Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα του περιοδικού MOTOXTREME στην νότια Πιερία

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Απόστολο Λάγιο
Ο εκδότης του περιοδικού Βαλαβάνης Χρήστος στην Πιερία καλεσμένος του δημοσιογράφου Λάγιου Απόστολου.

litohoro olympusΈνα τριήμερο απόδρασης από την "κανονική" ζωή είναι απαραίτητο για τους βαρυφορτωμένους με υποχρεώσεις αστούς. Ας υποθέσουμε ότι είσαι Αθηναίος ή Θεσσαλονικιός. Ενας άνθρωπος δηλαδή σε κρίση, εντός κι εκτός εισαγωγικών, που διαθέτει ένα τριήμερο μέσα στον χειμώνα για να αλλάξει εικόνες, να συλλέξει εμπειρίες και να γεμίσει εκείνες τις αποφορτισμένες -εδώ και καιρό!- μπαταρίες. Σ’αυτό το ταξιδιωτικό θα σας προτείνουμε 10 “must do” εμπειρίες που εγγυημένα θα αδειάσουν το μυαλό και θα γεμίσουν το σώμα με τα ευεργετικότερα εφόδια που μπορούν να προσφέρουν τρεις ημέρες στον Ολυμπο. Ξεκινάμε?
 
 
Οι 10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις σε μία χειμερινή “Ολύμπια” απόδραση: 
No 1: Διαμονή στο Litohoro Olympus resort and spa
litohoro olympus resort and spa 2Πρώτη στάση είναι σχεδόν πάντα η τακτοποίηση στο ξενοδοχείο κι εμείς θα σας προτείνουμε την απόλυτη εμπειρία που προσφέρει η οικογένεια Λεμονόπουλου, μία από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με τον τουρισμό στην περιοχή. Το Litohoro Olympus Resort and Spa (www.litohororesort.gr) βρίσκεται στην Πλάκα, την παραλιακή περιοχή του Λιτοχώρου και είναι η ιδανική επιλογή τόσο για τον χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι αφού διαθέτει την “Lemon beach”, μία υπέροχη παραλία. Εμείς προτιμήσαμε τις spa εμπειρίες που προσφέρει το resort αφού διαθέτει σε προσιτές τιμές υπηρεσίες που μπορούν όχι μόνο να σε ξεκουράσουν αλλά και να σε ξανανιώσουν, κυριολεκτικά! Σάουνα, ανατολίτικο χαμάμ, γυμναστήριο, πισίνα με υδρομασάζ, λασποθεραπεία, σοκολατοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, peeling, hair and face, caviar, advanced facial spa και διαφορετικά μασάζ για που θα σας προτείνει το πολύ φιλικό και ενημερωμένο προσωπικό που είναι φανερό ότι δίνει το καλύτερο εαυτό του σε όλη την διάρκεια της διαμονής σας. 
Εκτός από τα πολύ άνετα δωμάτια στο κυρίως κτίριο με την εκπληκτική διακόσμηση μπορείτε να μείνετε σε μία από τις villa με τις ιδιωτικές πισίνες κι αν θέλετε να νοιώσετε ακόμη πιο ξεχωριστά υπάρχει και η απόλυτη επιλογή, της “σουίτας του Travel channel” απ’όπου έγιναν και τα γυρίσματα της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής όταν επισκέφθηκε τον χώρο. Οπως διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι υπάρχουν μερικές διαφορές στην συγκεκριμένη σουίτα που μπορεί να κάνουν τελικά την “μεγάλη διαφορά” και να απογειώσουν την έτσι κι αλλιώς δυνατή εμπειρία που αποτελεί η διαμονή στο  Litohoro Olympus resort and spa. Προτού πάμε για το no 2 μην ξεχάσετε να κλείσετε την ώρα για μεταμεσονύκτια σάουνα ή χαμάμ στις πισίνες...
