Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Τα «Omorfa Taxidia» της εφημερίδας Μακεδονίας βρέθηκαν στη Σκοτίνα...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Απόστολο Λάγιο
Τα «Omorfa Taxidia» της εφημερίδας Μακεδονίας βρέθηκαν  στον Όλυμπο, και συγκεκριμένα στο χωριό Σκοτίνα.
Ο δημοσιογράφος Γεωργιάδης Παναγιώτης καλεσμένος του Λάγιου Απόστολου σε ένα οδοιπορικό στην Σκοτίνα.

Oι Οικοδεσπότεςς, η πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Πνευματική Κίνηση Σκοτίνας» Άννα Χασιώτη, η οποία μεταξύ άλλων μας παρουσίασε και ένα «εξωτικό» προϊόν που ευδοκιμεί στην περιοχή, τα Κούμαρα !
Είναι γνωστό, ότι ο Όλυμπος παρουσιάζει μια τεράστια βιοποικιλότητα. Εκτός από τα τοπικά κάστανα, ρίγανη, τσάι του βουνού, κρασί, αρωματικά φυτά, γλυκά κουταλιού, που είδαμε και γευτήκαμε, το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε περισσότερα στα εντυπωσιακά σε χρώμα και γεύση κούμαρα. 
Το κούμαρο είναι ένα από τα ωραιότερα καλλωπιστικά φυτά της ελληνικής φύσης. Είναι σχεδόν όμοιο με το κινέζικο κούμαρο το Yankmei.
Η σαρκώδης ρόγα με την άγρια-κοκκώδη επιφάνεια, ωριμάζει το φθινόπωρο. Η σάρκα γλυκιά, εδώδιμη, ενώ το χρώμα είναι αρχικά κίτρινο-πορτοκαλί και όταν οι καρποί ωριμάσουν, γίνεται κατακόκκινο. Τα κούμαρα είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα της άγριας φύσης, στην πλήρη ωρίμανση του είναι ένας πολύ γευστικός και εκλεκτός καρπός, με γλυκόξινη γεύση και αλευρώδη υφή.
Σε κάποια ορεινά μέρη της Ελλάδος, χρησιμοποιούν τα κούμαρα για παραγωγή τσίπουρου. Το τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου αποτελεί παράδοση, και ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στους ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς της Πιερίας.

Το κουμαρίσιο τσίπουρο είναι ένα απόλυτα φυσικό ποτό, ενώ κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και απόσταξής του δεν γίνεται καμία προσθήκη χημικών ουσιών. 
Τα κούμαρα θεωρούνται superfoods, δηλαδή έχουν ρόλο υπερτροφής, φαρμάκου, δυναμωτικού.

Τα φύλλα από την κουμαριά είναι πλούσια σε τανίνες και σε μια ουσία που ονομάζεται αρβουτίνη. Οι τανίνες και η αρβουτίνη είναι ωφέλιμες για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, αφού προσφέρουν ισχυρή αντισηπτική δράση. Επίσης είναι ιδανικό για εξασθενημένους οργανισμούς. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα της κουμαριάς δημιουργώντας έτσι ένα κατάπλασμα για καταπολέμηση της θρομβοφλεβίτιδας.
Ο ιδανικότερος τρόπος να καταναλώνονται τα κούμαρα είναι απευθείας μετά τη συγκομιδή τους από το δέντρο, και αυτό γιατί δεν είναι καθόλου ανθεκτικά και δεν αντέχουν σχεδόν καθόλου μετά τη συγκομιδή τους. 


Επιπλέον η κουμαριά σαν φυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη φωτιά, και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που τη χρησιμοποιούν για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων.
Τα Χριστούγεννα, όταν πλέον οι καρποί είναι κατακόκκινοι και ώριμοι, νομίζει κανείς πως το φυτό μπαίνει και αυτό στο κλίμα των εορτών γι' αυτό χρησιμοποιούν τα κλωνάρια του ως διακοσμητικά!