Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Εκδήλωση βράβευσης από τον Γενικό Πρόξενο των Η.Π.Α. κ. Robert Sanders 21 αστυνομικών για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ενεχόταν στην παραχάραξη και κυκλοφορία ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού χαρτονομισμάτων τον Απρίλιο του 2013

Εκδήλωση βράβευσης από τον Γενικό Πρόξενο των Η.Π.Α. κ. Robert Sanders στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Οι αστυνομικοί βραβεύτηκαν για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που
ενεχόταν στην παραχάραξη και κυκλοφορία ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού χαρτονομισμάτων τον Απρίλιο του 2013
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί (29.01.2014), στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο Πρόξενος των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Robert Sanders , βράβευσε είκοσι έναν αστυνομικούς σχετικά με την υπόθεση εξάρθρωσης πενταμελούς εγκληματικής οργάνωσης που ενεχόταν στην παραχάραξη και κυκλοφορία ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού χαρτονομισμάτων τον Απρίλιο του 2013.
Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων ήταν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Τσακνάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος κ. Βάιος Χονδρός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λιάππης Αντώνιος και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θωμάς Φεύγας, για τη συμβολή τους στην εξιχνίαση της προαναφερόμενης υπόθεσης.
Επιπλέον, τιμήθηκαν για τη εμπλοκή τους στην υπόθεση σε επιχειρησιακό και προανακριτικό επίπεδο δεκαέξι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς, της Ειδικής Ομάδας Ασφάλειας Παιονίας και άλλων υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, καθώς και μία Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδας.
Σε τέσσερα από τα τιμώμενα πρόσωπα απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα, ενώ στους υπόλοιπους απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα.
Υπενθυμίζεται ότι την 26.04.2013 στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί (τέσσερις άνδρες 32, 40, 55 και 57 ετών και μία γυναίκα 37 ετών), οι οποίοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διοχέτευση μεγάλο αριθμό πλαστών χαρτονομισμάτων στην εγχώρια αγορά και σε χώρες της Βαλκανικής. Συνολικά κατασχέθηκε χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 7.000.000 δολάρια Η.Π.Α. , σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων Η.Π.Α. και 15.000 φύλλα χαρτιού Α4, στα οποία υπήρχαν ημιαποτυπωμένα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων Η.Π.Α. και πλήρως εκτυπωμένα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων Η.Π.Α.(προ κοπής αυτών), χρηματικό ποσό που ξεπερνούσε το 6.000.000 δολάρια Η.Π.Α.. Επίσης κατασχέθηκαν μηχανήματα εκτύπωσης, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υλικό που χρησιμοποιούνταν για την παραχάραξη (χρώματα, μελάνια, μήτρες, χαρτί, κ.αλ.), οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες και άλλα. (Σχετικό το από 27.04.2013 Δελτίο Τύπου)
Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Τσακνάκης, στην ομιλία του, εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες και τα θερμά συγχαρητήρια , τονίζοντας: «Θέλω να σας εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια μου για τον επαγγελματισμό, τον υπηρεσιακό ζήλο και την αποφασιστικότητα που επιδείξατε. Εφαρμόσατε με υψηλό αίσθημα ευθύνης τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομικής επιχείρησης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την προβολή του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας στα Μ.Μ.Ε., την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την έμπρακτη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πολιτεία είναι περήφανη για σας και ευελπιστεί ότι το παράδειγμα σας θα ακολουθήσουν και άλλοι αστυνομικοί, αλλά και εσείς δεν θα επαναπαυθείτε στις δάφνες της βράβευσης αλλά θα συνεχίσετε να προσπαθείτε πάντα για το καλύτερο.» Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόξενο των Η.Π.Α. και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Προξενείου των Η.Π.Α. για την παρουσία τους, υπογραμμίζοντας ότι: «Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Η.Π.Α. εδράζονται σε μακρά περίοδο συνεργασίας, καθώς βασίζονται στις κοινές αξίες των δύο λαών για την δικαιοσύνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία, ενώ η συνύπαρξη τους σε διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς συνθήκες αποτελούν ισχυρό υπόβαθρο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.»
Την βράβευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος κ. Τρύφων Κούκιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Μπαντουβάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Χατζηβασιλειάδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών, Αστυνομικός Διευθυντής Μανωλάς Αριστοτέλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς, Αστυνομικός Διευθυντής Σάνδρος Θωμάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας, Αστυνομικός Διευθυντής Μαντζούκας Αθανάσιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας, Αστυνομικός Διευθυντής Κολόμβος Παντελεήμων.
Παρέστησαν επίσης, λοιπό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και οικείοι των τιμηθέντων.