No 2: Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρουlitohoro-nautical-museumΣτην κεντρική οδό του Λιτοχώρου και σε ένα απόλυτα κατάλληλο χώρο το Ναυτικό Μουσείο είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το Λιτόχωρο έχει πολύ μεγάλη ναυτική παράδοση αν και δεν διαθέτει ...λιμάνι! Γεμάτοι πάθος και περηφάνεια για τον τόπο τους και την σχέση του με την θάλασσα τα μέλη του Μουσείου θα σας ξεναγήσουν στα πολλά και αξιόλογα εκθέματα. Η προσομοίωση της γέφυρας ενός Liberty (ο τύπος πλοίου που βασίστηκε ο ελληνικός εφοπλισμός μετά τον Β’Π.Π.), ο τεχνικός ναυτικός εξοπλισμός από διάφορες εποχές, ναυτικά φυλλάδια, φωτογραφίες και ντοκουμέντα από ιστορικές στιγμές με τις οποίες συνδέθηκε η Λιτοχωρινή ναυτιλία (όπως ο τορπιλισμός και η βύθιση του τουρκικού θωρηκτού Φετχί Μπουλέντ στο λιμάνι της Θεσ/νίκης το 1912 με την βοήθεια των Λιτοχωριτών ναυτικών Μ.Κουφού και Ν. Βλαχόπουλου που οδήγησαν την τορπιλάκατο του υποπλοίαρχου Βότση). Τα μοντέλα μικροξυλοναυπηγικής του Δημήτρη Μάρα είναι μία εκπληκτική συλλογή με ανεκτίμητο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού αναπαριστούν πιστά αρχαίους τύπους σκαφών (ολκάς, ρωμαϊκή λυβιρνίς κλπ.) αλλά και νεώτερων που έχουν πλέον εκλείψει (ψαριανή Γαλιότα, μπρατσέρα, μπρικολέτα). Η ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο (για περισσότερα: www.nmlitohorou.gr) είναι μία πραγματική εμπειρία όπως άλλωστε και η επόμενη...
No 3: Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου - Λεπτοκαριάolympus geological museum 2Στο Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου (τηλ.23520.31901 - 6958356680) παρουσιάζεται η εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στο γεωλογικό χρόνο. Στην έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνονται ορυκτά και πετρώματα του Ολύμπου, όπως και απολιθώματα εκατομμυρίων ετών από την ευρύτερη περιοχή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας.
Στο Μουσείο ο επισκέπτης βλέπει και μαθαίνει από κοντά πώς οι παγετώνες επηρέασαν τον Όλυμπο, πως διαβρώνεται και πως δημιουργούνται τα σπήλαια στο εσωτερικό του.
Επιπλέον, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ορυκτά τα οποία αναφέρονται στο αρχαίο κείμενο "Περί Λίθων" ή "Λιθικά" του Ορφέα, που έζησε στα Λείβηθρα στους πρόποδες του Ολύμπου (στην περιοχή της σημερινής Λεπτοκαρυάς)
Εκτός από την έκθεση της Γεωλογικής Ιστορίας του Ολύμπου εκτίθενται σε παράλληλη αίθουσα καλλιτεχνικά έργα που αναφέρονται στον Όλυμπο και στον Ορφέα. Το Μουσείο είναι μία δημιουργία του Γιώργου Αρζάνα με την επιστημονική επιμέλεια γεωλόγων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και λειτουργεί 10.00-14.00 (εκτός Δευτέρας 20.00-23.00). Για περισσότερα: www.olympusmuseum.gr

