Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Τραγωδία στην Λαμπεντούζα: Μια θάλασσα από κεφάλια!

Την μεγαλύτερη τραγωδία με μετανάστες βιώνει η Ιταλία και ολόκληρη η Ευρώπη η οποία εξακολουθεί να κωφεύει στο δράμα που ζουν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν με οποιοδήποτε κόστος στο έδαφός της γυρεύοντας μια καλύτερη ζωή. Η τραγωδία της Λαμπεντούζα ίσως να αφυπνίσει κάποιους...

Άρχισαν πάλι σήμερα το πρωί οι έρευνες ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όπου τουλάχιστον 130 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και περί τους 200 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το χθεσινό ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν.

Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη μετέφερε 450 με 500 μετανάστες και μόνο 150 διασώθηκαν, κάτι που εγείρει φόβους για έναν απολογισμό περίπου 300 νεκρών, στη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων ετών με μετανάστες.


"Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς", δήλωσε χθες συντετριμμένη η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι. "Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα".

Περισσότερα από 130 πτώματα είχαν ήδη περισυλλεγεί κατά τις έρευνες που διακόπηκαν χθες βράδυ γύρω από το ναυάγιο του πλοιαρίου, 550 μέτρα από τις ακτές του μικρού νησιού της Σικελίας.
Σε διάστημα 20 ετών, 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη
"Υπάρχουν ακόμη παντού πτώματα. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα. Είναι όλα στοιβαγμένα, το ένα πάνω στο άλλο, βλέπουμε μόνο αυτά που είναι πάνω", εξήγησε συγκλονισμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 ένας από τους διασώστες, ο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο. "Θέλουμε να ανασύρουμε στην επιφάνεια όσο γίνεται περισσότερα για να τα παραδώσουμε αν είναι δυνατόν στις οικογένειές τους", δήλωσε ένας από τους συναδέλφους του.



Στην επιφάνεια της θάλασσας οι έρευνες συνεχίστηκαν τη νύχτα στην περίπτωση που πτώματα επέπλεαν αλλά "δεν έχουμε πλέον ελπίδες να βρούμε επιζώντες", δήλωσε μέλος της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας που μετέχει επίσης στην επιχείρηση αυτή.

Τουλάχιστον 40 νέα πτώματα βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από δύτες της ακτοφυλακής, μέσα και γύρω από το πλοιάριο. Τα ιταλικά μμε έκαναν λόγο για 100 πτώματα, εκ των οποίων πολλά γυναικών και παιδιών, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό σε 93 νεκρούς.



"Είναι τραγικό να βλέπεις νεκρά παιδιά", δήλωσε ο Πιέτρο Μπαρτόλο, αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Λαμπεντούζα δεν έχει αρκετά φέρετρα και αναμένεται να προμηθευτεί νέα που θα φθάσουν αεροπορικώς.

Η Ρώμη κήρυξε σήμερα "εθνικό πένθος" και ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα σχολεία και πριν από όλους του αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο που μετέβη στο νησί επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος του πλοιαρίου συνελήφθη. "Είναι ένας Τυνήσιος, 35 ετών, που είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο", διευκρίνισε.
Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα.
Το αλιευτικό πλοίο άρχισε να βάζει νερά και "από φόβο μήπως βυθιστεί, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα σε μια προσπάθεια να εκπέμψουν σήμα κινδύνου αλλά αυτό προκάλεσε πυρκαγιά και μετά το πλοίο βυθίστηκε", σύμφωνα με τον Αλφάνο.

Μια θάλασσα από κεφάλια

Ένας ψαράς, ο Ραφαέλε Κολαπίντο, εξήγησε ότι έσπευσε να βοηθήσει τους μετανάστες: "Είδα μια θάλασσα από κεφάλια, χρειάστηκε μισή ώρα για να ανεβεί ο καθένας από αυτούς στο σκάφος γιατί γλιστρούσαν εξαιτίας του πετρελαίου που είχε απλωθεί στην επιφάνεια της θάλασσας".

Μια νεαρή από την Ερυθραία, ακόμη ζωντανή, βρέθηκε ανάμεσα στα πτώματα που είχαν αφεθεί σε ένα υπόστεγο. Ένας διασώστης παρατήρησε ότι η γυναίκα ανέπνεε και αμέσως της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Παλέρμο, στη Σικελία, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφυδατωμένη, με υποθερμία και πνευμονία αφού κατάπιε, όπως τα άλλα θύματα, πετρέλαιο που είχε διαρρεύσει από το πλοίο.

Η Νικολίνι έστειλε τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα ζητώντας του να πάει στο νησί και να μετρήσει τους νεκρούς μαζί της, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι "γυρίζει αλλού το βλέμμα για να μην δει μια ακόμη σφαγή αθώων που διαδραματίζεται μπροστά στο νησί της". Τόνισε ότι η Λαμπεντούζα, που βρίσκεται πιο κοντά στις βορειοαφρικανικές αρχές απ΄ότι με τη Σικελία "είναι εδώ και χρόνια" προορισμός λαθρομεταναστών.

"Είναι ένα ευρωπαϊκό δράμα, όχι μόνο ιταλικό", εξήγησε ο Αλφάνο, ζητώντας η χώρα του, όπου έχουν συρρεύσει 25.000 μετανάστες φέτος (τριπλάσιοι σε σχέση με το 2012) να μπορεί να επεκτείνει τις περιπόλους της "πέραν των χωρικών υδάτων της".
Η υπουργός Ένταξης Σεσίλ Κιένγκε, η πρώτη μαύρη στην ιταλική κυβέρνηση, ζήτησε να δημιουργηθούν "ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να γίνουν ασφαλέστερα τα θαλάσσια αυτά ταξίδια πάνω στα οποία κερδοσκοπούν εγκληματικές συμμορίες".

Τώρα αισθάνονται ντροπή

Ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε "η Ευρώπη να φροντίζει να σταματήσει η εγκληματική διακίνηση ανθρώπων και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης" των μεταναστών, ενώ ζήτησε "την εποπτεία των ακτών απ' όπου αναχωρούν τα πλοιάρια για τα ταξίδια της απόγνωσης και του θανάτου".
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος στο πρώτο του ταξίδι εκτός της Ρώμης πήγε στη Λαμπεντούζα στις αρχές Ιουλίου, μίλησε για "ντροπή" ύστερα από "τόσα πολλά θύματα από το νιοστό αυτό ναυάγιο". 

Θα επαναλάβει σήμερα, κατά την επίσκεψη του στην Ασίζη της κεντρικής Ιταλίας, ότι καταδικάζει την νοοτροπία που τείνει να περιθωριοποιήσει, ίσως και να εξοντώσει τους πιο αδυνάτους της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και οι λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με το δίκτυο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migreurop στο Παρίσι, σε διάστημα 20 ετών, 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η πλέον πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2011, όπως 200 έως 270 μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική και οι οποίοι διέφευγαν από τη Λιβύη πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λαμπεντούζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: