Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ποινή για 180.000 αιώνιους φοιτητές. Δίδακτρα "πρόστιμο" αντί διαγραφής

Υπάρχει εναλλακτικό σενάριο για τους αιώνιους φοιτητές και το έχει ο ΟΟΣΑ
Τι προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τους αιώνιους φοιτητές;
Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας στέλνει τους αιώνιους φοιτητές στη διαγραφή,
ο Οργανισμός αντιπροτείνει εναλλακτικό σενάριο, τουλάχιστον σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.
Δεν είναι όμως νέο σενάριο. Υπάρχει από τότε που ήταν στο τιμόνι του υπουργείου, η Άννα Διαμαντοπούλου. Και είναι διπλό. Από τη μία η επιβολή ποινών στους αιώνιους φοιτητές, από την άλλη η κατάργηση της δωρεάν διανομής των φοιτητικών συγγραμμάτων και αντικατάσταση της με κουπόνι αγοράς μεταχειρισμένων βιβλίων.
Βέβαια, αυτά είναι πολύ όμορφα στη θεωρία, αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν πρόκειται να υπάρχει λύση σε αυτό το όντως περίπλοκο σκηνικό μέχρι τον επόμενο ή τον επόμενο Σεπτέμβριο. Για να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαγραφούν περίπου 180.000 φοιτητές, οι περισσότεροι σε Καποδιστριακό και Αριστοτέλειο, επιβάλλεται να συνδράμουν τα ίδια τα ΑΕΙ.
Οι κύριοι Πελεγρίνης και Μυλόπουλος το έχουν καταστήσει σαφές. Τέλη Αυγούστου λήγει η θητεία τους και ως τότε δεν θα κάνουν το παραμικρό για να ξεκινήσει η διαδικασία. Άρα; Άρα πάμε για την νέα φοιτητική σεζόν στην οποία όμως ο νέος πρύτανης θα έρθει αντιμέτωπος με τις φοιτητικές παρατάξεις και δη σε ένα περιβάλλον πολιτικό ιδιαίτερο. Η αυτόματη διαγραφή φοιτητών θα έφερνε σαφώς λιγότερους ψήφους σε όλες τις παρατάξεις, ειδικά σε εκείνες όμως που κερδίζουν ψήφους μέσα από τα αρχεία.
Για αυτούς τους λόγους μάλλον ο κ. Πελεγρίνης ήταν κάθετος:
"θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους εσωτερικούς κανονισμούς τους."
Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε, ουσιαστικά απάντησε στο υπουργείο, η Σύγκλητος στη Θεσσαλονίκη, αν και επιλέχθηκε πιο μεσοβέζικη λύση. Στην ανακοίνωσή της επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο Οργανισμός του Ιδρύματος βρίσκεται υπό κατάρτιση με πρόβλεψη διάκρισης των αιώνιων φοιτητών του Αριστοτελείου σε δύο κατηγορίες.
Στους αδιάφορους οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και συνεπώς θα πάρουν πόδι, να το πούμε λαϊκά.
Και σε εκείνους που ενδιαφέρονται μεν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, όμως καθυστερούν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Για αυτούς, η Σύγκλητος του ΑΠΘ προαναγγέλλει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση με χρήση της σχετικής ευχέρειας που παρέχει στα ΑΕΙ ο νόμος Διαμαντοπούλου.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Εάν οι Μυλόπουλος και Πελεγρίνης δεν θέσουν ξανά υποψηφιότητα τον ερχόμενο Μάιο, λόγω της πιθανής απαγόρευσης που ίσως να υπάρχει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως λέει η εφημερίδα, τότε είναι εξαιρετικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλάβουν τις θέσεις τους δύο πρόσωπα με εντελώς άλλο προφίλ. Οι οποίοι όμως υπενθυμίζουμε ξανά πως θα βρεθούν απέναντι στις φοιτητικές παρατάξεις.