Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Σκηνές βιβλικής καταστροφής καθώς οι Φιλιππίνες μετρούν τις πληγές τους

Τοπίο βιβλικής καταστροφής θυμίζουν οι Φιλιππίνες, λίγες ημέρες μετά το πλήγμα του τυφώνα Χαϊγιάν, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για χιλιάδες νεκρούς.
Ο έως τώρα επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 942 νεκρούς. Ωστόσο, δεδομένων των

χιλιάδων αγνοούμενων, εκτιμάται ότι οι νεκροί θα υπερβούν τους 10.000, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν πως πρέπει να «περιμένουμε τα χειρότερα».

Περίπου 660.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, και συνολικά 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την καταστροφή, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί ενώ πολλοί εκ των εκτοπισμένων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό τροφή ή φάρμακα.

null

Ωστόσο, οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο και σε άλλες υποδομές δυσκολεύουν την παράδοση βοήθειας και το έργο των σωστικών συνεργείων.

Παράλληλα, στρατιώτες και αστυνομικοί καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψουν λεηλασίες και ληστείες στις «σημαδεμένες» περιοχές.

Την ίδια στιγμή, λίγες ημέρες μετά την καταστροφή, η ασιατική χώρα μετρά τις πληγές της, καθώς στις πολύπαθες επαρχίες Λέιτε και Σαμάρ οι κάτοικοι αναζητούν τους χαμένους συγγενείς τους.
Ships washed ashore by the typhoon in Tacloban, Philippines 11 November 2013


Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την υποστήριξη των δοκιμαζόμενων Φιλιππίνων.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο 6 εκατομμύρια λίρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί πως θα προσφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ, και η Αυστραλία 9,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/245730/skines-vivlikis-katastrofis-kathos-oi-filippines-metroun-tis-pliges-tous/#ixzz2kNYx6Hhv Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook