Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τελικά έγιναν οι επιτροπές που… δεν έγιναν!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
30/10/2013

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η άποψή μου για τις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές είναι γνωστή – οι κρίνοντες δεν μπορεί να είναι και κρινόμενοι, που επιβεβαιώνεται από την πάγια πρακτική «τόσα πορίσματα, όσα και κόμματα».
Αλλά στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση, δεν πρόκειται καν περί αυτού.
Όχι μόνο επειδή μια εξεταστική δεν πρόκειται να λύσει το κορυφαίο ζήτημα (που είναι πως η χώρα που λέγεται Ελλάς, με 16 χιλιάδες χλμ. Ακτογραμμή δεν διαθέτει ναυπηγείο), ούτε το κορυφαίο πρόβλημα της επιβίωσης και λειτουργίας των Ναυπηγείων προς όφελος της χώρας και των εργαζομένων τους.
Αλλά και επειδή καταδεικνύει μια συμπεριφορά που κινείται μεταξύ επιπολαιότητας και μικροκομματικής σκοπιμότητας.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο (και πιο λοιδορημένο τα τελευταία χρόνια) από την εξαγγελία «θα κάνουμε εξεταστική».
Για την υπόθεση, όπως είπαμε, έχουν γίνει δύο εξεταστικές.
Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας, στην αρχή το ξέχασε και τώρα προσπαθεί να κάνει τη
μέρα – νύχτα.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να μας διαψεύσει με ένα «ενημερωτικό σημείωμα» που τελικά… επιβεβαιώνει αυτά τα οποία διαψεύδει!
Κατ’ αρχήν, υποστηρίζει πως η εξεταστική έγινε μεν, αλλά αφορούσε τον Τσοχατζόπουλο και όχι τον Βενιζέλο!
(Λες και δεν είναι γνωστό πως αν στη διάρκεια της εξεταστικής προκύψουν νέα στοιχεία για νέα πρόσωπα, αυτή μπορεί μια χαρά να διευρυνθεί).
Αναφέρεται, λοιπόν, στο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ:
«Στις 28/4/2011 συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη, μόνον του Τσοχατζόπουλου σχετικά με τα υποβρύχια. Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή έγινε για να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες όλων των υπουργών (και όχι μόνο του Τσοχατζόπουλου) μέχρι το 2009. Ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να διαχωριστεί η εξέταση και να γίνει προκαταρκτική για τον Τσοχατζόπουλο και να παραπεμφθεί το θέμα της εξέτασης των άλλων υπουργών στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών και Συμβάσεων, δεν έχει χαρακτήρα εξεταστικής ή προανακριτικής. Της δόθηκε με τροποποίηση των διατάξεων του κανονισμού της βουλής, στις 16.5.11, η «εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων, όπως και κλήσης και εξέτασης προσώπων». Όπως είχε πει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Μπόλαρης στη συνεδρίαση (28/4/11) «το όλο χρονικό διάστημα (δηλαδή από το 2000-2009) θα εξεταστεί από την ειδική επιτροπή που έχει η Βουλή για τους εξοπλισμούς, έτσι ώστε, εάν από εκεί προκύψουν στοιχεία για άλλους υπουργούς ενδεχόμενων αξιοποίνων πράξεων, να έρθουν στην προκαταρκτική επιτροπή, η οποία προτείνουμε να συσταθεί σήμερα». Ο εισηγητής μας Θ. Δρίτσας, πολύ σωστά είχε υποστηρίξει τότε ότι “αυτή η πρόταση για απευθείας σύσταση διενέργειας προκαταρτικής εξέτασης... για τυχόν ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου…. είναι μια πρόταση συγκάλυψης. …Και είναι και αντίθετο με την πρόταση της εισαγγελίας, η οποία μιλάει για διερεύνηση τυχόν ευθυνών και του κ. Τσοχατζόπουλου και όλων των άλλων μελών του ΚΥΣΕΑ και των κυβερνήσεων. Πώς είναι δυνατόν να περιορίζεται αυτή η επιλογή αυτήν τη στιγμή; Πώς μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική διερεύνηση; Ένας άνθρωπος τα έκανε όλα αυτά;”».
Επομένως, είτε συμφωνεί κανείς με την μεθοδολογία είτε όχι, οι δύο εξεταστικές έγιναν.

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