Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αδειοδότηση ψηφιακών καναλιών

Απείχε ο Κ.Καραμανλής. Οχι από τον Γ.Παπανδρεόυ.
Δύο ηχηρότατες διαφοροποιήσεις στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για την
αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών καταγράφηκαν την Τρίτη στη Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Καραμανλής απέχει από ονομαστική ψηφοφορία. Συνεργάτης του ανέφερε με νόημα: «Γιατί να έρθει να ψηφίσει ο Καραμανλής, όταν δεν πήγε ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος;».

Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της προσωρινής άδειας στα τηλεοπτικά κανάλια. 

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατέθεσε τροποποίηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία επισπεύδεται κατά έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2014, η προθεσμία που είχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να τακτοποιήσουν τις νομικές εκκρεμότητες τους για να έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής αδειοδότησης.

Η διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπει ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013 συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματος τους».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για την αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών για το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός εξηγούσε τους λόγους της απόφασής του:

"Με τον τρόπο αυτόν τίθεται σε κίνδυνο όλη η διαδικασία της οριστικής μετάβασης
στην ψηφιακή τηλεόραση και το δε επιχείρημα ότι πρόκειται περί προσωρινής ρύθμισης λιγότερο πείθει και περισσότερο ανησυχεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η απόφαση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός οφείλουν να την αποσύρουν και να οργανώσουν άμεσα τις διαδικασίες αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ.Παπανδρέου.

Τα άλλα κόμματα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι για τελευταία φορά τάσσεται υπέρ της παράτασης και προειδοποίησε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας το κόμμα του δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» και «συγχωροχάρτι». Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Βασίλης Καπερνάρος εξέφρασε την αντίθεση του στην τροπολογία, κάνοντας λόγο για παγίδα, καθώς, όπως είπε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν νομίμως όπως αναφέρεται στο άρθρο αλλά νομιμοφανώς.

«Συμφωνούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά τώρα θα δοθεί λύση. Υπάρχει η δέσμευση του υπουργού, έγινε η βελτίωση, πρέπει να πάμε στην ψηφιακή εποχή και τα θέματα θα ρυθμιστούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

Κατά της διάταξης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει φωτογραφική διάταξη που καλύπτει κατά 10 μέρες τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ θέτει εκτός ψηφιακής εποχής την ΕΡΤ.


http://www.rthess.gr/