Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ρεσιτάλ πιάνου του Αλέξανδρου Σαρακενίδη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ελεύθερη είσοδος στους φοιτητές του ΑΠΘ για τα ρεσιτάλ του ΜΜΣΤ,
με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 29 Νοεμβρίου
στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού πιανιστικού χώρου.
Σπουδαίοι καλλιτέχνες εμφανίζονται κάθε Τετάρτη σε ατομικά ρεσιτάλ και συγκεκριμένα οι Θοδωρής Τζοβανάκης (23/10), Αλεξία Μουζά-Arenas (30/10), Τίτος Γουβέλης (6/11), Αλέξανδρος Σαρακενίδης (13/11) και Δόμνα Ευνουχίδου (20/11) ερμηνεύοντας σημαντικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου.
Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ώρα 20:30

Στην προσπάθεια να αναδειχθούν πρωτοποριακά events με άξονα το πιάνο, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει στις 27/11 και 29/11, μετά από αρκετά χρόνια στην πόλη το πιανιστικό σύνολο Piandaemonium, αποτελούμενο από 6 πιάνα και 12 πιανίστες.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώρα 21:00

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του δράσης, το Φεστιβάλ διοργανώνει τετραήμερο masterclass πιάνου με τον σπουδαίο πιανίστα, μαέστρο και παιδαγωγό Δημήτρη Τουφεξή στο Ωδείο «Μουσικό κολλέγιο» από τις 8 ως τις 11 Νοεμβρίου.
Παράλληλα το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει νέους ταλαντούχους πιανίστες στη Θεσσαλονίκη και σε τέσσερις πόλεις της Βορείου Ελλάδας και συγκεκριμένα στις Σέρρες, στη Βέροια, στη Φλώρινα και στη Δράμα.
Καλλιτεχνική Οργάνωση: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Νίκος Κυριόσογλου
Βοηθός Παραγωγής: Διονύσης Παντής


Αλέξανδρος Σαρακενίδης, 13/11

Ο Αλέξανδρος Σαρακενίδης γεννημένος στις Σέρρες το 1989 ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 7 ετών. Το 2003 έγινε δεκτός - μετά από εισαγωγικές εξετάσεις - στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Ιγκόρ Πέτριν, όπου αποφοίτησε με δίπλωμα και βαθμό «Άριστα Παμψηφεί». Επίσης τον Ιούνιο του 2011 ολοκλήρωσε ανώτερες σπουδές στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση - οργανική εκτέλεση πιάνο (τάξη επικ. καθηγητή Ιγκόρ Πέτριν) και γενικό βαθμό «Άριστα». Την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010 υπήρξε υπότροφος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus στο Luca school of Arts στο Βέλγιο (Leuven) στην τάξη του Alan Weiss όπου και συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας Master in Music/piano performance το 2012. Από τον Σεπτέμβριο ακολουθεί postgraduate πρόγραμμα σπουδών πιάνου στο ίδιο ίδρυμα στην τάξη του Alan Weiss.
Είχε ενεργές συμμετοχές σε σεμινάρια πιάνου με τους S. Tiempo, M. Molova, D.Rivera, Ι. Jones, A. Shorr, A. Λεϊμονή, L. Boyadjieva, M. Hauber, Γ. Χατζηνίκο, B. Goetzke, Δ. Τουφεξή, S. Osokins, R. Boldorini, H. Takenouchi καθώς επίσης με τις Κατερίνα και Γιάννα Πολυζωίδου στο Linz (Bad Leonfelden) της Αυστρίας.
Απ’ το 2003 - μέχρι και πρόσφατα - συμμετέχει σε διάφορους διαγωνισμούς πιάνου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το 2003, απέσπασε το γ’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Konzerteum», το 2006 κέρδισε το α’ βραβείο στον 22ο πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης. Επίσης, το 2007 διακρίθηκε με το γ’ βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Ευαγγελίας Τζιαρρή» στην Κύπρο και τον Απρίλιο του 2009 βραβεύτηκε με το α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό «ΦΙΛΩΝΑΣ» που διεξήχθη στο Ωδείο Αθηνών. Τέλος, τον Απρίλιο του 2012, κέρδισε στη μεγάλη κατηγορία του 4ου πανελλήνιου διαγωνισμού πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου - Σιγάρα, το 1ο βραβείο εκτός συναγωνισμού.
Έχει συμπράξει επανειλημμένα ως σολίστ με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης- 1οκοντσέρτο Tchaikovsky (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), καθώς και στο 2οκοντέρτο Liszt. Επιπλέον έχει δώσει με μεγάλη επιτυχία ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πόρος, φεστιβάλ Μάνεση) αλλά και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο). Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών.
Πρόγραμμα

J.S.BACH - F.BUSONI: Πρελούδιο και Φούγκα σε Ρε μείζονα, BWV 532  
C.FRANCK: Πρελούδιο, Χορικό και Φούγκα, Chorale & Fugue 

διάλλειμα

L.v.BEETHOVEN: Σονάτα σε λα μείζονα, έργο 109                                          
·      Vivace ma non troppo - Adagio espressivo
·      Prestissimo
·      Gesangvoll, mit innigster Empfindung - Andante molto cantabile ed espressivo

Y.CONSTANTINIDIS: Έξι σπουδές σε δημοφιλή ελληνικά θέματα
·      Prelude
·      Basso Ostinato
·      Capriccio
·      Intermezzo
·      Ballabile

·      Toccata