Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Χειρουργεία με αμοιβή

Στα δημόσια νοσοκομεία-Τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επ' αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Δήλωσε πως το αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι ασθενείς θα είναι πολύ μικρότερο σε
σχέση με αυτό των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Η νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους. Τα έξοδα αυτά θα εκπίπτουν από τη φορολογική δήλωση.
Στόχος του υπουργείου να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΣΥ και να παταχθεί το φακελάκι, που θα έδιναν οι ασθενείς για να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής.

«Το μέτρο ήδη ισχύει στην Ιταλία και την Πορτογαλία και λειτουργεί άψογα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Νίκος Μαρουδιάς.

Σύμφωνα με δήλωσή του στην εφημερίδα Καθημερινή, οι χειρουργοί θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις και το απόγευμα, για τις οποίες οι πολίτες θα πληρώνουν την αμοιβή του γιατρού, ενώ το κόστος της επέμβασης θα μπορεί να καλύπτεται από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως ισχύει και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια (σημειώνεται ότι αυτό προϋποθέτει μία επανεξέταση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων με πρόβλεψη για την αμοιβή του γιατρού και του λοιπού προσωπικού του χειρουργείου). Ο πολίτης με αυτόν τον τρόπο επιλέγει τον γιατρό του, ενώ δεν χρειάζεται να αναμένει σε μακρά λίστα. Από την άλλη, ο γιατρός έχει ένα νόμιμο τρόπο να αυξήσει τα έσοδά του, ενώ κερδισμένο αποδεικνύεται και το νοσοκομείο, που επίσης λαμβάνει τμήμα της αμοιβής. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Μαρουδιάς, «εκτιμούμε ότι σε 18 μήνες εφαρμογής θα αυξηθούν κατά 360.000 οι νοσηλείες και κατά 700 εκατ. ευρώ τα έσοδα για το ΕΣΥ». Μπορεί το ΕΣΥ να αντέξει επιπλέον νοσηλείες; «Αυτή τη στιγμή η μέση πληρότητα στα νοσοκομεία είναι 70%, ενώ η χώρα διαθέτει περίπου 30.000 κλίνες που είναι πολλές για τον πληθυσμό της».

Αντίδραση νοσοκομειακών γιατρών 
Ο Δημήτρης Βαρνάβας του ΟΕΝΓΕ ανέφερε: "Να μπαίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μες στα νοσοκομεία και να πωλούν πακέτα είναι καινοφανές. Ο κύριος Γεωργιάδης φαίνεται θέλει κατά συνέχεια του ρόλου του πωλητή βιβλίων να γίνει πωλητής πακέτων ασφαλιστικών εταιρειών". 

"Νομίζω ότι και στους πολίτες προκαλεί αλγεινή εντύπωση, οι οποίοι δεν έχουν να δώσουν γάλα στα παιδιά τους και ο κύριος Γεωργιάδης τους καλεί να κάνουν ιδιωτικά συμβόλαια για να έχουν περίθαλψη" τόνισε.


http://www.rthess.gr/