Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στην Κολινδρινής καταγωγής καθηγήτρια Α.Π.Θ. κα Ειρήνη Καραμπούτα-Βουλγαροπούλου

Η καθηγήτρια κ.Ειρήνη  Καραμπούτα-Βουλγαροπούλου είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής και Ιατρικής  Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου και κάτοχος του τίτλου της Ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής .
Έχει επιπρόσθετες σπουδές της ειδικότητας στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης των ΗΠΑ και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Memorial Sloan Cancer Institute της Ν.Υόρκης, σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, της Αγγλίας και της  Γερμανίας και είναι κάτοχος τίτλων παρακολούθησης προγραμμάτων άκρως εξειδικευμένων γνωστικών αντικειμένων της Ειδικότητας .
Διετέλεσε μέλος Δ.Ε.Π. στο Εργαστήριο της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στα προγράμματα εκπαίδευσης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής και των ειδικευομένων στη στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική και κατά περιόδους της Ιατρικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Επίσης, υπήρξε επιβλέπουσα καθηγήτρια τριμελών επιτροπών 5 διδακτορικών διατριβών
Έχει ανέλθει ιεραρχικά όλες τις βαθμίδες εξέλιξης της ακαδημαϊκής καριέρας .
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει πλούσιο επιστημονικό έργο με συμμετοχή σε συνέδρια , σεμινάρια, στρογγυλές τράπεζες και συγγραφή επιστημονικών εργασιών και κειμένων .
Διετέλεσε επί εξαετία εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανευρωπαϊκής εταιρείας κρανιογναθοπροσωπικής χειρουργικής, της  European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας και των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης για θέματα της Ειδικότητάς της. Υπήρξε μέλος της πρώτης τριμελούς εξεταστικής επιτροπής που συστήθηκε από την European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS)για χορήγηση του τίτλου λήψης ευρωπαϊκού διπλώματος σπουδών στην Γναθοπροσωπική Χειρουργική (European Βoards, Ζυρίχη 1996) και κριτής επιστημονικών εργασιών για δημοσίευση σε περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας  Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής  σε τρεις, τριετούς διάρκειας θητείες ως Αντιπρόεδρος και ως Ειδική Γραμματέας του επιμορφωτικού σκέλους της Εταιρείας.
Ήταν η πρώτη υπεύθυνη ιατρός της κλινικής υποδοχής και αντιμετώπισης ασθενών στην κλινική της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου αμέσως μετά την επίσημη λειτουργία του αντιστοίχου χώρου το 1985.
Υπήρξε μέλος επί τριετία του Ογκολογικού Συμβουλίου Νοσοκομείου  ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για τον στοματικό καρκίνο.
Υπήρξε προσκεκλημένη ομιλήτρια πολλές φορές σε συνέδρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού, πρόεδρος επιστημονικών συνεδριάσεων και συντονίστρια ή μέλος οργανωτικής επιτροπής ελληνικών και πανευρωπαϊκών συνεδρίων ή ημερίδων.
Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης (Ουγγαρία) και του Τμήματος Φυσικής Αγωγής .
Ασκεί αδιάλειπτα και αποκλειστικά το επάγγελμα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής  στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα .
Από το 2001 είναι η υπεύθυνη ιατρός του επίσημα αναγνωρισμένου τμήματος  της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του μεγαλύτερου ιδιωτικού νοσοκομείου της Β. Ελλάδας  «Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης»  . Στον εν λόγω χώρο έχει συστήσει και είναι  η συντονίστρια της ιατρικής ομάδας Γιατρών όμορων ειδικοτήτων  που πλαισιώνει το ευρύτερο πεδίο χειρουργικών πράξεων κεφαλής και τραχήλου που διενεργούνται στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο με πλήθος επεμβάσεων κυρίως του λεγομένου μείζονος φάσματος της Ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής όπως βαρύ τραύμα, όγκοι, σκελετικές διαταραχές, αποκατάσταση ελλειμμάτων  ιστών με μικροαγγειακούς ελεύθερους κρημνούς, μικροχειρουργική, εξειδικευμένη χρήση laser, σχιστίες κ.ά.                                                                                                                           
Η εν λόγω διατομεακή ιατρική ομάδα συνεργαζομένων ειδικών ιατρών είναι η μόνη που λειτουργεί σε νοσηλευτικό χώρο με από κοινού συμμετοχή για ασθενείς της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής με γνώμονα την παροχή καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος με αρωγό και την προηγμένη υποδομή του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.
 Η κ. Βουλγαροπούλου είναι κύριο μέλος της Επιτροπής  του Ογκολογικού Συμβουλίου που εδρεύει στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, αρμόδια για περιπτώσεις όγκων κεφαλής και τραχήλου . Το εν λόγω ογκολογικό κέντρο λειτουργεί με επίσημη κρατική αναγνώριση από το Ελληνικό Κράτος και έχει απευθείας συνεργασίες με παγκοσμίως γνωστά ογκολογικά κέντρα των ΗΠΑ (MD AndersonTexasMemorial Cancer InstituteNY και πρόσφατα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης) ενώ πρόσφατα έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του νεοσυσταθέντος Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.

Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο, επί πολλά χρόνια ανώτατο επιτελικό στέλεχος του Οικονομικού Οργανισμού της Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης με ενεργό παρουσία του στα οικονομικά fora της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλες , Στρασβούργο) Κώστα Βουλγαρόπουλο και είναι μητέρα δύο κοριτσιών , σήμερα οδοντιάτρων με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές  σε Ευρώπη και Η.Π.Α. (Βρυξέλλες , Γαλλία, Los Angeles) που διατηρούν ιδιωτικό πολυοδοντιατρείο στην Θεσσαλονίκη. 

Διαβάστε αφιερώματα και για άλλους Κολινδρινούς επιστήμονες στο kolindrinamaslatia.blogspot.com