Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΑ Η 5η ΕΒΕΠ- Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Οι επιχειρηματίες της περιφέρειας δείχνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση

Την ικανοποίησή τους για την επιτυχή έκβαση της 5ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στη διάρκεια της κοινής
συνέντευξης τύπου που έδωσαν στο Επιμελητήριο Πιερίας, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013. Η συνέντευξη τύπου είχε απολογιστικό χαρακτήρα καθώς οι φορείς έδωσαν στη δημοσιότητα τα αριθμητικά αποτελέσματα της διοργάνωσης, αναφέρθηκαν στα πολλαπλά θετικά στοιχεία της Έκθεσης δίνοντας έμφαση στην προαγωγή της σε σημαντικό περιφερειακό εκθεσιακό θεσμό και έδωσαν ραντεβού του χρόνου τον Σεπτέμβρη καθώς, όπως τόνισαν, η έκθεση κάθε χρόνο παρά την κρίση αποδεικνύει τη σπουδαιότητά της. Τέλος, εξέφρασαν δημόσια τα ευχαριστήριά τους για την υποδειγματική μεταξύ των φορέων συνεργασία αλλά και όλο το ανθρώπινο δυναμικό που συνέβαλε τα μέγιστα για μια ακόμη πετυχημένη διοργάνωση.

Θεόδωρος Καράογλου:
Η 5η ΕΒΕΠ - Κ. Μ. εκπλήρωσε στο ακέραιο το στόχο της και δικαίωσε απόλυτα την επιλογή του ΥΜΑΘ να τη θέσει υπό την αιγίδα του

«Αισθάνομαι δικαιωμένος από την απόφαση που πήραμε ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να θέσουμε υπό την αιγίδα μας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την έκθεση η οποία επί πέντε χρόνια εκφράζει το Πιερικό Επιχειρείν», τόνισε ο Υπουργός και αναφερόμενος στα αριθμητικά αποτελέσματα της έκθεσης δήλωσε: «Μια έκθεση που ιδιαίτερα φέτος, έχοντας μετεξελιχθεί σε Περιφερειακή, σημείωσε πρωτόγνωρη επιτυχία, καθώς ο εκθεσιακός χώρος ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά, ξεπερνώντας τα 4.700 τετραγωνικά μέτρα, ενώ και ο αριθμός των εκθετών ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες καταγράφοντας αύξηση 35%. Ενισχυτικά προς τα παραπάνω, θα σας δώσω και ένα ακόμη στοιχείο. Από το σύνολο των εκθετών, όπως πολύ καλά γνωρίζετε άλλωστε, το 20% προέρχεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός Πιερίας. Ως εκ τούτου λοιπόν, είναι προφανές πως η φετινή διοργάνωση ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την έκθεση του 2014. Με λίγα λόγια, η 5η ΕΒΕΠ εκπλήρωσε στο ακέραιο το στόχο της. Προέβαλε δυναμικά τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτήν, ενίσχυσε την εξωστρέφεια τους, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Μακεδονικής παραγωγής και τέλος συνετέλεσε τα μέγιστα στην επίτευξη νέων συνεργασιών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Καράογλου ιδιαίτερα τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι πως η 5η ΕΒΕΠ έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών. Έστειλε το μήνυμα ότι η Ελληνική Περιφέρεια είναι παρούσα. Αντιστέκεται στην κρίση, αγωνίζεται με πείσμα να την ξεπεράσει και διαθέτει όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ανάταση της πατρίδας μας. Απέδειξε για πολλοστή φορά ότι ο επιχειρηματικός μας κόσμος και στην προκειμένη περίπτωση της Μακεδονίας και της Θράκης, αποτελεί ένα σημαντικότατο, ενεργό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, το οποίο μπορεί να προσδώσει μέγιστα οφέλη, αρκεί να το εμπιστευτούμε. Αρκεί να εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, να τη στηρίξουμε και να πιστέψουμε στην εργατικότητα και την ευρηματικότητα του λαού μας».

