Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μήνυση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για παράβαση καθήκοντος και δημοσίευση παράνομης Υπουργικής Απόφασης

Μήνυση κατά του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη κατέθεσε  η ανάδοχος εταιρία ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ για την εκτέλεση  του προγράμματος της  δωρεάν διανομής ρυζιού, προκειμένου να
εξετάσει η Εισαγγελία  το ενδεχόμενο δόλο του Υπουργού για την απώλεια  περίπου 5 εκ. ευρώ κοινοτικών πόρων, δεδομένου ότι γνώριζε την καταληκτική ημερομηνία  πληρωμής, με βάσει τον κανονισμό της ευρωπαϊκής επιτροπής και δεν απορρόφησε τα κονδύλια  και έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την εν λόγω εταιρία  δεσμεύοντας  εγγυητική επιστολή εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αντ’ αυτού ο  κ.Τσαυτάρης ζήτησε παράταση από την ευρωπαϊκή επιτροπή για την πληρωμή αλλά και για τη δυνατότητα  υπογραφής νέας σύμβασης , προκειμένου να ικανοποιήσει και άλλες εταιρίες που τον πιέζουν να πάρουν   μέρος της πίτας των 5 εκ. ευρώ, με πολύ υψηλές για το δημόσιο οικονομικές προσφορές  όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Δυστυχώς για τον κ. Υπουργό όμως υπάρχουν έγγραφα της ευρωπαϊκής επιτροπής  προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αποδεικνύουν ότι  γνώριζε ότι η εν λόγω  χρονική παράταση  δεν ήταν εφικτή και συνεπώς προσχηματικά υπέβαλλε το αίτημα στην ευρωπαϊκή επιτροπή  ρισκάροντας την απώλεια των πόρων και ενδίδοντας σε πιέσεις εταιριών που έχασαν τη δουλειά που είχαν εξασφαλισμένα  υπερκέρδη τα προηγούμενα χρόνια
Η εν λόγω μήνυση αφορά βέβαια και σε παράνομη κατακύρωση μέρους του έργου  σε έναν από τους εργολάβους του καρτέλ των διαγωνισμών για τα  επισιτιστικά προγράμματα, γιατί ουσιαστικά αποτελεί ανάθεση εκτός κοινοτικού κανονιστικού πλαισίου  χωρίς προϋπολογισμό! Διερωτόμαστε από πού θα βρει ο κ. Τσαυτάρης τα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει παράνομες αναθέσεις έργων, όταν μάλιστα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για απώλεια κοινοτικών κονδυλίων!
Σε δύσκολη θέση έχει φέρει ο  κ. Τσαυτάρης  και υπαλλήλους του  Υπουργείο υ του οι οποίοι έχουν εμπλακεί  σε έκδοση παράνομης υπουργικής απόφασης με λανθασμένα ή ακόμη και πλαστά στοιχεία.
Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κρατικοδίαιτοι εργολάβοι του Δημοσίου που δεν ικανοποιούνται με τα κέρδη  ανάλογα με την   οικονομική κατάσταση της χώρας  άλλα διεκδικούν με κάθε μέσο συμβάσεις με υπερκέρδη, κλέβοντας τα τρόφιμα των απόρων .
Το χειρότερο όμως είναι ότι υπάρχουν αδύναμοι Υπουργοί που επιτρέπουν αυτές τις συμπεριφορές και τις νομιμοποιούν με Υπουργικές αποφάσεις.
Εννιακόσιες χιλιάδες άνθρωποι αναμένουν το επισιτιστικό πρόγραμμα του ρυζιού  και ο κ. Τσαυτάρης , μπλοκάρει την πληρωμή του αναδόχου, που προσέφερε κατά 800.000 κιλά περισσότερο ρύζι στο Δημόσιο για να ικανοποιήσει εταιρίες που λυμαίνονται χρόνια τους διαγωνισμούς  των  τροφίμων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η δικαιοσύνη  θα αποδώσει τις ευθύνες  όπου υπάρχουν για παράνομες πράξεις και παραλείψεις …..τ α κοινοτικά  χρήματα όμως  και τα τρόφιμα των φτωχών  θα έχουν μπει σε κάποιες τσέπες ή θα έχουν χαθεί  οριστικά.