Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η κατάθλιψη έχει συμπτώματα και στο σώμα: Ποια είναι;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... onlycy.com

Σωματικά συμπτώματα

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα σωματικά συμπτώματα. Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη, είναι αρκετά σύνηθες, για παράδειγμα, να έχετε μειωμένη όρεξη. Δε νοιώθετε καμία
απόλαυση όταν τρώτε και το φαγητό δε σας φαίνεται γευστικό. Εάν τρώτε, είναι περισσότερο από αίσθημα υποχρέωσης. Τρώτε πολύ λίγο και μπορεί να χάσετε σημαντικό βάρος, γεγονός το οποίο σας κάνει να είστε ακόμα πιο κουρασμένοι και να στερείστε ενέργειας τόσο πολύ ώστε να μην έχετε όρεξη να φάτε τίποτα. Και έτσι, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Μπορεί, επίσης, η όρεξή σας να αυξηθεί, εάν υποφέρετε από άτυπη κατάθλιψη. Ίσως να νοιώθετε καλύτερα όταν τρώτε και σε αυτή την περίπτωση, το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί.
Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η όρεξη και οι αλλαγές βάρους χωρίς κάποια εξήγηση μπορεί να αποτελούν συμπτώματα κατάθλιψης.

Πόνος

Εάν υποφέρετε από χρόνιο άλγος, για παράδειγμα λόγω ρευματισμών ή πόνων στη μέση, ο πόνος θα αυξηθεί όταν υποφέρετε από κατάθλιψη. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποφέρετε από χρόνιο άλγος, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα πόνου, όπως
  • πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις
  • πόνο στο στομάχι ή άλλα στομαχικά προβλήματα
  • πονοκέφαλο
Ο πόνος είναι αυτό που συχνά σας κάνει να επισκεφθείτε το γιατρό. Είναι, συνεπώς, σημαντικό ο γιατρός να έχει την κατάθλιψη κατά νου σε περίπτωση που εμφανίσετε ή έχετε πόνο, ο οποίος έχει επιδεινωθεί χωρίς κάποια σαφή σωματική αιτία. Παρόλα αυτά, ο πόνος και άλλα χρόνια συμπτώματα μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Ένταση

Η κατάθλιψη σας δυσκολεύει να χαλαρώσετε τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Οι σκέψεις σας στριφογυρίζουν κάνοντας κύκλους χωρίς να μπορείτε να πάρετε αποφάσεις. Οι μύες είναι τεντωμένοι και μπορεί ακόμα και να πονούν και παρόλο που είστε κουρασμένος, δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και να βρείτε ξεκούραση. Η ένταση αυτή αυξάνει το αίσθημα αδιαθεσίας και επομένως, αυξάνει την κατάθλιψή σας.

Κόπωση και έλλειψη ενέργειας

Τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη είναι κουρασμένα και παραπονιούνται για μειωμένο επίπεδο ενέργειας. Η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας μπορεί να επικρατούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ενδεχομένως να μη μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να κάνετε μπάνιο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο. Η κόπωση σας απομονώνει καθώς δεν μπορείτε να σηκώσετε το τηλέφωνο, να δεχθείτε επισκέπτες ή να σχετιστείτε με άλλα άτομα, ακόμα και τα πιο κοντινά σας.
Πηγή.Boro.gr