No 4: Φαράγγι Ενιππέα
olumpus riverΤο φαράγγι του Ενιπέα είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία για διάσχιση στον Όλυμπο. Το συνολικό μήκος του μονοπατιού από Λιτόχωρο για Πριόνια είναι περίπου 11.400 μέτρα και η διαδρομή πανέμορφη, ανάμεσα σε δασικό περιβάλλον. Η εκκίνηση του σηματοδοτημένου μονοπατιού Ε4 συμπίπτει με μία πολύ μικρότερη (χρονικής διάρκειας περίπου μισής ώρας) η οποία καταλήγει στο σημείο που παλιότερα γινόταν η τελετή των Θεοφανείων. Αν δεν είστε σίγουροι για την φυσική σας κατάσταση, μπορείτε να την ακολουθήσετε καθώς προσφέρει δυσανάλογα όμορφες εικόνες σε σχέση με την μικρή διαδρομή της.
Οι υπόλοιποι ξεκινάμε για την διάσχιση του Ενιπέα.
Θα περάσουμε από το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου καθώς επίσης και από το μικρό εκκλησάκι-σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου όπου έχει αγίασμα. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και περιλαμβάνει συχνό ανεβοκατέβασμα και περάσματα από όχθη σε όχθη, πάρα ταύτα την επισκέπτονται κάθε εποχή χιλιάδες επισκέπτες.
Κατά τη διάρκεια της πορείας, θα περάσετε από 5-6 ξύλινα γεφυράκια, ενώ από κάτω θα τρέχει το ρέμα. Ονειρικό!
Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί στην τέλος της διαδρομής, μετά τις Πόρτες γιατί τα βραχώδη σκαλοπάτια καταπονούν τα γόνατα και τις άκρες των δαχτύλων (ορειβατούμε πάντα με κομμένα νύχια!). Εξοπλισμός που θα πρέπει να έχετε μαζί σας:
Ορειβατικά μποτάκια, σακίδιο πλάτης, μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, παγούρι με νερό (1,5 λίτρο τουλάχιστον), φακός κεφαλής, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, ατομικά τρόφιμα, γυαλιά ηλίου, καπέλο, κουτί πρώτων βοηθειών, γάντια, καθώς και δεύτερα ρούχα-παπούτσια στο λεωφορείο, αυτοκίνητό ή την μοτοσυκλέτα σας.
Η διαδρομή καταλήγει στη θέση Πριόνια αλλά πριν θα συναντήσετε όπως είπαμε την ...
No 5: Παλαιά και Νέα Μονή Αγίου Διονυσίουmoni-dionisiou-olympusΒρισκόμαστε ήδη σε υψόμετρο 900 μέτρων και 18 χιλιόμετρα βόρεια του Λιτόχωρου. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω γύρω στο 1542 και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή. Μετά το 1821 καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Το 1943 ανατινάχθηκε από τους Ναζί επειδή στα κτήριά της κρύβονταν Έλληνες αντάρτες και από τότε μεταφέρθηκε στην νέα του θέση πολύ κοντά στο Λιτόχωρο.  Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο και στις 14 Σεπτεμβρίου τελείται η τοπική εορτή του Σταυρού, στην Παλαιά Μονή ενώ πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου, που είναι και η ημέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου. Το μοναστήρι από πολύ παλιά αποτέλεσε κέντρο όλων των κλεφτών και αρματολών του Ολύμπου, άλλά και την έδρα των επαναστατικών κυβερνήσεων, κατά το 1821, 1828 και 1878. Κατά την εξέγερση του 1878, στη μονή κατέφυγαν τα