Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΣΕΒΕ: Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Republica Srpska κ. Milorad Dodik στη Θεσσαλονίκη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Republica Srpskaκ.Milorad Dodikτην Πρωθυπουργό της Οντότητας αυτής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
κυρία Željka Cvijanović και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Republica Srpska στη Θεσσαλονίκη κ. Βασίλειο Λάμπρου, είχε εχθές Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, η Διοίκηση του ΣΕΒΕ, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου της Αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό και εγκάρδιο κλίμα. Η Republica Srpska είναι περιοχή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και μία από τις δύο ημιαυτόνομες οντότητες της που καλύπτει το 49% του εδάφους της χώρας και έχει πληθυσμό 1,5 εκ. περίπου κατοίκους.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας Republica Srpska στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τονίζοντας τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που επικρατούν σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει τόσο η εγγύτητα, όσο και η ορθόδοξη χριστιανικήθρησκεία.

Ο κ. Λακασάς παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τις διμερείς σχέσεις των 2 κρατών, επισημαίνοντας, ότι παρά τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες και τις εξαιρετικές σχέσεις που επικρατούν, οι εμπορικές ροές είναι σε χαμηλά σχετικά επίπεδα και έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Συγκεκριμένα, οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σήμερα σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, είναι η Κροατία (μερίδιο 14,4%), η Γερμανία (11,3%), η Ρωσία (9,8%), η Σερβία (9,4%), η Ιταλία (9,4%) και η Κίνα (5,4%), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στη 16η θέση της κατάταξης, με μερίδιο 1,6%. Σε αξία δεν ξεπερνούν τα 83 εκ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εξαγωγών (σχεδόν το 70%) προέρχεται από το βιομηχανικό κλάδο των χημικών και πλαστικών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε τις σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παραμέτρους που αποτελούν εμπόδιο για τους Έλληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά. Συγκεκριμένα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους υψηλούς δασμούς εισαγωγής και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εισαγωγείς δε δέχονται να τον επιβαρυνθούν, με αποτέλεσμα να καλείται να τον επιβαρυνθεί ο Έλληνας εξαγωγέας και είτε να περιορίσει το κέρδος του, είτε ακόμα και να καταστεί η εξαγωγή μη συμφέρουσα. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα το οποίο απασχολεί τους Έλληνες εξαγωγείς είναι το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λακασάς τόνισε τη στρατηγική σημασία και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ανάπτυξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης και τουσιδηρόδρομου  στην περιοχή και ότι ευελπιστεί να προχωρήσει άμεσα η διαδικασίαιδιωτικοποίησης των δύο αυτών κρίσιμων δομών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Republica Srpska, κ.Milorad Dodik παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής του, τονίζοντας ότι επικρατεί πλέον ένα κλίμα ειρήνης και σταθερότητας και ότι η τοπική κοινωνία νοιώθει πολύ κοντά με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα, ανέφερε ότι βρίσκονται σε διάλογο με την Ε.Ε για την ένταξή τους στην Ένωση και ότι σε λίγο καιρό θα είναι υποψήφια χώρα.  

Ο κ. Milorad Dodik εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει αυτόν τον καιρό την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευχόμενος καλή επιτυχία. Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής του είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί σε επαγγελματικές συνεργασίες, ενώ ανέφερε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα γιαίδρυση νέων επιχειρήσεων μέσω Fast Track διαδικασιών, καθώς λειτουργεί γραφείο με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα υπό τον ίδιο.

Επίσης, ο κ. Μ. Dodik τόνισε ότι το κράτος τους αποτελεί την πιο σταθερή οικονομία της περιοχής και ότι το 2013 έκλεισε με ανάπτυξη 2%. Πρόσθεσε ότι μεγάλη ευκαιρία για το κράτος του αποτελούν τα μεγάλα σύνορα με την Ε.Ε και στοχεύοντας σε αυτό, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό σύστημα για προσέλκυση επενδύσεων. Αναφέρθηκε ακόμα στο ισχύον φορολογικό καθεστώς της περιοχής, όπου ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 17% και ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων  μόλις σε 10%.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι διαθέτουν από τα φτηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, καθώς το 35%-40% της παραγόμενης ενέργειας εξάγεται και το όφελος από τις εξαγωγές μετακυλύεται ως έκπτωση στον τελικό καταναλωτή.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σέρβικης ΔημοκρατίαςRepublica Srpska στη Θεσσαλονίκη κ. Βασίλειος Λάμπρου, ο οποίος τόνισε ότι το συγκεκριμένο Γραφείο αποτελεί το αποκλειστικό Γραφείο στην Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ήταν η καλύτερη επιλογή για τη δημιουργία του. Ο κ. Λάμπρου προσκάλεσε όλους τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται είτε να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες εξαγωγής, είτε για τις δυνατότητες επενδύσεων να επισκεφτούν το Γραφείο της αντιπροσωπείας, το οποίο έχει έδρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία».