Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Θα ξεπαγιάσουμε με τοπίο στην αιθαλομίχλη: Τριπλό όχι Στουρνάρα- Γεωργιάδη- Μανιάτη στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης μετά τη σύσκεψη Στουρνάρα, Μανιάτη, Γεωργιάδη (vid)
Στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών,
Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.
"Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι η λύση για την αιθαλομίχλη", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ, επαναλαμβάνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε ξανά παράθυρο για λαθρεμπόριο.
Υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης ακόμη φέτος, περίπου 200 εκατ. και ο κόσμος πρέπει να κάνει χρήση του επιδόματος αυτού, καθώς έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ.ευρώ έως τώρα, πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε πως η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται κυρίως στην αποθεματοποίηση που είχε γίνει από το 2012 εν όψει της αύξησης της τιμής του και στις ήπιες καιρικές συνθήκες.
Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:
*Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων
*Κατά 3,4% στην ύφεση
*Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες
*Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

news247.gr