γυναικόπεδα από το Λιτόχωρο και μεγάλη ήταν η βοήθειά της στον αγώνα για την Απελευθέρωση, στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1897) και επίσης κατά το Μακεδονικό Αγώνα. Σήμερα το Μοναστήρι λειτουργεί ως ανδρώα κοινοβιακή Μονή (είναι άβατο για τις γυναίκες σε ένα μέρος του) με καθηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Κυρίτση και με 24 μοναχούς. Το σκευοφυλάκιο στην Νέα μονή έχει να δείξει πολύ σημαντικά κειμήλια και είναι επισκέψιμο και από τα δύο φύλα. Λειτουργεί τυροκομείο, εργαστήριο κεριών και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενεργειακά η Μονή είναι αυτόνομη αφού λειτουργεί φωτοβολταϊκός σταθμός και μονάδα παραγωγής βιοκαύσιμου.
Το θα λέγατε να γνωρίσουμε ένα ...υπερφυσικό (?) φαινόμενο!
Νο 6: Μαγνητικό πεδίο
magnetic OlympusΚαθώς οδηγάμε στην επαρχιακή οδό από Λεπτοκαρυά προς Καρυά Ολύμπου, στα πέντε χιλιόμετρα μόλις αρχίζει η ανάβαση μίας απότομης πλαγιάς. Τα Λείβηθρα, ένας αρχαίος οικισμός όπου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Ορφέας από την Μούσα Καλλιόπη είναι κοντά αλλά την προσοχή μας κερδίζει ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τις πινακίδες που οδηγούν εκεί προκαλεί ένα μαγνητικό πεδίο. Στην εμφανή ανηφόρα στο σημείο όπου υπάρχει γραμμένο “στοπ μαγνητικό πεδίο” και οριοθετημένο για μερικές δεκάδες μέτρα συμβαίνει το εξής “παράδοξο”: Το αυτοκίνητο χωρίς χειρόφρενο και ταχύτητα στο κιβώτιο με μία πολύ ελαφριά βοήθεια (σπρώξιμο) ανεβαίνει (!) την ανηφόρα προκαλώντας την έκπληξη όλων καθώς η κλίση του εδάφους είναι περισσότερο από ξεκάθαρη. Αν επιχειρήσετε να κάνετε το ίδιο και στην κατηφόρα το αποτέλεσμα θα σας τρελλάνει και πάλι!  Αν θέλετε να συζητήσετε περισσότερο με την παρέα σας πάντως συνιστούμε το όμορφο καφέ με την υπέροχη θέα, λίγο πιο πάνω...
Συνοψίζουμε: Σε ανηφόρα με κλίση 10% το αυτοκίνητο κινείται προς τα πάνω. Στην κατηφόρα προς τα πίσω!
Ρίξτε νερό και θα συμβεί το ίδιο. Βγάλτε τα συμπεράσματα μόνοι σας αλλά προτού καταλήξετε στο εύκολο συμπέρασμα ότι πρόκειται για οφθαλμαπάτη δείτε και τις άλλες εξηγήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Πώς φτάνεις μέχρι το σημείο? Από την Εθνική οδό στρίβεις στον κόμβο της Λεπτοκαρυάς και αντί να πας για την θάλασσα πας προς το βουνό. Ακολουθείς της πινακίδες για το καφέ Λείβηθρα. Περίπου στα 2-3 χιλιόμετρα γράφει στο οδόστρωμα STOP. MAGNETIC.
Μία ξεχωριστή εμπειρία και αφορμή για συζήτηση με την παρέα! Δείτε το σχετικό video που δημοσιεύσαμε στο http://www.youtube.com/watch?v=rSZXqPmVYGc&feature=youtu.be
 Νο 7: Σκοτίνα
