Για μια ισορροπημένη διατροφή οι ειδικοί μας συστήνουν να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν όλα τα χρώματα. Όσο πλουσιότερα
σε χρώμα τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη η δόση των απαραίτητων για την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού, φωτοχημικών. Τι γίνεται όμως με τα τρόφιμα με τους ακραίους τύπους του χρωματικού φάσματος όπως ας πούμε με τα μαύρα τρόφιμα; Αν και το μαύρο χρώμα δεν συνδέεται συνήθως με την υγιεινή διατροφή, τα τρόφιμα με σκούρα απόχρωση θεωρούνται οι νέες υπερτροφές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διάφορα αντιοξειδωτικά, ουσίες που μας προστατεύουν από ασθένειες.
Μαύρο σκόρδο

Μέχρι τώρα γνώριζες το παραδοσιακό σκόρδο με το λευκό χρώμα και την έντονη μυρωδιά. Ένα νέο όμως είδος σκόρδου και μάλιστα μαύρου έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και χρησιμοποιείται ήδη στους χώρους της γαστρονομίας. Προέρχεται από την Ταϊλάνδη και την Κορέα, έχει κατακτήσει την Αμερική και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ένθερμους υποστηρικτές και στην Ευρώπη. Το μαύρο σκόρδο, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται πολυκαιρισμένο, στην πραγματικότητα είναι 100 % φυσικό προϊόν, χωρίς προσθήκη χημικών ή συντηρητικών και προέρχεται από τη διαδικασία ζύμωσης σε υψηλές θερμοκρασίες για περίπου έναν μήνα. Η γεύση του είναι πιο γλυκιά από το κλασικό σκόρδο, ενώ στερείται της έντονης, δυσάρεστης κάποιες φορές, μυρωδιάς του λευκού σκόρδου. Το καλύτερο απ' όλα όμως είναι, ότι έχει τις ίδιες ακριβώς θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό σκόρδο, ενώ περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Δίκαια λοιπόν θεωρείται από τους ειδικούς η σύγχρονη "υπερτροφή".
Μαύρο ρύζι, "Το Απαγορευμένο"

Το υποτιμημένο στη Δύση, αλλά λατρεμένο στην Κίνα, μαύρο (ή άγριο) ρύζι, μπορεί να αποτελέσει ένα «θαυματουργό» τρόφιμο, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου. Μια κουταλιά της σούπας πίτουρο από μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ότι μια κουταλιά μούρα, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές τους. Επιπλέον, το μαύρο ρύζι περιέχει λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Αιώνες πριν, το μαύρο ρύζι ήταν γνωστό ως το «Απαγορευμένο Ρύζι» στην Κίνα, καθώς μόνο οι ευγενείς μπορούσαν να το απολαύσουν. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς, σε σούσι και σε επιδόρπια.
Μαύρα φασόλια, "Black eyed peas"