Εσείς, ως Αντιπεριφερειάρχης, προΐστασθε του μοναδικού εργαλείου που έχει απομείνει σε τοπικό επίπεδο για την απαλλαγή της αγοράς από τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και την εύρυθμη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων του Νομού μας.
Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία σας στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του Νομού μας και τους ισχυρούς θρησκευτικούς και οικογενειακούς δεσμούς που διατηρούμε ως Έλληνες πολίτες, σας ζητούμε να υιοθετήσετε την πρότασή μας προς όφελος τόσο της τοπικής αγοράς και οικονομίας όσο και της διατήρησης άθικτου του κοινωνικού ιστού της περιοχής μας.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα παραμείνουμε σε μόνιμη βάση στην διάθεσή σας, για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεννόηση, διευκρίνιση ή διάλογο. 
Εν αναμονή των ενεργειών σας.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γενικός Γραμματέας




Ρέχας Κωνσταντίνος                                                       Παπαγεωργίου Δημήτριος