Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Δημοψήφισμα στις 18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη για το νερό

Δημοψήφισμα που θα αποτυπώσει τη βούληση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα διενεργηθεί στις 18 Μαΐου, πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε κάλπες που θα στηθούν έξω από τα εκλογικά κέντρα και
στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Το επόμενο χρονικό διάστημα σε κάθε έναν από τους 11 δήμους της Θεσσαλονίκης στους οποίους παρέχονται οι υπηρεσίες της ΕΥΑΘ θα δημιουργηθεί τριμελής επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο "Σώστε το νερό". Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους του δημάρχου κάθε περιοχής, των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και της "κίνησης 136" η οποία εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

"Συμφωνήσαμε να μην αναδείξουμε τις διαφωνίες μας για επιμέρους ζητήματα διαχείρισης του νερού αλλά το κοινό μας αίτημα να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό αλλά ούτε και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης" ανέφερε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η ΠΕΔ θα αναλάβει την ευθύνη για τη διαδικασία ενημέρωσης του κοινού, μέσα από συνεντεύξεις, έντυπα και δημοσκοπικές έρευνες.

Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι, παρά την έλλειψη θεσμοθέτησης του εγχειρήματος με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, θα γίνει κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της διαδικασίας, την οποία θα επιτηρούν δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των δήμων.

"Το εγχείρημα είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό. Είναι πρωτόγνωρο, όχι για μας αλλά για τη χώρα και νομίζω θα τύχει στενής παρακολούθησης και ενδιαφέροντος όχι μόνο από την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της χώρας αλλά και από διεθνή μέσα και ευρωπαϊκούς φορείς που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον και τη διαχείριση του νερού" τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

http://www.newsit.gr/