Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Πρώτα έρχεται η οικονομική καταστροφή και μετά η εθνική

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
07/01/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η Ιστορία δείχνει πως μετά από μια οικονομική καταστροφή έρχεται και η εθνική.

Το παράδειγμα της Κύπρου, είναι χαρακτηριστικό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», οι Κύπριοι εμφανίζονται να έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στα κόμματα και στους πολιτικούς (τα οποία και τους οποίους μια χαρά ψήφιζαν όσο υπήρχε η οικονομική ευημερία και έρρεαν ριάλια και ευρώ και ρούβλια από τα μπατζάκια τους).

Και το χειρότερο: Μόνο το 17% των Κυπρίων εμφανίζονται να διατηρούν την εμπιστοσύνη τους προς την ΕΕ (θυμίζω ότι ιδρώσαμε για να μπει η Κύπρος στην ΕΕ, παρά την τουρκική κατοχή στο μισό του νησιού), ενώ το 75% τοποθετείται αρνητικά.

Με λίγα λόγια, μπορεί να… κουρεύτηκε το μισό νησί, αλλά οι Κύπριοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ όταν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους!

Και δεν φτάνει αυτό: Αν και μειωμένη, η εμπιστοσύνη των Κυπρίων προς τον ΟΗΕ βρίσκεται στο
18% (μια μονάδα πάνω από την εμπιστοσύνη προς την ΕΕ) και οι αρνητικές απαντήσεις για τον Οργανισμό στο 74% (μια μονάδα λιγότερο από τις αρνητικές απαντήσεις προς την ΕΕ).

Και αυτό, ενώ γνωρίζουν τον ρόλο του ΟΗΕ και τις πιέσεις του και τα τελεσίγραφα για λύση χωρίς συμφωνημένο κοινό ανακοινωθέν, με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ να παίζει υπόγεια παιχνίδια και να συναντιέται με τον Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα (ακυρώνοντας τα ίδια τα Ψηφίσματα του Οργανισμού).

Σε αντίθεση με την ΕΕ, που είναι το μοναδικό στήριγμα της Κύπρου, στέκεται στο πλευρό της στο θέμα της ΑΟΖ, εκδίδει ανακοινώσεις και δεν δίνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, επειδή η Άγκυρα δεν τηρεί τους όρους καλής γειτονίας και δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο.

Γνωρίζουν οι Κύπριοι (ή μήπως όχι;) πως εκτός ΕΕ δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να προχωρήσουν σε εξόρυξη του ορυκτού τους πλούτου χωρίς να κινδυνέψουν να ζήσουν έναν ακόμη Αττίλα, με ακόμη οδυνηρότερες συνέπειες, αφού η Άγκυρα εποφθαλμιά τα κοιτάσματα.

Γνωρίζουν πως μοναδική τους ασπίδα είναι η Ευρώπη και παρ’ όλα αυτά δηλώνουν πως έχασαν την εμπιστοσύνη τους, λόγω της κρίσης και του κουρέματος των καταθέσεων.

Γνωρίζουν πως εκτός από τις καταθέσεις, υπάρχει κίνδυνος να… κουρευτεί ολόκληρο το νησί.

Γνωρίζουν πως ο Ντάουνερ (άρα και ο ΟΗΕ) αντέδρασε σε ενδεχόμενη ανάμιξη της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, βάζοντας υπόγειες τρικλοποδιές.

Και όμως…

Η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πιο κρίσιμη και πιο επικίνδυνη στροφή.

Το Σχέδιο Ανάν έχει μεταλλαχθεί σε Σχέδιο Μπαν-Κι Μουν – Ντάουνερ.

