Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τι δουλειά έχει η (γερμανική ) αλεπού στο παζάρι (των Σκοπίων;)

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
12/11/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Και τώρα που τελειώσαμε με άλλη μια «επανάσταση», ας ασχοληθούμε και με ένα ακόμη θέμα που πέρασε απαρατήρητο και που σοβεί από την περασμένη εβδομάδα.
Την προηγούμενη Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, η Άγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στην καγκελαρία, στο Βερολίνο, τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος τον τελευταίο καιρό δείχνει μεγάλη κινητικότητα – πράγμα που δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό, αλλά αν συνδυαστεί με την παράλληλη υπερδραστηριότητα του άλλου ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του Οργανισμού, του Αλεξάντερ Ντάουνερ, μπορεί να είναι και κακό.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, ο οποίος υποδεχόταν τον νέο αρχιτέκτονα της «Μεγάλης Αλβανίας» Έντι Ράμα στα Σκόπια, έσπευσε να πανηγυρίσει.
«Η Γερμανία είναι σοβαρή χώρα και ίσως ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην Ευρώπη στον τομέα των πολιτικών εξελίξεων»,
δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
«Για εμάς είναι σημαντικό η Γερμανία, ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, να ενημερωθεί καλά για τις εξελίξεις σχετικά με όσα έχουν συμβεί κατά την παρελθούσα περίοδο στις σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε σωστή και εποικοδομητική θέση επ’ αυτού του ζητήματος», πρόσθεσε ο Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι «μόνο θετικά μπορεί να εκτιμηθεί το γεγονός πως μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Γερμανία ενημερώθηκε λεπτομερώς για το ζήτημα της ονομασίας».
Η αντιπολίτευση είδε το θέμα διαφορετικά, υποστηρίζοντας πως η κ. Μέρκελ έστειλε πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ – υπονοώντας πως το μήνυμα δεν ήταν θετικό για τη γειτονική χώρα.
Ως εδώ καλά – αν και η πρωτοβουλία της Γερμανίας οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι τυχαία.
Πολύ περισσότερο που ο Μπαν-Κι-Μουν θέλει, όπως όλα δείχνουν, να επιταχύνει, ώστε να δοθούν λύσεις και στο Σκοπιανό και στο Κυπριακό εντός της θητείας του.
Οπότε, γιατί ο κ. γραμματέας να μην τηλεφώνησε στην κ. καγκελάριο, ζητώντας τη συνδρομή της;
«Τώρα που τους έχεις στριμώξει στα οικονομικά δεν δίνεις ένα χεράκι και στα άλλα;», θα μπορούσε κάποιος… ευφάνταστος να σκεφθεί πως της είπε.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της πρεσβείας της Γερμανίας στα Σκόπια, που ανέφερε:
«Στόχος των συνομιλιών του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στο υπουργείο Εξωτερικών και στην έδρα της Καγκελαρίου της Ομοσπονδίας της Γερμανίας, ήταν να ενημερώσει εκ του σύνεγγυς την κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειές του. Η ευκαιρία αυτή για συνομιλίες προέκυψε καθώς ο κ. Νίμιτς αυτήν τη στιγμή πραγματοποιεί ταξίδι στην Ευρώπη. Στόχος των συναντήσεων, επίσης, ήταν η στήριξη των διαμεσολαβητικών προσπαθειών του. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δυναμικά καλεί και τις δύο πλευρές να διεξαγάγουν τις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά και να είναι έτοιμες για συμβιβασμό ώστε στο εγγύς μέλλον να βρουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας».
Συγγνώμη, αλλά τι σημαίνει αυτό το «δυναμικά καλεί και τις δύο πλευρές»;
Και επίσης τι σημαίνει η προειδοποίηση – απειλή και προς τις «δύο πλευρές», σύμφωνα με την οποία πρέπει «να είναι έτοιμες για συμβιβασμό;».
Οι θέσεις της Αθήνας είναι γνωστές – και άλλος συμβιβασμός δεν χωρεί.
Αν κάποιος πρέπει να συμβιβαστεί, είναι τα Σκόπια, που επιμένουν να σφετερίζονται το όνομα της Μακεδονίας, χρησιμοποιούν τον Ήλιο της Βεργίνας, δίνουν τα ονόματα του Μεγαλέξανδρου και του Φίλιππου σε αεροδρόμια, δρόμους και κτίρια,  διδάσκουν ανοησίες στα παιδιά, βρίσκονται σε παραλήρημα εξαρχαϊσμού και έχουν γεμίσει την κεντρική πλατεία με ένα σωρό γελοία αγάλματα.
Αν το Βερολίνο σκέφθηκε να πιέσει την Αθήνα μέσω Σκοπίων, μάλλον υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο – εδώ δεν πρόκειται ούτε για δάνεια, ούτε για μνημόνια, ούτε για τρόικες.
Και μάλλον κάποιος πρέπει να τηλεφωνήσει στην κ. Μέρκελ και να τη ρωτήσει τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι – των Σκοπίων…