Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΑ Πιερίας: Όχι στα «χαράτσια» του ΕΛΓΑ χωρίς αντίκρισμα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΝΑ Πιερίας
Η Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Πιερίας ανταποκρινόμενη σε αιτήματα των αγροτών απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον πρόεδρο
του ΕΛΓΑ επισημαίνοντας πως η εφαρμογή του Συστήματος προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας (Ν. 3877/2010) έχει αποδειχτεί πως πέτυχε το στόχο του να εξυγιάνει τον ΕΛΓΑ, αλλά για τον αγρότη όχι μόνο δεν πρόσφερε το αίσθημα της ασφάλειας στην παραγωγή του αλλά λειτουργεί ως ένα ακόμη «χαράτσι» που υποχρεώνεται να πληρώσει χωρίς να έχει αντίστοιχη ανταπόδοση αποζημίωσης.
Όπως τονίζεται επίσης στην επιστολή «αν όπως υποστηρίζεται ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει μιαν από τις «ατμομηχανές» που θα οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση, είναι άδικο να αντιμετωπίζεται η αγροτική παραγωγή κυρίως μόνο ως πηγή είσπραξης εσόδων για φορείς και οργανισμούς που σκοπό έχουν την προστασία του μόχθου του αγρότη».
Τέλος κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ σε ότι αφορά τις εισφορές αλλά και τις πληρωμές.
Συγκεκριμένα:

1. Εφόσον η εισφορά για την παραγωγή πληρώνεται υποχρεωτικά από τον αγρότη με την δήλωση του ΟΣΔΕ θεωρούμε πως είναι εισπρακτικό «χαράτσι» η πληρωμή τέλους για την δήλωση ζημίας και την τυχόν ένσταση που υποβάλει ο αγρότης. Ζητούμε την κατάργηση κάθε επιπλέον τέλους και εισφοράς σε όλη τη διαδικασία από την αίτηση ζημίας μέχρι την είσπραξη της αποζημίωσης.

2. Η πληρωμή της αποζημίωσης γίνεται μετά την οριστικοποίηση του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης, χωριστά για κάθε οριστικό πόρισμα και εφόσον το ποσοστό ζημιάς στη συνολική παραγωγή είναι μεγαλύτερο του 20%. Ζητάμε να καταργηθεί το ποσοστό του 20%, που είναι μια ακόμη πηγή εξασφάλισης εσόδων για τον ΕΛΓΑ. Για τον αγρότη που έχασε την παραγωγή του ακόμη και το 1% της παραγωγής να αποζημιωθεί έχει την αξία του και έτσι πρέπει να ισχύει.