Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΒΕΛΑ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΒΕΛΑ
 Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σωτήρη Κούβελα «ΒΙΩΜΑΤΑ, πενία τέχνας κατεργάζεται».
Από πολύ νωρίς είχαν γεμίσει όλοι οι χώροι διάδρομοι, προθάλαμοι, κλιμακοστάσιο, πεζοδρόμιο. Όλοι ήταν εκεί:
πολίτες, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, πανεπιστημιακοί, κοινωνικοί παράγοντες, πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν επί μιάμιση ώρα με ενδιαφέρον και μερικές φορές με συγκίνηση τους ομιλητές.
Ο Φαίδων Γιαγκιόζης, δημοσιογράφος που συντόνισε την εκδήλωση ανέφερε :«Ο συγγραφέας χαρακτήρισε το βιβλίο ως ΄εγχειρίδιο ιδεών για την απόδραση από τη χώρα των ισχνών αγελάδων΄.  Πώς, δηλαδή, οι πρωταγωνιστές του ξεπέρασαν απίστευτες δυσκολίες και ποιο δρόμο δείχνουν για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης» και συμπλήρωσε :
 «Πρόκειται για εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο με πλούσια βιογραφικά στοιχεία και τα κυριότερα πολιτικά γεγονότα (προσκήνιο και παρασκήνιο) της μεταδικτατορικής περιόδου. Αποτυπώνει τις σχέσεις του συγγραφέα με τους Κ.Καραμανλή, Γ.Ράλλη, Ε.Αβέρωφ, Κ.Μητσοτάκη και ξεδιπλώνει με γεγονότα και αριθμούς τη συμβολή του Σωτήρη Κούβελα και των συνεργατών του στην ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας (1981-1986), την περίοδο της δημαρχίας του και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.
Ο Δημήτρης Σταμάτης, Υπουργός Επικρατείας μιλώντας χαρακτήρισε το Σωτήρη Κούβελα, εργατικό, μεθοδικό και στοχοπροσηλωμένο. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, είπε: «Ο Σωτήρης Κούβελας πήρε αποφάσεις, έβαλε τη σφραγίδα του με έργα στη Θεσσαλονίκη, όπως το μετρό, η λειτουργία της δημοτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, το δίκτυο των παιδικών σταθμών κτλ. Ξαναθυμήθηκα, διαβάζοντας το βιβλίο, τους κοινούς αγώνες μας για τον τομέα τοπικής αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο Καλαμαριάς και για την κατάκτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Σωτήρη Κούβελα, όπου για πρώτη φορά από την απελευθέρωσή της, κέρδισε τις εκλογές υποψήφιος της κεντροδεξιάς και έκανε τόσο σπουδαίο έργο. Υπάρχει μια εποχή η οποία έμεινε ως ‘εποχή Κούβελα’».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτήρισε τον Σωτήρη Κούβελα κοσμοπολίτη με ανεξάρτητο πνεύμα που προτιμά τις πράξεις από τα λόγια και σημείωσε: «ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου μια λέξη είχα μπροστά μου επίκαιρο». Ο Σωτήρης Κούβελας ήταν μπροστά από την εποχή του, καθώς το πρόγραμμά του κοίταξε μακριά. Κοίταξε μπροστά και βαθιά τη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι το χαρακτηριστικό οραματικών ανθρώπων και χαρισματικών πολιτικών. Προτιμάει τις πράξεις από τα λόγια. Όχι μόνο έζησε τα πολιτικά γεγονότα αλλά και τα διαμόρφωσε».
Ο Νίκος Μέρτζος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών είπε ότι τα αναφερόμενα στο βιβλίο τα παρακολούθησε και τα έζησε από κοντά. Και σημειώνει για το Σωτήρη Κούβελα όπως προκύπτει από τα γραφόμενα :
-        Ήρθε στη Νέα Δημοκρατία μετά την διάλυση της Ένωσης Κέντρου και έδωσε νέο αέρα στο κόμμα, ιδίως στη νεολαία.
-        Όταν κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις : οι σύμμαχοι ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ Εσωτερικού είχαν πάρει στις βουλευτικές εκλογές 48%. Στη σύγκρουση τους με τον Κούβελα για τη δημαρχία ένα χρόνο αργότερα, έπεσαν στο 34% ενώ εκείνος ανέβασε τη Ν.Δ. από το 33% στο 42%.
-        Με το FM100 έσπασε το κρατικό μονοπώλιο. Είχε και η Αθήνα τον 9,84 αλλά το δικό μας δημοτικό ραδιόφωνο πετούσε, με διπλάσια ακροαματικότητα.