skotina tavernaΣτον Ανατολικό Ολυμπο η Σκοτίνα με τους περίπου 900 κατοίκους της έχει μία ιστορία συνεχών ...μετακομίσεων αφού από την περιοχή της Καλαμπάκας οι κάτοικοι μετοίκησαν στο δάσος Βαρδικούσας χτίζοντας την Ανω Σκοτίνα απ’όπου μέχρι και το 1972 είχαν φύγει και από εκεί για να εγκατασταθούν στην σημερινή θέση. Η παραλία της προσελκύει πολλούς επισκέπτες και παραθεριστές, τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Άνω (ή Παλιά) Σκοτίνα, τα κάποτε εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί από Έλληνες και ξένους τις τελευταίες δεκαετίες και έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η κεντρική πλατεία στην Άνω Σκοτίνα αποτελεί στέκι των κατοίκων όχι μόνο της Κατερίνης αλλά και της Λάρισας. Στο χωριό βρίσκονται και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Χριστού και της Θεοτόκου. Ανάμεσα στη Σκοτίνα και τη Λεπτοκαρυά διέρχεται ο Ποταμός Ζυλιάνα (ο αρχαίος Σύς).
Την Κυριακή της Αποκριάς , μόλις έπεφτε το σούρουπο, γινόταν το κάψιμο των κέδρων ή της ΄τσαγκάλας΄ όπως λέγεται στο χωριό. Διοργανώνονται ετήσια Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων, Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Ολύμπου. Στην παραλία της Σκοτίνας ανακαλύφθηκαν τα ερείπια αρχαίας πόλης η οποία εικάζεται ότι είναι τα Λείδηρα, όπως επίσης και το αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου. Παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής αποτελεί το γλυκό κάστανο ενώ δεν θα πρέπει με τίποτα να χάσετε την γαστρονομική εμπειρία στην φιλόξενη ταβέρνα του Κώστα Γαννωτή, του νεαρού προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Σκοτίνας και άριστου γνώστη της περιοχής.
Νο 8: Πριόνιαprionia-olumpusΤα Πριόνια (ονομασία που πήρε από την εκτεταμένη κοπή ξυλείας που γινόταν εκεί) είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο μπορούμε να οδηγηθούμε με το αυτοκίνητο (απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο) και εκεί υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Εκεί, επίσης, έχει τις πηγές του ο ποταμός Ενιπέας. Ο Δημήτρης Κυρίτσης και η οικογένειά του είναι ο άνθρωπος που την τελευταία δεκαετία έχει συνδέσει το όνομά του με το ξύλινο καταφύγιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Αριστος γνώστης του Ολύμπου και με βαθύ αίσθημα της φιλοξενίας μετατρέπει σε εμπειρία τον χρόνο που θα περάσετε στο ξύλινο καταφύγιο που διαχειρίζεται. Τον χειμώνα του 2012-13 το χιόνι έφτασε τα 2,5 μέτρα και είναι σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχει πάντα μία βοήθεια από ένα τέτοιο έμπειρο άνθρωπο που έχει την δυνατότητα να καλύψει πολλές ανάγκες. Η διαδρομή από τα Πριόνια μέχρι το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2100 μ.) έχει μήκος 4,5 χλμ, υψομετρική διαφορά 1.000 μέτρων και είναι το πιο πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι του Ολύμπου, τμήμα του Ε4, και αποτελεί τη φυσική συνέχεια της διαδρομής Λιτόχωρο - Πριόνια.
Σήμερα στον Ολυμπο λειτουργούν συνολικά 9 καταφύγια:
Πριόνια, Αγαπητός, Αποστολίδης, Πετρόστρουγγα, Κάκκαλος, Σταυρός ή Μπουντόλας, Βρυσοπούλες, Κρεβάτια Βροντούς και τα δύο ολοκαίνουργια στις Κορομηλιές Λεπτοκαρυάς και στην περιοχή Κορομηλιά Δίου.
 
