Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Καρέλιας: Ανοίγοντας την... κασετίνα της ιστορικής καπνοβιομηχανίας

Άφησε... άφωνους τους πάντες η αποκάλυψη πως η εταιρία Καρέλια, εν μέσω κρίσης, έδωσε μπόνους 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της. Λέγεται, πως δεν είναι η πρώτη φορά. Διαβάστε την ιστορία της καπνοβιομηχανίας.

Η εταιρία Καρέλια είναι η πιο γνωστή καπνοβιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές εταιρίες στο εξωτερικό. Είναι ο πρώτος εξαγωγέας τσιγάρων της Ελλάδας, καθώς έχει παρουσία σε περισσότερες από 65 χώρες στον κόσμο.

Το 2012, οι πωλήσεις της στο εξωτερικό ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα και έφτασαν τα 629 εκατ. ευρώ.

Απασχολεί 460 εργαζόμενους.

Κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης με παρουσία σε 70 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή).

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η Βικτωρία Καρέλια και διευθύνων σύμβουλος ο Ανδρέας Καρέλιας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ



Η ιστορία της


Ιδρύθηκε το 1888 στην Καλαμάτα από τον Γεώργιο και τον Στάθη Καρέλια. 

Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία πουλούσε στην τοπική αγορά καπνό σε χάρτινα σακουλάκια.

Καθώς η Μεσσηνία δεν ήταν καπνοπαραγωγική περιοχή, ο καπνός έφτανε με καϊκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία. Ο Γ. Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, 4 γιούς και 4 κορίτσια. Αργότερα, οι γιοί του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολούνται με την επιχείρηση. 

Το 1916, ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας, αγοράζει την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή. Τη δεκαετία του 1930, η καπνοβιομηχανία «Καρέλια Α.Ε.» είναι πασίγνωστη στην Πελοπόννησο, σχεδόν άγνωστη όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα. 


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

newsit.gr