Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αλλαγές που επιβάλλονται από 1/1/2014 και σας αφορούν

Α) Σημαντικές αλλαγές από 1/1/2014 και αφορούν όλους

Του  Γεωργίου  Πανταζή  Οικονομολόγου- Φοροτεχνικού – Δ/νων   της  εταιρείας  EUROPEAN TAX SYMMETRY.
Σαρωτικές θα  είναι οι αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων από
1.1.2014.  Ο νέος Κώδικας Φορολογίας εισοδήματος (Ν.4172/2013σε συνδυασμό με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας(Ν.4174/2013και τις τροποποιήσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Ν.4093/2012 ),διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά την φορολογία και τις διαδικασίες αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Στεκόμαστε σε κάποιες σημαντικές αλλαγές, που επηρεάζουν λίγο πολύ όλους και οι οποίες θα λάβουν χώρα από την αρχή του χρόνου.
.
1.  Καταργούνται τα δελτία αποστολής και εισάγεται η έννοια της εφαρμογής «κατάλληλων δικλείδων, που εξειδικεύονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, για την παρακολούθηση των παραλαμβανομένων και μη τιμολογημένων, ακόμη από τους προμηθευτές αποθεμάτων, καθώς και των αποθεμάτων που έχουν διακινηθεί και εκκρεμεί τιμολόγηση». Επισημαίνουμε ότι η τιμολόγηση εξακολουθεί να ορίζεται στον ένα μήνα από την παραλαβή των αποθεμάτων.
Με την παράγραφο 4 του άρθρου 52 του σχεδίου νόμου, αποσυνδέεται ο χρόνος έκδοσης τιμολογίου από την έκδοση δελτίου αποστολής, που καταργείται ως υποχρέωση από 1.1.2014, και ορίζεται ως χρόνος έκδοσης του τιμολογίου για την πώληση αγαθών εντός προθεσμίας ενός μηνός από την παράδοση ή αποστολή των αγαθών και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων.
2.  Καταργούνται  όλα τα έγγραφα μεταφοράς (π.χ. φορτωτικά έγγραφα) και τα στοιχεία λοιπών συναλλαγών (π.χ. αποδείξεις δαπανών). 
3. Καταργείται  η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων για ιατρούς, κλινικές ή θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, εκμεταλλευτές χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, χώρους στάθμευσης.
4.  Η εξόφληση των τιμολογίων πάνω από 500 ευρώ, θα γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος  (κατάθεση σε λογαριασμό, επιταγή, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα).  Η μη συμμόρφωση με το μέτρο επισύρει την μη έκπτωση της δαπάνης.
Προσοχή .  Μη πληρωμή μέσω Τραπεζικού συστήματος εκτός από το παραπάνω μέτρο ενδέχεται να υπολογιστεί  και ως  εικονικό τιμολόγιο… με όλες τις συνέπειες και τα πρόστιμα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

justiceforgreece