Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστο Βασιλάκο, στην οποία συμμετείχαν Πρόεδρος κ. Δημήτρης Λακασάς και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του
ΣΕΒΕ και της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Βασιλάκος παρουσίασε την πορεία διαμόρφωσης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Έρευνα και Καινοτομία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 της ΓΓΕΤ και ενημέρωσε για την επικείμενη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, καλώντας τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση σχετικά με τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου για το σχεδιασμό των κατάλληλων καινοτόμων δράσεων, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Λακασάς τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της εφαρμοσμένης έρευνας στην οποία η Ελλάδα υστερεί σημαντικά και σε αυτή πρέπει να δοθεί προτεραιότηταστο πλαίσιο της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Θέση του ΣΕΒΕ αποτελεί ο πλήρης διαχωρισμός της βασικής έρευνας από την εφαρμοσμένη και η σύνδεση της δεύτερης με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ως προς την κατανομή των κονδυλίων που προορίζονται για έρευνα, ο ΣΕΒΕ θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των 2/3 θα πρέπει να δίδεται στην εφαρμοσμένη έρευνα με βάθος αγοράς, είτε σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ή ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα είτε σε ανάπτυξη εσωτερικά από την επιχείρηση (in House R&D) και το 1/3 να δίδεται στη βασική έρευνα.  Επιπλέον ζήτησε τη δημιουργία «Λευκής Βίβλου» επιτυχημένων ερευνητικών προγραμμάτων από επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς, τα οποία  έχουν απτό αποτέλεσμα με όρους αγοράς, δηλαδή παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, έχουν εξωστρεφή και καινοτομικό προσανατολισμό και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα εντάσσονται σε αυτή τη Λευκή Βίβλο, θα απολαμβάνουν επιπλέον κίνητρα.

Για το ΣΕΒΕ απαραίτητο στοιχείο για την έγκριση ενός ερευνητικού προγράμματος πρέπει να αποτελεί η έρευνα αγοράς που να τεκμηριώνει την επιτυχία του προϊόντος ή της υπηρεσίας στην αγορά και ιδίως τη διεθνή, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι: α. τα κίνητρα, φορολογικά και άλλα, που πρέπει να δοθούν περαιτέρω στις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας, β. η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλούστευση των διαδικασιών και η κατάργηση της απαίτησης για εγγυητικές επιστολές στα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, γ. η προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για τα αποτελέσματα της έρευνας και ηένταξη δαπανών για τις πατέντες και τις πιστοποιήσεις στο νέο νομοσχέδιο για την έρευνα με την αντίστοιχη παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις.