Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Οι 1600 πολύ πλούσιοι Έλληνες που θα ελεγχθούν

ΦΤΩΧΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σειρά από το το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για έλεγχο από τη νεοσύστατη «ΔΟΥ των πλουσίων» έχουν πάρει περισσότεροι από 1.600 φορολογούμενοι, στους οποίους γίνεται ενδελεχής έλεγχος για τη μεγάλη, όπως
προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΟΥ, περιουσία που διαθέτουν και πώς αυτή φορολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Η λίστα διαρκώς μεγαλώνει και εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα κληθούν από το ΚΕΦΟΜΕΠ για να δικαιολογήσουν την περιουσία τους περίπου 2.000 αυτοαπασχολούμενοι (μεγαλοδικηγόροι, εργολάβοι κατασκευαστές, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, εφοπλιστές, ναυπηγοί), αλλά και πολλά σημαίνοντα στελέχη κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών.
Πάντως στους πρώτους ελέγχους με βάση τη λίστα που έχει το ΚΕΦΟΜΕΠ, οι έρευνες είχαν μάλλον φτωχά αποτελέσματα με εξαίρεση μια περίπτωση.
Για παράδειγμα:
■ Επιχειρηματίας που έκανε έναρξη δραστηριότητας πριν από 40 χρόνια και κατείχε εξέχουσες θέσεις σε πάνω από 140 επιχειρήσεις την περίοδο 2000-2010, κλήθηκε να καταθέσει τα συμβόλαια αγοράς και πώλησης ακινήτων, αλλά και δικαιολογητικά με βάση τα οποία είχε τύχει απαλλαγής από φόρους στα έσοδά του. Αναγκάστηκε έτσι να υποβάλει αναδρομικά συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2006-2010. Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι έκρυβε εισόδημα, τεκμήρια και γλίτωνε φόρους και έκτακτες εισφορές. Του καταλογίστηκε να πληρώσει πρόστιμο 262.287 ευρώ, αλλά έπειτα από συμβιβασμό αυτό περιορίστηκε στις 115.500 ευρώ.
■ Το ίδιο πρόσωπο, όμως, μαζί με άλλους τρεις, είχε αποκτήσει ακίνητο αξίας 2.100.000 ευρώ σε προάστιο της Αθήνας, το οποίο μεταπούλησαν για 8.500.000 ευρώ. Η Εφορία, βάσει νόμων, θεωρεί ότι είχαν συστήσει de facto επιχείρηση, χωρίς όμως να δηλώσουν έναρξη για να φορολογηθούν ανάλογα. Φορολογεί έτσι αναδρομικά και τους τέσσερις συνεταίρους σαν «άτυπη εταιρεία» και τους επιβάλλει πρόστιμο 3,5 εκατ. ευρώ για τα κέρδη των 6,4 εκατ. που δεν δήλωσαν. Και αυτό το πρόστιμο, όμως, μειώθηκε, έπειτα από συμβιβασμό, στα 860.000 ευρώ.
■ Εισοδηματίας στη Νέα Ιωνία δήλωνε κατά το 2000-2009 μέσο εισόδημα 85.000 ευρώ. Από πώληση μεγάλου ακινήτου είχε εισπράξει 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν είχε δηλώσει το 2002 στο έντυπο Ε1 ως καθαρό κέρδος από επιχείρηση, αλλά ως χρηματικό εισόδημα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Αποτέλεσμα ήταν να καταλογιστούν από τον έλεγχο φόροι και πρόστιμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ (δηλαδή περισσότερα από όσα ήταν το κέρδος που είχε από την πώληση πριν από 12 χρόνια).
■ Εργολάβος οικοδομών στην Ελευσίνα δήλωνε από το 2000 και μετά μέσο όρο 20.000 ετήσιο εισόδημα. Μόνο από δύο αγροτεμάχια που πούλησε, όμως, στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου το 2007, είχε κέρδη 13 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος οδήγησε έτσι στην επιβολή προστίμου 10,9 εκατ. ευρώ.
■ Εργολάβος στην Αγία Παρασκευή που είχε ανεγείρει 14 πολυκατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο, συμβόλαιο αγοράς ή πώλησης ή σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, προσύμφωνο ή άδεια οικοδομής, ούτε καν δηλώσεις ΦΠΑ, έντυπα οικοδομικού κόστους, πίνακες πωληθέντων διαμερισμάτων κ.λπ. Ο έλεγχος οδήγησε να του επιβληθούν φόροι και πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ.
Ολη η λίστα με τα ονόματα όσων θα ελεγχθούν από το κέντρο φορολογούμενων μεγάλου πλούτου εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

defencenet.gr