Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Κυβερνήσεις γυναικών σε Γερμανία και Αυστρία

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
24/12/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, αλλά η Γερμανία διαθέτει από την περασμένη εβδομάδα «κυβέρνηση γυναικών».
Η Άγκελα Μέρκελ εξελέγη για τρίτη συνεχή θητεία καγκελάριος, εξασφαλίζοντας 462 ψήφους έναντι 150 αρνητικών και αποχών, ενώ δυο μέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει και τα ονόματα δύο γυναικών υπουργών και δύο υφυπουργών από το κόμμα της – σε σημαντικά υπουργεία και ενώ το CDU έλαβε πέντε υπουργεία:
Η πρώην υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έγινε η πρώτη υπουργός Άμυνας της χώρας και η Γιοχάνα Βάνκα ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, ενώ υφυπουργοί στην καγκελαρία ορίστηκαν Η Μόνικα Γκρούτερς (Πολιτισμού και ΜΜΕ) και η Μαρία Μπρέμερ (Εξωτερικών).
Σημαντική η γυναικεία εκπροσώπηση και από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού», με την Γενική
Γραμματέα του κόμματος Αντρέα Νάλες να αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού, ενώ υπό τη Νάλες, στη θέση του υφυπουργού, τοποθετήθηκε το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιεργκ Άσμουσεν.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκε η Ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, ενώ η αντιπρόεδρος του κόμματος Αϊντάν Εζογκούζ, τουρκικής καταγωγής και υπέρμαχος της διπλής ιθαγένειας, ανέλαβε το (υπαγόμενο στην καγκελαρία) αξίωμα του υφυπουργού για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο «μεγάλος συνασπισμός» της Αυστρίας, όπου από τα δεκαέξι μέλη της κυβέρνησης, οι πέντε είναι γυναίκες.
Η Ντόρις Μπούρες παρέμεινε υπουργός Υποδομών, υπουργός Γυναικών ανέλαβε η  Γκαμπριέλε Χάινις-Χόζεκ, πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας η Σοφί Καρμάσιν και υφυπουργός Οικονομικών η Σόνια Στρεσλ.
Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο γινόταν γνωστό ότι τον Γιεργκ Άσμουσεν θα αντικαταστήσει στην ΕΚΤ η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ.
Και προφανώς, οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί δεν είναι ηλίθιοι…