Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τι έχει αποφασίσει για το ευρώ, πώς να το ξέρουμε εμείς και ο Όλι Ρεν;

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
 1.           Η “απάντηση” του κ. Τσίπρα στο ερώτημα του Όλι Ρεν αν ο ΣΥΡΙΖΑ “επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο” ήταν:
 “Είναι γνωστές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ” (Non paper του ΣΥΡΙΖΑ, 12.12.13).
Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να επαναλάβει στον συνομιλητή του αυτά που πρόσφατα είχε πει στο Τέξας για την Ευρωζώνη και το ευρώ.
Θα μπορούσε, όμως, να του δώσει μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση, που δεν θα άφηνε αμφιβολίες για τις προθέσεις του: “Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό είναι γνωστές, καταγράφονται στην Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και μπορείτε να τις δείτε εκεί”.
Και να του χαρίσει ένα αντίγραφο της Απόφασης του Συνεδρίου.
2.            Στην Απόφαση αυτή ο κ. Ρεν θα διάβαζε τι έχει αποφασίσει το ανώτατο Όργανο του  ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωζώνη και το ευρώ:
“Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα ‘καμιά θυσία για το ευρώ’, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι”.
- “Θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη”.
- “Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, που καθιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση απεχθή και αποκρουστική στις λαϊκές τάξεις”.
- “Το ευρώ αντιμετωπίζεται κυρίως ως όχημα της γερμανικής πολιτικής, εντείνοντας τις ανισότητες μεταξύ χωρών και τις ταξικές ανισότητες”.  
3.            Αυτά τα σαφή της Απόφασης του Συνεδρίου δεν θέλησε να τα παρουσιάσει στον Όλι Ρεν ο κ. Τσίπρας.  
Γνωρίζοντας πως το κόμμα του είναι βαθιά διχασμένο στο μείζονος σημασίας θέμα: Ποιες είναι “οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ” για την Ευρωζώνη και το ευρώ που έχουν αποφασιστεί στο Ιδρυτικό Συνέδριο και ποια πρέπει να είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αν η Ευρωζώνη απορρίψει τις θέσεις αυτές.
Άλλα υποστηρίζει, για το μείζον αυτό θέμα, η πλευρά της ηγεσίας” και άλλα, τα αντίθετα, η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας” του ΣΥΡΙΖΑ. 
(α) Τι υποστηρίζει η πλευρά της ηγεσίας”.
Τσίπρας στο Τέξας (5.11.13):
- “Η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει να φύγει από την Ευρωζώνη. Οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες”.
- “Μια έξοδος θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα: Διαχείριση ενός νέου ασταθούς νομίσματος, πληθωρισμό, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων”. 
Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (9.12.13):
 
- “Το θέμα ‘ευρώ ή δραχμή’ το έχουμε συζητήσει πρόσφατα, στο ιδρυτικό μας συνέδριο, και έχουμε αποφασίσει συλλογικά με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες, τις οποίες εκφράζουμε με πρώτον τον Τσίπρα όλοι μας”.
- “Όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο Τέξας στηρίζονται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και στη συλλογική μας γραμμή”.
 
(β) Τι υποστηρίζει η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας”.
 
Κείμενο Αριστερής Πλατφόρμας”  στην 4η Συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (8.12.13):
 
- “Το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος αποφάσισε να δοθεί η μάχη για την εφαρμογή του προγράμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στο πλαίσιο του συνθήματος ‘καμία θυσία για το Ευρώ’ ”.
- “Η απόφαση του συνεδρίου δεν υιοθέτησε καταστροφολογικού τύπου εκτιμήσεις στο ενδεχόμενο εξόδου από την ζώνη του ευρώ”.
“Η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι”.
- “Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επανιδρύονται ή επαναθεμελιώνονται”.
Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (9.12.13):
- “Ποια διάσκεψη για το χρέος; Αν πιστεύει κανείς ότι θα μας χρηματοδοτούν για να κάνουμε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο”.
- “Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ωριμάσει η Ευρώπη των λαών”. 
4.           Όταν εκείνοι που συνέταξαν και ψήφισαν την “Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ” δεν ξέρουν τι έχουν αποφασίσει για την Ευρωζώνη και το ευρώ, πώς να το ξέρουμε εμείς, οι απλοί πολίτες, και ο Όλι Ρεν;