Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Τα "Omorfa taxidia"της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στο Μουσείο Γεωλογίας στον Όλυμπο...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Απόστολο Λάγιο
 Τα "Omorfa taxidia" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στο Μουσείο Γεωλογίας στον Όλυμπο,καλεσμένα του δημοσιογράφου Λάγιου Απόστολου.
Η Πιερία ένας από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους
τουρίστες οι οποίοι ωστόσο την γνωρίζουν και την επισκέπτονται, κυρίως για τις υπέροχες αμμουδερές παραλίες της.
Έχει όμως κάτι επιπλέον, παγκοσμίως μοναδικό, και τόσο σημαντικό για πολλούς λόγους, που ωστόσο ποτέ δεν αναδείχθηκε και προβλήθηκε όσο θα έπρεπε από τους υπευθύνους. Το Βουνό των Θεών, τον Όλυμπο!
Ένα ζευγάρι με πάθος και αγάπη, για τη γη και τα πετρώματά της, αποφάσισε να καλύψει ένα κομμάτι αυτού του τόσο ενδιαφέροντος θέματος. Ο Γιώργος Αρζανάς και η σύζυγός του Λάντα-Άννα Λουκάσεβιτς, μετά από πολύ προσπάθεια και αλλά και προσωπικά έξοδα, αξιοποίησαν τις γνώσεις τους και το πολύπλευρο ταλέντο τους, και δημιούργησαν το ιδιωτικό «Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου», το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Λεπτοκαρυάς.
Ο Γιώργος Αρζανάς εκτός από ιδιοκτήτης κέντρου ξένων γλωσσών, ζωγράφος, ξυλογλύπτης, τεχνίτης ψηφιδωτών, έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τη γη αλλά και τον ξακουστό Όλυμπο. Όπως μας είπε: « Ο Όλυμπος παρουσιάζει μια εξαιρετική βιοποικιλότητα, ενώ στη γλώσσα των γεωλόγων, θεωρείται ως Γεωλογικό παράθυρο» εννοώντας ότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, ειδικά στα ανώτερα στρώματα του βουνού, όπου έχουν αναδυθεί τα παλαιότερα πετρώματα τα οποία έχουν ιστορία 240 εκατομμύρια χρόνων, καλύπτοντας τα νεότερα .»
Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013 και είναι ιδανικό μέρος για ενημερωτική εκδρομή δημοτικών, γυμνασίων, Λυκείων, φοιτητών σχολών Γεωλογίας, Χημείας κτλ, αλλά και για όλο τον κόσμο που θέλει να γνωρίσει και να μάθει για τα πετρώματα του Ολύμπου και όχι μόνο. Μπορείτε να δείτε πετρώματα από όλο τον κόσμο, απολιθώματα εκατομμυρίων ετών και σπάνιους κρυστάλλους, αλλά και την εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στο γεωλογικό χρόνο ! Σύντομα θα υπάρχει και δυνατότητα οπτικοακουστικής παρουσίασης. 
Καλό θα είναι επίσης, τα τουριστικά γραφεία που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό, να προσπαθήσουν να εντάξουν στα προγράμματα ημερήσιων εκδρομών, μια επίσκεψη εδώ. Φυσικά οι τοπικές αρχές θα πρέπει να πιστέψουν στην αξία και σημαντικότητα αυτής της αξιόλογης προσπάθειας, και να βρουν τρόπους προβολής, αφού προσθέτει αξία στην τουριστική αξιολόγηση της περιοχής...

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου: Οδός Γιωργάκη Ολυμπίου 32 Λεπτοκαρυά Πιερίας τηλ2352031901(www.olympusmuseum.gr) Ώρες λειτουργίας όλη την εβδομάδα : 10:00- 14:00 και 20:00-23:00.