Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Σήμερα Κυριακή 6 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
 Την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, θα γιορτάσουμε για άλλη μια φορά φέτος την Πανευρωπαϊκή Γιορτή  των Πουλιών, στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης Πιερίας. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μία ξεχωριστή μέρα στη
φύση και να γνωρίσουν τα άγρια πουλιά της περιοχής κάνοντας birdwatching, αλλά και συμμετέχοντας στις ξεναγήσεις στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης.
Το θέμα της φετινής γιορτής αφορά τα εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να διαχειμάσουν. Τα πουλιά διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.
Την εποχή αυτή θα συναντήσουμε στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, πολλούς ερωδιούς, αργυροπελεκάνους, καλαμόκιρκους και άλλα αρπακτικά, καθώς και εκατοντάδες παπιά. Το πρώτο ζευγάρι βουβόκυκνων έκανε ήδη την εμφάνισή του για να ξεχειμωνιάσει στον υγρότοπο, ενώ επίσης φέτος παρατηρούνται ασυνήθιστα μεγάλοι αριθμοί φοινικοπτέρων. Αν είμαστε τυχεροί θα δούμε να γυροπετά πάνω από τον υγρότοπο το ζευγάρι θαλασσαετών του Αλιάκμονα, ένα από τα λίγα που υπάρχουν στην Ελλάδα!
Δραστηριότητες για παιδιά
Τα παιδιά θα μπορούν να πάρουν μέρος στα εργαστήρια κατασκευών και χειροτεχνίας και να συμμετέχουν στα Περιβαλλοντικά Παιχνίδια που διοργανώνει το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και η περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008». Επίσης, στο Θεματικό Περίπτερο της Νέας Αγαθούπολης θα λειτουργεί το πρόγραμμα Μικρόκοσμος, όπου, με μικροσκόπια και τηλεσκόπια, τα παιδιά γνωρίζουν τον θαυμαστό κόσμο των εντόμων. Η Γιορτή θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.
Ένα πανευρωπαϊκό γεγονός
Εκδηλώσεις για τη Γιορτή Πουλιών διοργανώνονται φέτος σε περισσότερες από τριάντα περιοχές της Ελλάδας, υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, καθώς και σε περισσότερες από τριάντα ακόμη χώρες, υπό το συντονισμό της παγκόσμιας ομοσπονδίας Birdlife International. Πέρυσι, συμμετείχαν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από 34 χώρες, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια πουλιά μόνο μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου!
Η Γιορτή Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ενώ συμμετέχουν επίσης το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και η εθελοντική οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».
Οδηγίες πρόσβασης: Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, οι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν την έξοδο προς Μεθώνη. Εντός του οικισμού υπάρχουν πινακίδες για το Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).