Ο Γιώργος Πενέλης καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ ανέφερε « διαβάζοντας το βιβλίο θυμήθηκα την παράλληλη πορεία μας με το Σωτήρη από τα φοιτητικά έδρανα, την επαγγελματική μας δραστηριότητα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους σεισμούς του 1978 (εκείνος πρόεδρος του ΤΕΕ, εγώ σύμβουλος του υπουργού) την εποχή που συμμετείχα στην ομάδα προγράμματος του υποψηφίου δημάρχου και στη συνέχεια ως επικεφαλής των εθελοντών-μελετητών για τα μεγάλα έργα του δήμου. Διαβάζοντας ξαναθυμήθηκα τον ενθουσιασμό των συνεργατών της εποχής εκείνης, την προγραμματισμένη και συντονισμένη δουλειά που γίνονταν από το δήμαρχο ο οποίος ζητούσε με επιμονή αποτελέσματα και ποιότητα εργασίας. Το πιο χαρακτηριστικό που κρατάω ήταν η απόφασή του να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δοκιμαστική σήραγγα του μετρό «Γιώργο, μόνο έτσι θα επιβάλλουμε το έργο στην επόμενη κυβέρνηση. Ένα δωμάτιο μελέτες και προτάσεις να έχουμε δεν ωφελούν σε τίποτα. Θέλω να δημιουργήσουμε τετελεσμένα γεγονότα».
Ο Σωτήρης Κούβελας αναφέρθηκε στις θέσεις που προβάλει το βιβλίο για την αντιμετώπισή των σημερινών δυσκολιών : «Στο παρελθόν ξεπεράσαμε μεγαλύτερες δυσκολίες. Ασφαλώς μπορούμε και τώρα, αρκεί να έχουμε έντιμη και αποτελεσματική διαχείριση. Αυτά είναι απλά πράγματα, δεν είναι φιλοσοφίες. Φθάσαμε εδώ γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε διολισθήσει στην ωραιολογία, στις άκριτες διεκδικήσεις, στις παροχές χωρίς ανταπόδοση, στη διαφθορά. Δεν επιδιώξαμε την παραγωγή αποτελεσμάτων. Ως πρόσωπα ξεμάθαμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο. Μόνο ζητούσαμε. Συνεχώς απαιτούσαμε από τους άλλους και από το κράτος. Αν όμως όλοι, μόνο ζητούν, ποιός θα δώσει; Από πού θα πάρουν,».
Μίλησε ακόμη για τους πολιτικούς που χρειαζόμαστε: «Είναι αυτοί που δουλεύουν σκληρά, που λένε την αλήθεια που αναζητούν και υπηρετούν πολιτικές υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν μεγαλύτερες θυσίες από εκείνες που επιβάλλουν στο λαό. Είναι οι αξιωματικοί που πολεμούν όρθιοι, στην πρώτη γραμμή, μπροστά από τους στρατιώτες και πληρώνουν την κρίση περισσότερο από τους άλλους».
Το βιβλίο απαντάει  στο ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος, αν υπάρχει ελπίδα «Ναι, ναι υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Η καταστροφή δεν είναι αναπόφευκτη. Να μην παραδοθούμε στο μοιραίο. Θα διαβάσετε, λοιπόν, σε αυτό το βιβλίο, για πράξεις σοφών και ‘ασόφων’ αλλά πολύ σοφών, επωνύμων και ανωνύμων, διοικούντων και διοικουμένων. Πρόκειται για πράξεις σε περιόδους ισχνών αγελάδων με αποτελέσματα μετρήσιμα και εντυπωσιακά που μπορούν να παρακινήσουν και άλλους σε μίμηση ή να γεννήσουν νέες ιδέες».
Ο συγγραφέας και οι 32 συνεργάτες που γράφουν και αυτοί εμπειρίες από την κοινή τους δράση κλείνουν το βιβλίο με τις πιο κάτω γραμμές : «Την άκοπη ευημερία και την κοπιαστική και παντοτινή πενία μόνο οι δημαγωγοί τις προβάλουν. Οι δικές μας εμπειρίες λένε ότι η Ιθάκη είναι υπαρκτό νησί, προσεγγίσιμο από έλληνες ‘με λογισμό και όραμα’ αποφασισμένους να δουλέψουν σκληρά. Σας προτείνουμε να επιχειρήσετε την κατάκτησή της και σας ευχόμαστε να πετύχετε. Αρκεί να διαλέγετε ικανούς και έντιμους καπεταναίους».


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