Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Οι οδηγοί φορτηγών καταγγέλλουν τους τελωνειακούς

Εστίες «υπόγειων συναλλαγών» στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ελλιπείς ελέγχους στα τελωνεία, που οδηγούν σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό
Δημόσιο, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας, η οποία σημειώνει ότι η παράνομη μεταφορά στη χώρα μας κοστίζει ετησίως το 1% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Απόστολο Κενανίδη, πέρυσι κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε ελέγχους για λίγες ώρες μόνο σε ένα συνοριακό τελωνείο και διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών παραβάσεων.
Οι αυτοκινητιστές καταγγέλλουν ότι η ελληνική οικονομία χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη μεταφορά, καθώς υπολογίζεται ότι η απώλεια από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη απώλεια στο ΑΕΠ φτάνει τα 500 εκατομμύρια.
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μεταφορέων είναι το έργο των Τούρκων αυτοκινητιστών, καθώς υπολογίζεται ότι ο όγκος των φορτηγών που μπαίνουν από την Τουρκία ξεπερνά τα 10.000 οχήματα τον χρόνο: «Η μεταφορά είναι επιδοτούμενη από το κράτος στην Τουρκία και παρά τους κανονισμούς που απαγορεύουν να εισέρχονται τα φορτηγά με πάνω από 200 λίτρα καυσίμου, οι έλεγχοι είναι τόσο λίγοι που τα περισσότερα ταξιδεύουν με γεμάτο ντεπόζιτο» τονίζει ο κ. Κενανίδης.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