Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑΝ.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΟ «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΕΞΟΧΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ»

 Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη η επίσκεψή του στο εκκολαπτήριο νεοσσών της γνωστής επιχείρησης «Κοτόπουλα Εξοχής Αμβροσιάδη ΑΒΕΕ», που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, στη
μονάδα που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Κατερίνης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του σε διάφορες επιχειρήσεις και Οργανώσεις του νομού.
 Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσε και ξενάγησε  στη μονάδα ο Ιδιοκτήτης της εταιρίας κ. Μάκης Αμβροσιάδης, ενώ στο κλιμάκιο του υπουργού συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μόσχος Κορασίδης, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέκος Οφίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος.
Στον χώρο βρέθηκαν οι Βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χριστογιάννης και Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και  περιφερειακοί σύμβουλοι.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Θανάσης Τσαυτάρης επεσήμανε μετά την επίσκεψη:
 «Χαίρομαι που αυτήν την στιγμή επισκεπτόμαστε μια  μεγάλη και πρωτοπόρα  μονάδα στον τομέα της πτηνοτροφίας, μια επιχείρηση καθετοποιημένη που καταπιάνεται από τις ζωοτροφές, που σημαίνει ότι η ευρύτερη αγροτική περιοχή ευνοείται από αυτήν την δραστηριότητα γιατί χιλιάδες τόνοι σιτηρών, κριθαριού, καλαμποκιού φτάνουν στις πόρτες αυτών των εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών για την εταιρία.
Πέραν αυτού έχει τα δικά της εκκολαπτήρια που σήμερα επισκεπτόμαστε, έχει παραγωγή αυγών φυσικά. Τα εκκολαπτήρια δεν περιορίζονται μόνον στην παραγωγή μικρών κοτόπουλων της δικής τους μονάδος, αλλά κι άλλοι πτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν την ευκαιρία να έχουν γόνο υγιή, εμβολιασμένο, σωστό κλπ.
Χαιρόμαστε που και το υπουργείο βοηθάει την επιχείρηση. Πρόσφατα μάλιστα ενεκρίθη ένα επενδυτικό σχέδιο μεγάλο 5.000.000 Ευρώ ούτως ώστε να μπούνε και στις μεταποιητικές επεξεργασίες στην αέρια κατάψυξη του κοτόπουλου, εφόσον αυτό χρειαστεί να συντηρηθεί και να ταξιδέψει. Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη επιχείρηση με ευρύτερες επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, αλλά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι καινοτομίες της είναι εξαιρετικές. Επίσης, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
 Έχω ανακοινώσει ήδη ότι στην επόμενη προκήρυξη των προγραμμάτων μεταποίησης, τα οποία σας θυμίζω περιλαμβάνουν περίπου 200 τέτοιες βιομηχανίες, σκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα να μεταποιούν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της γης μας.
 Στην νέα προκήρυξη λοιπόν θα υπάρχουν δράσεις προστασίας των υπολειμμάτων τους. Υπάρχουν προϊόντα από τα σφαγεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλότροπα. Θέλω να γνωρίζουν αυτοί οι άνθρωποι πως το υπουργείο και η πολιτεία θα σταθούν δίπλα τους, στις προσπάθειες αυτές, σ αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που περνάμε.
 Θέλουμε να απαντήσουμε στον πρωτογενή τομέα κατά συνέπειαν έχουμε κι εμείς χρέος να τον υποστηρίξουμε και πιστεύω ότι αν «πατήσουμε» στον πρωτογενή τομέα με την ευρύτερη έννοια και όχι μόνον δηλαδή στο χωράφι, αλλά και στη μεταποίηση, την τυποποίηση, την εξωστρέφεια.»
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ιδιοκτήτης της εταιρίας «Κοτόπουλα Εξοχής Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ» Μάκης Αμβροσιάδης: «Η εταιρία απορροφά τεράστιες ποσότητες δημητριακών(στάρια, καλαμπόκια κλπ.) από ντόπιους παραγωγούς(1.400.000 κιλά την εβδομάδα). Θα προστεθούν άλλες 100 νέες θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης της εταιρίας. Η εταιρία έχει άλλους 100 εξωτερικούς συνεργαζόμενους μ αυτήν.»