Νο 9: Παλαιός Αγ. Παντελεήμονας - “Αγνάντι”agnanti agiospantelehmonΤο παλιό χωριό του Αγιου Παντελεήμονα απέχει 5 χλμ. από το Νέο ο οποίος βρίσκεται πάνω στην Εθνική οδό, 100 χλμ. από Θεσ/νίκη και 400 από Αθήνα (υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός, μπορείτε να καλέσετε το6978018866 για ταξί). Η τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε την τελευταία δεκαετία ήρθε μέσα από την αναπαλαίωση παλιών κατοικιών και χτίσιμο νέων με αυστηρές προδιαγραφές με αποτέλεσμα, ο Αγιος Παντελεήμονας να θεωρείται σαν ένα από τα 10 ομορφότερα παραδοσιακά χωριά. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια της υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες. Στα στενά πλακόστρωτα, γραφικότατα δρομάκια του μπορείτε να θαυμάσετε αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης από τα καταστήματα. Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής. Υπάρχουν αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά φαγητά και χαρακτηριστικές γεύσεις της ευρύτερης περιοχής, πικάντικους μεζέδες, ντόπιο κρασί και παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου. Εμείς θα σας προτείνουμε το “Αγνάντι” (τηλ. 23520.221280) της οικογένειας Γκοδέλια για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα απ’όλα γιατί ο κυρ Βαγγέλης και η κυρία Πηνελόπη είναι οι άνθρωποι που θα ήθελε κανείς να συναντήσει σε ένα τέτοιο μέρος ενώ ο ξενώνας-ταβέρνα τους αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη. Απίστευτο μεράκι, ξυλόγλυπτα έπιπλα, πόρτες, ταβάνια με τις επίσης ξυλόγλυπτες πινακίδες να σε καθοδηγούν (αλλά και να σε εκπαιδεύουν...) σε κάθε σου βήμα. Ενας μοναδικός “λαβύρινθος” με την πιο φαντασμαγορική θέα που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Και σε απόλυτα προσιτές τιμές!
Νο 10: Λιτόχωροlitohoro plazaΑποτελεί την βάση για τις εξορμήσεις σας στον Ολυμπο καθώς βρίσκεται ακριβώς στους ανατολικούς πρόποδές του. Με 7000 κατοίκους διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τον επισκέπτη. Στο Λιτόχωρο λειτουργούν τράπεζες, ένα ταχυδρομείο, τρία δημοτικά, ένα γυμνάσιο, ένα λύκειο, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ, 2 γήπεδα αντισφαίρισης, κέντρο υγείας, πολιτιστικό κέντρο, γυμναστήριο και πληθώρα εστιατορίων, νυχτερινών κέντρων και καφενείων.  Δύο μεγάλες εκκλησίες, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Δημήτριος, αποτελούν τις ενορίες του χωριού. Ο Δήμος Δίου - Ολύμπου πρωτοστατεί στην οργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Φεβρουάριο με Μάρτιο διεξάγεται το φαντασμαγορικό καρναβάλι με παρέλαση αρμάτων και με κορύφωση των εκδηλώσεων όταν καίνε τους κέδρους στις γειτονιές των σπιτιών, που ονομάζουν μπαΐρια. Προσφέρονται σαρδέλες και κρασί. Την Καθαρά Δευτέρα στο Ξηροκάμπι γίνεται διαγωνισμός για το πέταγμα χαρταετού και ρέει άφθονο το τσίπουρο, που συνοδεύει το χορό και τα νηστίσιμα φαγητά. Το Μάιο γίνεται η διήμερη πολιτιστική συνάντηση. Το Ιούλιο γίνονται τα Θερινά του Δήμου, που διοργανώνει ο Δήμος Λιτοχώρου με τη χορωδία του και τα χορευτικά συγκροτήματα και διαρκούν δέκα ημέρες. Στις εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος και χορωδίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις. Τον Αύγουστο πραγματοποιούνται τα Ολύμπια, αγώνες στίβου και ανωμάλου δρόμου στο Δημοτικό Στάδιο του Λιτοχώρου. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν -για 19η χρονιά- τα Προμήθεια (3-6 Ιουλίου) που αποτελούν εκδηλώσεις τιμής, προβολής και ανάδειξης της ελληνικής θέασης του κόσμου. Παρευρίσκονται χιλιάδες κόσμου από όλα τα έθνη.
 Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο αγώνας δρόμου "OLUMPUS MARATHON". Οι εθελοντές, με τη συμμετοχή και γνωστών αθλητών - μαραθωνοδρόμων, ξεκινούν από το Δίον, ανεβαίνουν στο βουνό μέσω μονοπατιού μέχρι περίπου τα 2.700 μ. (Οροπέδιο των Μουσών) και ακολουθούν, στην κατάβαση, το μονοπάτι που διασχίζει την κοιλάδα του ποταμού Ενιπέα και τερματίζουν στο πάρκο του Λιτοχώρου.
   Ακόμη και μία απλή βόλτα στα γραφικά δρομάκια του Λιτοχώρου όμως αποτελεί μία πολύ ευχάριστη εμπειρία!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑlitohoro stuffΣτον δημοσιογράφο Απόστολο Λάγιο για την πρόσκληση και την πραγματικά ξεχωριστή ξενάγηση, τον Σύλλογο Εθελοντών Σκοτίνας και ειδικά τον πρόεδρό του Κώστα Γαννωτή για την ανεπιτήδευτη φιλοξενία του, τον φιλόξενο ξενοδόχο μας Πλάτωνα Λεμονόπουλο, την Ισαβέλλα Δέδε για τον χρόνο της (και την ασφαλέστατη οδήγησή της!) καθώς και στον Δημήτρη Ζαφειρίου, υποψήφιο Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού για την ενημέρωσή του σχετικά με τα θέματα της περιοχής.

