Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Μουσικό Παραμύθι «Το σκιάτρο» για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείο Κατερίνη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ
Στις αρχές της Άνοιξης, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλούσε δασκάλους και νηπιαγωγούς της πόλης μας να πλαισιώσουν τη νέα προτεινόμενη δράση κατασκευής
σκιάχτρων. Η ομάδα καλούσε τους πολίτες, μέσα από βιωματικά εργαστήρια, να αναβιώσουν και να διασώσουν την πανάρχαια αυτή συνήθεια της παραδοσιακής αγροτικής ζωής.
Τα σκιάχτρα ακολουθούν την ανθρώπινη δράση από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και αποτυπώνουν τις μεταβολές στην αγροτική ζωή αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φόβο, την αποτροπή, την υπεράσπιση.  Είναι ένας μικρός φορέας άμυνας, ένα σύμβολο συνυφασμένο με την προστασία και τη γονιμότητα της γης. Διαχρονική παρουσία συνυφασμένη με την τοπική παραδοσιακή αγροτική, λαϊκή ζωή.
Εμείς, εδώ στην επαρχία, μεγαλώσαμε μαζί τους βλέποντάς τα στα μποστάνια, στους μπαχτσέδες μας, να στέκουν εκεί καταμεσής ή στην άκρη του χωραφιού, παράξενες φιγούρες, φόβητρο κάθε ιπτάμενου ή επίγειου εισβολέα που επιβουλεύονταν τον καρπό της σποράς, τον ανθό του δέντρου, τη βλάστηση.
Στην πρόσκληση της ΕΟΔνΠ ανταποκρίθηκαν δεκάδες πολίτες, ειδικά δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Από τη μικρή ομάδα και τα 11 σκιάχτρα που κατασκευάστηκαν στο τέλος της Άνοιξης, προέκυψε κάτι πολύ μεγάλο για την πόλη μας, την Κατερίνη: Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013ώρα 19:00, μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Πολυτονική Ορχήστρα και η Εφηβική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Ψηφιακής Όπερας «Ορφεύς»ανεβάζουν  το Μουσικό Παραμύθι «Το σκιάτρο» βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Χ. Γιαννούλη. Μια ομάδα 67 μουσικών, υπό την αιγίδα του διευθυντή ορχήστρας Παναγιώτη Λυμπανοβνού, θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό μουσικό έργο στο οποίο η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου» καλείται να διαδραματίσει έναν βασικό ρόλο: αυτόν του οικοδεσπότη.
Η σκηνή πάνω στην οποία θα παίξουν οι 67 μουσικοί και η αίθουσα του Πολυκλαδικού, είναι ήδη στολισμένες με 32 πανέμορφα σκιάχτρα που κατασκεύασαν μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του νομού μας. Χθες, Παρασκευή και Σήμερα Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες πρόβες και όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη αυτή εκδήλωση, ίσως τη σημαντικότερη μουσική παράσταση που δόθηκε ποτέ στην πόλη μας, την οποία δεν πρέπει να χάσει κανείς, ειδικά οικογένειες με μικρά παιδιά.
Σας υπενθυμίζουμε, πως η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου της πόλης μας το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την επόμενη ημέρα.
Οι επισκέπτες, αντί εισόδου, καλούνται να φέρουν φάρμακα ή τρόφιμα μακράς διάρκειας.
-- 
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr - www.otoposmou.gr

Ακολουθείστε μας στο Twitter