Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Καθαρισμός ρεμάτων μετά από συνεργασία Δ.Δίου-Ολύμπου και εθελοντικής ομάδας Πλαταμώνα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Δ.Δίου-Ολύμπου
 ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Καθαρισμός ρεμάτων μετά από συνεργασία Δ.Δίου-Ολύμπου και εθελοντικής ομάδας Πλαταμώνα
Μετά από συνεργασία του δήμου Δίου-Ολύμπου και της εθελοντικής ομάδας
διάσωσης-δασοπυρόσβεσης και περιβαλλοντικής πολιτικής προστασίας πραγματοποιήθηκε σειρά καθαρισμών σε ρέματα του Πλαταμώνα.
Στόχος αυτών των δράσεων είναι η πρόληψη πλημμυρών και αποφυγή πιθανών καταστροφών στην περιοχή που θα μπορούσαν να προκληθούν σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, επειδή τα συγκεκριμένα ρέματα έχουν πολλά χρόνια να καθαριστούν.
Οι καθαρισμοί ρεμάτων ξεκίνησαν από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου αφού προηγήθηκαν συνεννοήσεις του δημάρχου κ. Παπαθανασίου με τη διεύθυνση δασών Πιερίας ώστε νόμιμα και χωρίς προβλήματα να προωθηθούν οι σχετικές διαδικασίες και ενέργειες.
Στελέχη της διεύθυνσης δασών επισκέφθηκαν τα ρέματα που επρόκειτο να καθαριστούν, έδωσαν τις δέουσες οδηγίες στον δήμο και στην εθελοντική ομάδα ενώ σημάδεψαν και κάποια ελάχιστα δένδρα που θα έπρεπε να κοπούν, επειδή εμπόδιζαν τη δράση καθαρισμού και την αποτελεσματική διάνοιξη των ρεμάτων.
Στη συνέχεια, την υπόθεση ανέλαβε ειδικό μηχάνημα της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης Δίου-Ολύμπου (ΔΕΑΔΟ) αλλά και μέλη της εθελοντικής ομάδας διάσωσης-δασοπυρόσβεσης και περιβαλλοντικής πολιτικής προστασίας που εδρεύει στον Πλαταμώνα, με επικεφαλής τον Νίκο Κωτούλα.
Για το έργο που επιτεύχθηκε μετά από πολυήμερες προσπάθειες, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο δήμος αξιοποιεί εθελοντές και εθελοντικές προσπάθειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής». Και συμπλήρωσε: «Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι στις μέρες μας όπου επικρατεί γκρίνια και μιζέρια, να υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά, με προθυμία και για το κοινό καλό. Γι αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στον Νίκο Κωτούλα και στην εθελοντική του ομάδα, που αθόρυβα, εδώ και πολλά χρόνια, εργάζονται για την πρόοδο της περιοχής και δίνουν το θετικό τους παράδειγμα».
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΑΔΟ, Γιώργος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή μαζί με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Βροχαρίδη και τον επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας Νίκο Κωτούλα, αφού διαπίστωσε την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στα ρέματα της περιοχής, δήλωσε:
«Όπως πλέον διαπιστώνει κανείς, από τα ρέματα του Πλαταμώνα έχουν κοπεί θάμνοι και έχουν απομακρυνθεί τόνοι σκουπίδια, μπάζα, πέτρες και οποιοδήποτε άλλο υλικό που κακώς είχε πεταχτεί εκεί. Αυτή η δράση θα βοηθήσει, ώστε σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων να μπορούν τα νερά να έχουν διέξοδο, να μην εγκλωβίζονται σε παρακείμενα χωράφια και να μην «πνίγουν» περιουσίες και οικείες κατοίκων και παραθεριστών», σημείωσε ο Γιώργος Φαρμάκης, ο οποίος ευχαρίστησε, για μια ακόμη φορά την εθελοντική ομάδα Πλαταμώνα και τον Νίκο Κωτούλα για τη μεγάλη συνεισφορά τους.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βροχαρίδης αφού ευχαρίστησε και εκείνος τον Ν.Κωτούλα και την εθελοντική ομάδα, ζήτησε από τους δημότες «να προστατεύσουν τους κόπους όλων εκείνων που δούλεψαν για τον καθαρισμό των ρεμάτων». Πρόσθεσε δε ότι «η διαφύλαξη των ρεμάτων από την εναπόθεση σκουπιδιών και μπαζών δεν είναι μόνο δείγμα αισθητικής και πολιτισμού, δεν είναι μόνο ευαισθησία για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, δεν αποτελεί μόνο συνεισφορά στην τουριστική ανάπτυξη, είναι πρωτίστως ζήτημα προστασίας των περιουσιών των κατοίκων και των παραθεριστών».