 κείμενο: Χρήστος Βαλαβάνης, φωτό: Ελενα Δούκα
 
Η θέα του Ολύμπου από το Λιτόχωρο σε ...μαγνητίζει!

 
Ο Ολυμπος είναι ο παλιότερος εθνικός δρυμός της χώρας (1932)

 
Η επίσκεψη εδώ βοηθάει στην κατανόηση της ιδιαίτερης γεωμορφίας

 
Ο Αγιος Παντελεήμονας είναι από τα ωραιότερα ελληνικά χωριά!

 
...και η επίσκεψη στ' Αγνάντι του Γκοδέλια θα σας κάνει να μας θυμηθείτε...

 
Η θέα είναι σαν να κοιτάζεις τις ακτές της Πιερίας από το αεροπλάνο...

 ...ενώ όλα τα γραφικά σοκάκια καταλήγουν στην πλατεία με τα πλατάνια, όπως γίνεται σε κάθε ορεινό χωριό που ...σέβεται τον εαυτό του! Ο Αγιος Παντελεήμονας σε καλεί ξανά και ξανά κοντά του με μοναδικά θέλγητρα.

 
Η άριστη αναπαράσταση της γέφυρας ενός Liberty, ποντοπόρου πλοίου που ανέδειξε μεταπολεμικά την ελληνική ναυτιλία (Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου)

 
Το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου μας εξέπληξε τόσο με τα εκθέματά του όσο και με το πάθος των ανθρώπων που το διαχειρίζονται για να το αναδείξουν. Το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δικαιώνει τις προσπάθειές τους!

 
Οι υπηρεσίες spa του Litohoro Olympus resort and Spa είναι 4 αστέρων αν και απλά...

 ...πιστεύουμε ότι αξίζει σίγουρα κι άλλο ένα! Ανεκτίμητη η αίσθηση ότι το προσωπικό σε κάνει να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου!

 
Στο καταφύγιο του Δ. Κυρίτση στα Πριόνια αρχίσαμε με τσάι του βουνού για να ...

 
...καταλήξουμε στην κάθε άλλο παρά "τυπική" φασολάδα. Πολλές πεζοπορίες αρχίζουν ή τελειώνουν εδώ αλλά αν δεν επιλέξετε ούτε το ένα ούτε το άλλο, αυτή η εικόνα αρκεί να σας ανταμείψει μόνο επειδή φτάσατε στα Πριόνια (υψόμετρο 1100μ.) με το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα σας.

 
Στην Νέα Μονή του Αγίου Διονυσίου (και σε συγκεκριμένο χώρο) υπάρχει απαγορευτικό για τις κυρίες. Περιηγηθείτε στις εγκαταστάσεις της μονής και μάθετε πώς έχει καταφέρει να είναι ενεργειακά (και όχι μόνο) αυτόνομη.

 
Αυτό το προειδοποιητικό πανώ καλοσωρίζει τους ορειβάτες υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να φερόμαστε στη φύση όπως και στο σπίτι μας, κάτι που θα ακολουθήσετε σίγουρα κι εσείς στην επίσκεψή σας στον Ολυμπο.

 Τόσο ξεχωριστό είναι το Litohoro Olympus Resort and Spa που η διάσημη στους απαιτητικούς ταξιδώτες εκπομπή του αμερικανικού Travel channel "Hotel Impossible" επισκέφτηκε πρώτη από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς του διακοσμώντας και μία από τις villa!

 
Η παλιά Μονή Διονυσίου χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και το 1943 υπέστη την τελευταία καταστροφή της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Σήμερα, τελεί υπό αναδόμηση. Οπωσδήποτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο εδώ...
 
 
Μία στάση στην θέση Ζίλνια (ανεβαίνοντας για Πριόνια) είναι απαραίτητη: Να ο λόγος...

 
Μία τελευταία αναμνηστική φωτό με τον δημοσιογράφο Απόστολο Λάγιο και τον υποψήφιο Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού Δημήτρη Ζαφείρη και επιστροφή στην Θεσσαλονίκη. Με την υπόσχεση να επιστρέψουμε σύντομα στο θεϊκό Ολυμπο και τους φιλόξενους ανθρώπους της Πιερίας!