Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Παγωμάρα στο Eurogroup για την Ελλάδα - Ξέκοψαν κάθε κουβέντα για νέο κούρεμα, αλλά όχι και για νέα μέτρα

Σε όχι ιδιαίτερα θερμό κλίμα για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της χώρας αρκέστηκε
απλώς στα πηγαδάκια πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε όπως είχε κάνει και πριν λίγες ημέρες πως το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα τεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο.

Για αυτό ακριβώς το χρηματοδοτικό κενό είχε προηγηθεί η δήλωση του μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Άσμουσεν, ο οπίος απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για κάλυψη του κενού μέσω της μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί το ευρωσύστημα. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Άσμουσεν πέταξε την καυτή πατάτα του χρηματοδοτικού κενού στην ελληνική πλευρά, σημειώνοντας με νόημα πως η μετακύλιση θα σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση και αυτό απαγορεύεται ρητά.

Αυτή η στάση δεν ήταν τυχαία, καθώς ο κ. Άσμουσεν θεωρείται ο άνθρωπος που στηρίζει απόλυτα τις πρωτοβουλίες της κας Μέρκελ.

Δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλλασσε και ο κ. Ντάιλσεμπλουμ ξεκαθαρίζοντας πως 'δεν υπάρχει στήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους". Επιπλέον ο ίδιος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα".

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Ελλάδα ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση, σημειώνοντας πως γίνεται ακόμα δρόμος για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δίνοντας σήμα στις ελληνικές αρχές πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

http://www.newsit.gr/