Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ο Βουλευτής Πιερίας Χριστογιάνης Δ. Δημήτριος ρωτάει τον Υπουργό για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Πολιτικό Γραφείο Δημήτρη Χριστογιάννη
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, για το πετρέλαιο θέρμανσης ,συνυπέγραψε με άλλους  Βουλευτές ο Βουλευτής Πιερίας Χριστογιάννης Δημήτριος.
Φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για όλα τα νοικοκυριά ,ζητούν από τον κύριο Στουρνάρα  οι Βουλευτές της ΝΔ, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του «μέτρου με την εξίσωση του φόρου» στην κοινωνία, την οικονομία και το φυσικό περιβάλλον.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης στις καθορισμένες ποσότητες για όλα τα νοικοκυριά»

Στο κατώφλι του φετινού χειμώνα που, μάλιστα, προβλέπεται ιδιαίτερα βαρύς και, μπροστά στο εύλογο ερώτημα πώς η Πολιτεία θα συνδράμει τις περισσότερο πληττόμενες από το ψύχος περιοχές και τα ασθενέστερα νοικοκυριά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια περί επιδομάτων, προκαταβολών κλπ.

Η συνταγή αυτή, έχει δοκιμαστεί και, δυστυχώς, αποδείχτηκε στην πράξη αποτυχημένη. Πέραν δε αυτού, η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, δεν απέφερε την προσδοκόμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ επιβάρυνε δυσβάστακτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Συνεπώς, εκ του αποτελέσματος, το μέτρο αποδείχτηκε άστοχο.

Επίσης, με τον διαχωρισμό της χώρας σε τέσσερις (4) γεωγραφικές ζώνες, διαπιστώνονται σοβαρές αδικίες. Για παράδειγμα η Πέλλα, αν και συνορεύει με την ευρισκόμενη στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη Φλώρινα, έχει ενταχθεί στην Β’ Ζώνη και ενώ, τα τελευταία 24ωρα τα μετεωρολογικά στοιχεία καταγράφουν στα ορεινά χωριά της Έδεσσας και της Αλμωπίας, ¨πρωτιές¨ χαμηλών θερμοκρασιών.

ΕΠΕΙΔΗ η εφαρμογή του συστήματος των επιδομάτων πέραν του ότι απέτυχε είχε και αρνητικές επιπτώσεις, όπως την καταστροφική για το περιβάλλον λαθροϋλοτομία, αλλά και την μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι όλα αυτά τα ξύλα διακινούνται χωρίς τιμολόγια…

ΕΠΕΙΔΗ εκ των πραγμάτων καθίσταται αναγκαία η διεύρυνση των γεωγραφικών κριτηρίων, δηλαδή, όλες οι ορεινές περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί είτε παραμεθόριες είτε προβληματικές (Ν. 2085/1992), καθώς και όλοι οι Νομοί που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και προβληματικοί στο σύνολό τους (Ν. 3536/2007 & ΦΕΚ 571/2007), να ενταχθούν στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη, δεδομένου ότι σ’ αυτούς καταγράφονται τα ¨ρεκόρ¨ χαμηλών θερμοκρασιών και μάλιστα με χειμώνα διάρκειας οκτώ (8) μηνών…

ΕΠΕΙΔΗ η κατάργηση του αποτυχόντος προηγούμενου συστήματος, θα επιφέρει αύξηση των δημοσίων εσόδων, τόσο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), όσο και από τον φόρο εισοδήματος…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Αν θα δοθεί πετρέλαιο στις ποσότητες που ήδη έχουν καθοριστεί σε όλα τα νοικοκυριά, με την τιμή πριν την εξίσωση του φόρου.

2. Αν θα διευρυνθεί η Α’ Γεωγραφική Ζώνη με όλες τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί είτε παραμεθόριες είτε προβληματικές.

3. Αν θα δοθεί εντολή για άμεση εφαρμογή του συστήματος εισροών και εκροών στη διακίνηση πετρελαίου, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή – λαθρεμπορία.