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου:
Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να θέσουμε τον πήχη της 6ης ΕΒΕΠ - Κ.Μ. ακόμη πιο ψηλά

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας αναφέρθηκε στην επισκεψιμότητα της έκθεσης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η 5η ΕΒΕΠ – Κ.Μ. ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση για πολλούς λόγους που θα αναλύσω και παρακάτω. Όμως, οφείλω να είμαι ειλικρινής αναφορικά με την επισκεψιμότητα της έκθεσης, η οποία δεν ήταν η αναμενόμενη λόγω των καιρικών συνθηκών. Χάσαμε μια πολύτιμη ημέρα και αναφέρομαι στη Δευτέρα το απόγευμα όπου πραγματικά έβρεχε καταρρακτωδώς αποθαρρύνοντας τους επισκέπτες της έκθεσης. Φέτος, περίπου 14.700 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση ενώ το 2012 η επισκεψιμότητα, χωρίς να έχει καταμετρηθεί η ημέρα των εγκαινίων, ξεπέρασε τους 15.500 επισκέπτες. Τολμώ να πω ότι δεν πιάσαμε τους φετινούς στόχους, αριθμητικά. Όμως, ξεπεράσαμε κατά πολύ τις προσδοκίες μας αναφορικά με τον αριθμό των επισκεπτών που είχαμε από όμορες περιοχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες εκθετών, την 5η ΕΒΕΠ – Κ. Μ. επισκέφθηκαν άτομα από Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Βόλο, Λαμία ακόμη και από την Κόρινθο. Είχαμε, δηλαδή, ένα πρωτοφανές άνοιγμα, εκπληρώνοντας το στόχο μας για προσέλκυση επισκεπτών και από άλλες περιφέρειες, γεγονός που καταδεικνύει την αναγνώριση της ΕΒΕΠ- Κ.Μ. ως σημαντικό περιφερειακό θεσμό».

Αναφορικά με τους εκθέτες και τον εκθεσιακό χώρο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου δήλωσε: «φέτος, επίσης είχαμε αύξηση των εκθετών κατά 35%, εκ των οποίων το 20% προέρχονται από άλλους νομούς. Επίσης, υπήρξε σημαντική αύξηση των τετραγωνικών μέτρων του εκθεσιακού χώρου που άγγιξε τα 4.700τ.μ.. Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ότι παρά την κρίση, οι φορείς μαζί με τους επιχειρηματίες καταφέραμε να πετύχουμε την ανάπτυξη της ΕΒΕΠ αποδεικνύοντας ότι η επιτυχία έρχεται όταν υπάρχουν καλές συνεργασίες. Ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης που πίστεψε σε εμάς και για δεύτερη χρονιά έθεσε την έκθεση υπό την αιγίδα του».

Τέλος, ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της έκθεσης δίνοντας ραντεβού του χρόνου: «Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Είναι χρέος και καθήκον μας να συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο και να θέσουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Έχουμε εντοπίσει τυχόν ελλείψεις και παραλείψεις μας. θα τις διορθώσουμε. Έχουμε νέους μεγαλύτερους στόχους. Θα αγωνιστούμε γι αυτούς. Θέλουμε κυρίως να δούμε την ανάπτυξη να επανέρχεται στη χώρα μας και μαζί μ’ αυτή να ανθίσει και πάλι η υγιής επιχειρηματικότητα στον τόπο μας. θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση. Ήδη στη λήξη της έκθεσης, εκθέτες μας πλησίασαν ρωτώντας αν χρειάζεται να κλείσουν από τώρα χώρο. Πολύ σύντομα θα προβούμε σε ανακοινώσεις για την 6η ΕΒΕΠ – Κεντρικής Μακεδονίας και θα ξεκινήσουμε να την οργανώνουμε πολύ νωρίτερα ώστε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».