Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Γιορτή στο Πάρκο «ΤΗΘΥΣ» των Νέων Πόρων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΚΟ – ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΤΗΘΥΣ»
 ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γιορτή στο Πάρκο «ΤΗΘΥΣ» για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

* ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΤΟ «ΑΛΚΥΩΝΗ», ΕΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΡΟΜΠΟΤ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΕΡΩΝ.
* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ (M.I.T.) ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Το Πάρκο “ΤΗΘΥΣ” στους Νέους Πόρους Ν.Πιερίας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  εκδήλωση,  με την συμπαράσταση  του Δήμου Δίου - Ολύμπου και του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Δυτ. Θεσ/νίκης.

Μαθητές από το Λύκειο Λεπτοκαρυάς, το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού και το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμουσυνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία και όπως αποδείχθηκε τη χαρά: 
  • να μάθουν και να δουν έναν υγρότοπο όπως το “ΤΗΘΥΣ”, φιλικό και χρήσιμο,
  • να συμμετέχουν σε ένα “εκπαιδευτικό παιχνίδι”, συναρμολογώντας το υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο “robot”  παρακολούθησης των νερών,  “Αλκυώνη”, βοηθώντας το να ξεκινήσει το έργο του για την υποδοχή, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικότερα των  επισκεπτών του “ΤΗΘΥΣ”,
  • να διαπιστώσουν ότι η επιστήμη και η καινοτομία μπορεί να κατακτηθεί από τους νέους όταν υπάρχει μεράκι και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Τις μαθητικές ομάδες, τους εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες που αξιοποίησαν την   ελεύθερη για το κοινό είσοδο - αψηφώντας το κρύο -  υποδέχθηκαν θερμά οι εκπρόσωποι του Πάρκου “ΤΗΘΥΣ” Κώστας Κουκάρας και Στράτος Καμπούρης με την Αντιδήμαρχο του Δήμου Δίου – Ολύμπου κα. Σοφία Νούλα.
Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του Πάρκου και των στόχων του οι μαθητές ενημερώθηκαν για τοπρόγραμμα “Hydrobot” του Ευγενίδιου Ιδρύματος και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) των ΗΠΑ, σχετικά με τη διάδοση στην εκπαιδευτική κοινότητα της θαλάσσιας ρομποτικής και κυρίως για το υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα που  εμπιστεύθηκαν  αυτοί οι φορείς  στο “ΤΗΘΥΣ”. 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν και να ζήσουν τη γέννηση του “ρομπότ” που βαφτίστηκε“Αλκυώνη”, από καθημερινά υλικά, να απαντήσουν με τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει στα σχολικό περιβάλλον σε  ζητήματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Μηχανικής, να δουλέψουν σαν Ομάδα για τη συναρμολόγησή του και εν τέλει να χαρούν από την  επιτυχή πρώτη του αποστολή, μέσα στο νερό.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κεράσματα στο Τουριστικό Περίπτερο του Πάρκου, όπου μαθητές και καθηγητές απέδειξαν ότι μπορούν να δουλεύουν αλλά και να διασκεδάζουν ομαδικά, αναδεικνύοντας την αξία της ευρυμάθειας και της συλλογικότητας.
Η εκδήλωση καλύφθηκε από Μ.Μ. Ενημέρωσης και  τονίσθηκε ότι όλοι θα ξαναβρεθούν για να παρακολουθήσουν από κοντά και τα επόμενα στάδια του προγράμματος που στόχο   έχουν  για το πάρκο “ΤΗΘΥΣ”, οι επισκέπτες και κυρίως οι μαθητές να διδάσκονται επιστημονικές αρχές και τεχνολογικές εφαρμογές που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο και να υποβοηθούνται στην κατανόηση και την έρευνα για τη μελέτη και παρακολούθησή του.

Για περισσότερα στοιχεία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του πάρκου (www.tethys.gr) ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2310 327067 και 6974 658986 (Επ. Υπεύθυνος Κ. Κουκάρας).