Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Υπάλληλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη για λαθρεμπόριο και επαναπροσλήφθηκε!

Την επαναπρόσληψη υπαλλήλου που είχε καταδικαστεί για λαθρεμπορία, αφού συνελήφθη επ' αυτοφώρω να μεταφέρει παράνομα ποτά από τη Βουλγαρία με λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία και τον απέλυσε, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
 Ο εν λόγω υπάλληλος προσελήφθη από τον ΟΣΕ το 1984 με απόφαση του τότε διοικητή του ως οδηγός αυτοκινήτου. 
Από το 1999 ως την απόλυσή του, στις 5 Φεβρουαρίου 2013, εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείου που εκτελούσε δρομολόγια εξωτερικού από και προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, μετά την εκτέλεση τακτικού δρομολογίου Φιλιππούπολης - Θεσσαλονίκης, ο οδηγός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνελήφθη επ' αυτοφώρω στον τερματικό σταθμό για παράνομη μεταφορά οινοπνευματωδών ποτών από τη Βουλγαρία, τα οποία βρέθηκαν μέσα στο λεωφορείο που οδηγούσε. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη και απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της λαθρεμπορίας, «διαπραχθείσης από τρία και περισσότερα άτομα, και της συμμορίας προς διάπραξη πλημμελήματος» και σύσταση συμμορίας σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του «Βήματος». Ο οδηγός καταδικάστηκε.

Στη συνέχεια, «επικαλούμενος επείγουσα περίπτωση», ζήτησε να ρυθμιστεί προσωρινά η εργασιακή σχέση του με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να υποχρεωθεί αυτή να αποδεχθεί προσωρινά τις «προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες του», καταβάλλοντας μάλιστα τις αντίστοιχες νόμιμες αποδοχές του ως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της ασκηθείσης τακτικής αγωγής του, «απειλουμένης κατά της καθ' ης (σ.σ.: της ΤΡΑΙΝΟΣΕ)χρηματικής ποινής 300 ευρώ σε περίπτωση που αυτή αρνηθεί να συμμορφωθεί στο διατακτικό της απόφασης».

Επάνοδος μετά την αργία και μετά απόλυση
Με απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο επίμαχος υπάλληλος ετέθη σε αργία 30 ημερών και στη συνέχεια με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επανήλθε στην υπηρεσία του. Στις 30 Ιανουαρίου 2013 όμως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας με τον εν λόγω υπάλληλο «για σπουδαίο λόγο και δη λόγω της ασκηθείσης σε βάρος του ποινικής δίωξης» αναφέρεται στην αίτηση που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Οπως αναφέρει το δικαστήριο, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η απόλυση δεν αποτελεί πειθαρχική ποινή και είναι ανεξάρτητη προς την πειθαρχική διαδικασία, διότι με την απόλυση απομακρύνεται ο εργαζόμενος, η εξακολούθηση της εργασιακής σχέσης του οποίου δεν μπορεί καλοπίστως και ευλόγως να απαιτηθεί από τον μέσο καλόπιστο εργοδότη, ενώ με την πειθαρχική διαδικασία επιδιώκεται ιδίως ο συνετισμός του εργαζομένου ακριβώς επειδή η εξακολούθηση της εργασιακής του σχέσης μπορεί καλοπίστως και ευλόγως να απαιτηθεί από τον μέσο καλόπιστο εργοδότη.

Επειτα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προέβη στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας του χωρίς, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, «τούτο να δικαιολογείται από οποιοδήποτε μεταγενέστερο και διαφορετικό γεγονός με κίνητρο το καλώς νοούμενο συμφέρον του εργοδότη, καθιστώντας αδύνατο να απαιτηθεί καλοπίστως και ευλόγως η εξακολούθηση της εργασιακής σχέσης του αιτούντος από τον μέσο καλόπιστο εργοδότη, αφού ο τελευταίος έθεσε άμεσα τον εργαζόμενο σε αργία, αποφασίζοντας την επαναφορά του, παραγγέλλοντας ταυτόχρονα την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, συναγομένης εκ της άνω συμπεριφοράς της κρίσης ότι η εξακολούθηση της εργασιακής σχέσης μπορούσε καλοπίστως και ευλόγως να απαιτηθεί από τον μέσο καλόπιστο εργοδότη».

Η πρωτόδικη απόφαση και η νέα απόλυση
Συνεπώς, κατά την κρίση του δικαστηρίου, η προσφυγή του εργοδότη στην έκτακτη καταγγελία ελέγχεται ως άκυρη, «καθ' όσον με την άνω - αντιφατική και αδικαιολόγητη - συμπεριφορά» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας του χρησιμοποιούμενου μέσου και του επιδιωκόμενου σκοπού».

«Κατόπιν τούτων, πρέπει η υπό κρίση αίτηση να γίνει δεκτή ως κατ' ουσίαν βάσιμη κατά τα οριζόμενα στο διατακτικό απειλούμενης χρηματικής ποινής 100 ευρώ σε βάρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για κάθε παράβαση της παρούσης και να καταδικαστεί στη δικαστική δαπάνη του αιτούντος» σημειώνει το δικαστήριο εκδικάζοντας ημερήσια αποζημίωση ύψους 100 ευρώ κατά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για κάθε ημέρα μη αποδοχής των υπηρεσιών του.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού επαναπροσέλαβε τον εν λόγω υπάλληλο, τον απέλυσε εκ νέου με αιτιολογία την πρόκληση βλαβών στο επίμαχο λεωφορείο στο οποίο είχε διαπραχθεί η παρανομία για την οποία είχε συλληφθεί. Για την εκ νέου απόλυση η πλευρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκανε λόγο για σημαντική ζημιά λόγω της κατάσχεσης του λεωφορείου της εταιρείας και της έκθεσης σε κίνδυνο των επιβατών και της μεταφοράς τους.
 
πηγή: tovima.gr


Read more: http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=124317:ypallhlos-ths-trainose-sth-thessalonikh-sunelifthh-gia-lathremporio-kai-epanaproslifthhke&catid=94:2011-10-25-14-43-11&Itemid=134#ixzz2pwnaNZj3
Seleo.gr News