Στις 21 Δεκεμβρίου πληροφορηθήκαμε πως Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και δήλωσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι επιθυμούν και οι ίδιοι να ξεκαθαριστεί η βάση της λύσης του προβλήματος.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι η επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη στην μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα είναι ορθή, διότι, όπως αναφέρθηκε, φοβούνται μήπως εγερθεί θέμα απόσχισης κρατιδίων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόβλημα των αποσχίσεων έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στην Ισπανία και στη Βρετανία.
Φυσικά, λόγω της κρίσης.
Ανοίγοντας την πόρτα του φρενοκομείου στην Καταλονία
Στις 25 Δεκεμβρίου, η δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας για πρώτη φορά στα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν μετέδωσε το παραδοσιακό μήνυμα του Βασιλιά Χουάν Κάρλος, όπου απηύθυνε έκκληση ενότητας.
Ως γνωστόν, η Καταλονία των 7,6 εκατομμυρίων ψυχών, με ηγέτη τον κεντροδεξιό Αρτούρο Μας, πιέζει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου 2014 (δυο μήνες μετά το προαναγγελθέν ανάλογο δημοψήφισμα στη Σκωτία που επίσης επιθυμεί την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο), προκειμένου οι πολίτες της να αποφασίσουν αν επιθυμούν την απόσχισή της από την Ισπανία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνείται κάθε συζήτηση επί του θέματος, θεωρεί πως ένα δημοψήφισμα με τέτοιο ερώτημα είναι αντισυνταγματικό και δηλώνει πως θα το εμποδίσει τόσο μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, όσο και μέσω της δικαστικής.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, τα εθνικιστικά καταλανικά κόμματα όρισαν την 9η Νοεμβρίου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 74% των Καταλανών θέλουν να έχουν λόγο για τη σχέση τους με την Ισπανία και οι μισοί εμφανίζονται να τάσσονται υπέρ της απόσχισης.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε στις 15 Δεκεμβρίου η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο», το 43% των Καταλανών θα ψήφιζε «ναι» στο ερώτημα «Επιθυμείτε να γίνει κράτος η Καταλονία;» και από αυτούς το 82% θα ήθελε να είναι ανεξάρτητο.
Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 35% των Καταλανών θα ψήφιζε υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, ενώ άλλη δημοσκόπηση έδειξε πως το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας είναι μικρότερο του 50%.
Και γιατί όλα αυτά;
Μα επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί Καταλανοί πιστεύουν πως η περιφέρειά τους, που παράγει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας, θα περνούσε καλύτερα αν δεν χρειαζόταν να συμβάλει υπέρ φτωχότερων περιφερειών της χώρας μέσω της φορολογίας.
Στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα ανακοίνωσης της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος, τη Μαδρίτη επισκεπτόταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό ξεκαθάρισε ότι «ένα νέο ανεξάρτητο κράτος» θα ετίθετο εκ των πραγμάτων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σ’ εκείνη τη συνέντευξη, ο Ραχόι ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι «η
πρωτοβουλία αυτή αντιτίθεται ακόμη και στο Σύνταγμα το οποίο αναφέρεται στην ακατάλυτη ενότητα του ισπανικού έθνους».
Ήδη το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει απορρίψει το σχέδιο για δημοψήφισμα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής της Καταλονίας, στην περιφέρεια οργανώθηκαν συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η διαδικασία έχει αρχίσει από το Φθινόπωρο του 2012 και στις 22 Νοεμβρίου του 2012 το «παρών» στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Πρωτοβουλία για την Καταλονία Πράσινοι - Ενωμένη Αριστερά», εν όψει των εκλογών για το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας, έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Αν και είναι απολύτως βέβαιο ότι η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου – άλλωστε, στις 12 Οκτωβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου του 2012 είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαδηλώσεις στην ισπανική πρωτεύουσα και στην καταλανική πρωτεύουσα Βαρκελώνη, υπέρ της ισπανικής ενότητας, με συνθήματα όπως «Η Ισπανία είμαστε εμείς», «Έχουμε μία και μοναδική ψυχή», «Δεν θέλουμε να κοπούμε στα δύο», «Και εγώ είμαι Καταλανός», «Ευρώπη βοήθησέ μας. Οι εθνικιστές είναι τρελοί».  – η συμπεριφορά κάποιων Καταλανών είναι ενδεικτική:
