Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Οι πέντε φόροι που "λήγουν" στις 31 Ιανουαρίου

Ποιες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας στις εφορίες
Συγκεκριμένα, με βάση το «πρόγραμμα» πληρωμών, που έχει καταρτίσει το υπουργείου Οικονομικών, την προσεχή Παρασκευή 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν:
  • ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, για όσους έχουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε.
  • η έκτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012, ενώ η έβδομη θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου
  • η τέταρτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2013, ενώ η πέμπτη θα πρέπει να καταβληθεί τέλος Φεβρουαρίου
  • το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος 2013 για όσους το παρέλαβαν το Νοέμβριο, οπότε τέλος του μήνα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος με έκπτωση 1,5%
  • το «χαράτσι» της ΔΕΗ ΔΕΗ-5,05% του 2012, το οποίο πρέπει να πληρωθεί από όσους πιάστηκαν στα «δίχτυα» των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οσοι το «ξεχάσουν» και πάλι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση των ανωτέρω φόρων γίνεται μόνο στις τράπεζες με την «Ταυτότητα Οφειλής», η οποία εκδίδεται από το Taxis, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις με πιστωτικές κάρτες είτε με υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση καταβολής οφειλών μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η ταυτόχρονη επιβολή του αναθεωρημένου ΕΕΤΗΔΕ καθώς και των ΦΑΠ του 2011 και 2012 ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών και αυτό με τη σειρά του να αυξήσει το κίνητρο της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει πολλούς φορολογουμένους σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμής.
Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή και εμπειρική έρευνα, η περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα, λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής.
Σχολάζουσες κληρονομιές
Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών οι σχολάζουζες κληρονομιές, από τους διαχειριστές τους, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι διοικητές και διαχειριστές (εκκαθαριστές, εκτελεστές, Ιεροί Ναοί, σύλλογοι, σωματεία, ΟΤΑ κ.λπ.) κοινωφελών περιουσιών και οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών υποχρεούνται να αναγγείλουν την ύπαρξη των ανωτέρω περιουσιών στην αρμόδια αρχή έως τις 10/02/2014.
Η αναγγελία θα γίνει με τη συμπλήρωση του αντίστοιχου κατά περίπτωση ηλεκτρονικού αρχείου από τα πέντε που είναι στη διάθεσή τους, το οποίο κάθε υπόχρεος πρέπει να αποστείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών της αρμόδιας αρχής: Υπουργείο Οικονομικών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Αποκεντρ. Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας,  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης,  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης,  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Τμήμα Βορ. Αιγαίου), Αποκεντρ. Διοίκηση Αιγαίου (Τμήμα Νοτ. Αιγαίου).
Οι δηλώσεις
Οι υπόχρεοι φορείς υποχρεούνται να δηλώσουν, ανάλογα με την περίπτωση, τις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Κληρονομιές, κληροδοσίες και δωρεές υπέρ του ιδρύματος χωρίς ειδικό σκοπό, ειδικά για δωρεές αναγγέλλονται αυτές που αφορούν ακίνητα ή κινητά που δωρίζονται εγγράφως.
2. Κληρονομιές, κληροδοσίες ή δωρεές χωρίς ειδικό σκοπό υπέρ ιερών ναών, ΟΤΑ, λοιπών ΝΠΔΔ, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σωματείων.
3. Διαχειριστές κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης.
4. Εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών & κληροδοσιών & δωρητές περιουσιών υπέρ κοινωφελών σκοπών.
5. Κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών