Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μ. Ρεπούση: Να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών

Νηφαλιότητα ζητά ο υπουργός Παιδείας από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ
Μετά την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στο σύγχρονο Λύκειο, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση ζήτησε στην Βουλή την γενναία μείωση των
ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών -και των λατινικών- στην Γ’ Λυκείου. 

Κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο η κυρία Ρεπούση τόνισε ότι «τα αρχαία ελληνικά χρειάζονται υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασσικές σπουδές ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά» και ζήτησε την μείωση των ωρών διδασκαλίας τους. 

Εξηγώντας την θέση της περί «νεκρής γλώσσας» η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «νεκρές γλώσσες λέγονται οι γλώσσες που δε μιλιούνται και σε αυτές συγκαταλέγονται και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά». «Τι θέλει τώρα η ελληνική Βουλή; Να εξαιρέσει τα αρχαία ελληνικά από τις μη ομιλούμενες γλώσσες;» διερωτήθηκε.

Αρβανιτόπουλος προς Ρεπούση: «Χρειάζεται νηφαλιότητα»

Τα επιχειρήματα της κυρίας Ρεπούση έσπευσε να σχολιάσει ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνοντας την διαφωνία του. «Δεν είναι νεκρή γλώσσα τα αρχαία ελληνικά, ενώ τα λατινικά πράγματι είναι», είπε, υποστηρίζοντας ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα «διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μια γλώσσα διαφορετική από τα λατινικά όσον αφορά την πορεία της».

 Επικαλέστηκε δε και δημοτικιστές όπως ο Δελμούζος, οι οποίοι δίδασκαν τα αρχαία ελληνικά, ενώ συνέστησε στην κυρία Ρεπούση νηφαλιότητα: «Όλα αυτά τα θέματα που είναι και ιδεολογικά φορτισμένα καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε με μια νηφαλιότητα», είπε συγκεκριμένα. Ενώ τόνισε ότι όσα λέει τα λέει χωρίς να έχει «ιδεολογικές παρωπίδες», αλλά αναγνωρίζοντας την συνεισφορά της αρχαίας ελληνικής στον γλωσσικό μας πλούτο.

Επιπλέον, σε ότι αφορά την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στην Γ’ Λυκείου επισήμανε ότι «10 ώρες αρχαίων ελληνικών διδάσκονται μόνο στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών».


http://www.tovima.gr/