Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ολα στο σφυρί για να σώσουν την κύρια κατοικία

«Να σώσω το σπίτι μου, τα χωράφια και τις ελιές ας τα πάρουν» έλεγε χθες μεσήλικη που βρέθηκε στα Γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ...
Η κατάργηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για οφειλές ώς 200.000 ευρώ οδηγεί τους δανειολήπτες στο να «σκοτώσουν» τα
υπόλοιπα ακίνητά τους. Μία χώρα ολόκληρη στο σφυρί. Μία χώρα που παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα πώς μοιράζονταν τα εκατομμύρια σε «ημέτερους», σήμερα κρέμεται στο επισφαλές νομοθετικό πλαίσιο της προσωρινής προστασίας (;) της κύριας κατοικίας από ενδεχόμενο πλειστηριασμό.
Στα Γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο τις τελευταίες μέρες από πολίτες που ζητούν πληροφορίες για να προστατεύσουν την περιουσία τους, και τα αιτήματα είναι τόσο πολλά που αποδεικνύουν ότι όταν αρχίσει να χτυπάει το σφυρί θα χαθεί απόλυτα ο μπούσουλας.
Χαμένοι στη... μετάφραση, οι περισσότεροι, που δεν γνωρίζουν καν αν επωφελούνται από το νόμο ή όχι, κρέμονταν κυριολεκτικά από τα χείλη των νομικών της ΕΚΠΟΙΖΩ. Οσοι τελικά από αυτούς καταφέρουν να βγουν από το γραφειοκρατικό λαβύρινθο που προϋποθέτει η ένταξή τους στη ρύθμιση του νέου νόμου, εφόσον πληρούν βέβαια σωρευτικά ένα κάρο προϋποθέσεις, θα πρέπει να καταθέσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση προς τις τράπεζες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, χρονικό περιθώριο το οποίο είναι εξαιρετικά ασφυκτικό.
Ούτε το νόμο της
Μέρα με τη μέρα όμως αποκαλύπτεται η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση το ζήτημα, καθώς τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν είναι σε θέση να στηρίξει καν το νόμο που ψήφισε. Για την ουσία του νόμου, έχει πολλάκις ειπωθεί από νομικούς τόσο της ΕΚΠΟΙΖΩ όσο και άλλων θεσμικών φορέων ότι στην πραγματικότητα πρόκεται για μία γενική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με περιορισμένη μόνο προστασία της κύριας κατοικίας.
Να θυμίσουμε ότι κομβικό σημείο που καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις των εμπνευστών της νέας ρύθμισης είναι η κατάργηση της ευεργετικής διάταξης για την πλειοψηφία των δανειοληπτών, που αφορούσε στην απαγόρευση πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες.
Κατά συνέπεια, ανεμπόδιστα πλέον, ευνοείται ο εκπλειστηριασμός προφανώς έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων των υπόλοιπων ακινήτων των δανειοληπτών, οι οποίοι, από ό,τι φαίνεται, για να περισώσουν την κύρια κατοικία τους θα δώσουν γη και ύδωρ στους πιστωτές τους. Είναι χαρακτηριστική η φράση που άκουσε χθες η «Ε» στα Γραφεία της ΕΚΠΟΖΩ από μία μεσήλικη που μέχρι το 2009 διατηρούσε εμπορική επιχείρηση: «Να σώσω το σπίτι μου, τα χωράφια και τις ελιές ας τα πάρουν»...
Το πώς η κυβέρνηση ρίχνει στον Καιάδα αυτούς που πρώτα τους έχει φορτώσει με δεκάδες φόρους και χαράτσια φαίνεται από τον τρόπο που προωθεί τη ρύθμιση για την υποτιθέμενη προστασία, καθώς δεν ιδρώνει το αυτί της για το αν η περίφημη ρύθμιση εφαρμόζεται ή όχι από αυτούς που πρέπει να εφαρμοστεί: Προς το παρόν οι τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν τις υπεύθυνες δηλώσεις πολιτών που αφορούν την αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας τους, καθώς δηλώνουν παντελή άγνοια για το θέμα. Μόλις χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε σχετική επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με σχετικές καταγγελίες πολιτών κατά τραπεζών, ενώ την προηγούμενη μέρα ο Συνήγορος του Καταναλωτή με παρέμβασή του επισήμανε το πρόβλημα και σύστησε στις τράπεζες να συμμορφωθούν με το νόμο.
Οι τράπεζες αγνοούν!

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

enet.gr