Λόγω της κρίσης και για να κρατήσουν τα λεφτά τους για τον εαυτό τους, θα έθεταν σε κίνδυνο τη σχέση τους με την πατρίδα τους και με την ΕΕ, πιστεύοντας πως αυτά που παράγουν είναι αρκετά για να συνεχίσουν να ζουν κανονικά και χωρίς στερήσεις!
Αποδεικνύεται δηλαδή πόσο εύκολο είναι ένας λαός να πιστέψει πως επειδή παράγει κάποια είδη, μπορεί να συνεχίσει μόνος του, χωρίς καν να του περνά από το νου ότι την ίδια στιγμή θα κάνουν την εμφάνισή τους τόσα πολλά προβλήματα, ώστε να πνίξουν και τον ίδιο και την (οπωσδήποτε περιορισμένη σε σχέση με τις ανάγκες του) παραγωγή του.
Και τελικά, αποδεικνύεται πόσο εύκολο είναι ένας ολόκληρος λαός να παραπλανηθεί, όταν αγνοεί ακόμη και τα πιο βασικά στοιχεία:
Γιατί μπορεί η Καταλονία να είναι μια μεγάλη και πλούσια περιοχή, είναι όμως και η πλέον χρεωμένη ισπανική αυτόνομη περιφέρεια, που για να τα βγάλει πέρα έλαβε το 2012 από το ειδικό Ταμείο Ρευστότητας Αυτονομιών (FLA) 5,433 δις ευρώ, δηλαδή 410 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα ζητούσε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμά της.
Ανοίγοντας την πόρτα του φρενοκομείου στη Σκωτία
Στη Σκωτία, πάλι, το δημοψήφισμα για την «ανεξαρτησία» έχει οριστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2014.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε για ένα «άλμα στο άγνωστο» σε περίπτωση νίκης του «ναι».
«Μέσα σε ένα χρόνο, οι πολίτες που ζουν στη Σκωτία θα κάνουν μια επιλογή που θα μπορούσε ριζικά και για πάντα να αλλάξει τη χώρα τους», δήλωσε. «Ελπίζω πραγματικά ότι η Σκωτία θα αποφασίσει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί, πετύχαμε πολλά. Είμαστε μια οικογένεια εθνών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο χρόνος δεν είναι ώριμος για να μειωθεί αυτή η σχέση».
Οι Σκωτσέζοι, που από το 1707 συνδέονται με το βρετανικό στέμμα, έχουν επίσης πέσει θύματα εθνικιστικών κραυγών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ένα τρίτο περίπου των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ του «ναι».
Επειδή, όμως, οι πονηρά σκεπτόμενοι εθνικιστές ηγέτες γνωρίζουν πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, κοροϊδεύουν τα πέντε εκατομμύρια των Σκωτσέζων ότι θα μπορούσαν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη στερλίνα, έως ότου αποφασίσουν αν θα αποκτήσουν ένα νέο δικό τους νόμισμα ή θα ζητήσουν να μπουν στη ζώνη του ευρώ.
Φυσικά, κρύβουν από τον κόσμο ότι ένταξή τους στο ευρώ θα ήταν εντελώς αδύνατη, αλλά και την έκθεση του βρετανικού υπουργείου των Οικονομικών, που συντάχθηκε από ανεξάρτητους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δεχόταν νομισματική ένωση με μια άλλη, ανεξάρτητη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, «η πρόσφατη εμπειρία της ευρωζώνης έχει δείξει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί μια επιτυχημένη επίσημη νομισματική ένωση, χωρίς στενή δημοσιονομική ενοποίηση και κοινές ρυθμίσεις για την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα. Οι αγορές θα μπορούσαν εύκολα να αναγκάσουν τη διάσπαση μιας νομισματικής ένωσης, αφού το έθνος ανεξαρτητοποιηθεί, εάν δεν υπάρχει η σιγουριά για μια σταθερή δέσμευση και από τις δύο πλευρές για την επιβολή των δαπανών τόσο για τη Σκωτία όσο και για την υπόλοιπη Βρετανία».
Δηλαδή, αν οι Σκωτσέζοι αποφανθούν υπέρ της ανεξαρτησίας τους τον προσεχή Σεπτέμβριο, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τη στερλίνα μονομερώς ή να ενταχθούν στο ευρώ.
Δηλαδή, θα μείνουν χωρίς νόμισμα!
Αυτά για όσους πιπιλίζουν το μυαλό των λαών για «λύσεις», σύμφωνα με τις οποίες τα νομίσματα κόβονται από τον τοίχο…